Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Cinemania nikad jača!

Koliko god ovi naši krajevi zaostajali za svijetom, naravno onim zapadnim, interesantno je kako neki trendovi odmah pronalaze svoj put i nameću se kao što su se nametnuli i ostatku svijeta. Mnoge od tih pojava manifestiraju se u kinematografskoj djelatnosti, prije svega u oblasti distribucije. Distribuciju koja je u do sada nezabilježenoj krizi. Pod pritiskom »kućnih kina« i pirata sve zemlje bilježe pad posjećenosti u klasičnim kinima, a Balkan kao regija u tome prednjači. Zato u velikoj mjeri iznenađuje činjenica da će ovogodišnja Cinemania, prema najavama, biti jedna od najjačih do sada.
Do 8. studenoga u beogradskom Centru Sava bit će predstavljena ostvarenja redatelja poput Cristophera Nolana, Briana de Palme, Nighta Shyamalana i Martina Scorcesea, u kojima nastupaju trenutno najveća glumačka imena Leonardo Dicaprio, Matt Damon, Jack Nicholson, Meryl Streep, Will Farrell, Paul Giamatti, Scarlett Johansson, i tu bi trebalo stati jer spisak ide u nedogled. Istina mora se priznati da program pomalo liči na čudnu fuziju ovogodišnjih festivala u Cannesu  i Veneciji koji su odavno prošli, ali ima dovoljno osvježenja (prije svega misli se na »Prestiž« i »Riki Bobija«) da to ne bude tako. Neke od njih ću ukratko predstaviti, dok će o najuspješnijima svakako biti riječi u nekom od narednih brojeva. 
»PRESTIŽ« I DRUGI: Svakako naj-atraktivniji film ovogodišnjeg festivala je »Prestiž« redatelja Cristophera Nolana koji govori o dva mlada čovjeka koji tek započinju karijeru u magiji i koji je na svoju listu zvijezda uspio uvrstiti sljedeća imena: Hugh Jackman, Christian Bale, Michael Caine, David Bowie (u ulozi Nikole Tesle) ali i još neka, poznatija gledateljima naklonjenijim specijalnim efektima - pogodili ste u pitanju je Andy Serkis poznatiji kao »Golum« ili »King Kong«, sada u svojoj prvoj ulozi bez kostima i high-tech animacije. 
Film koji svoju famu također gradi na velikom broju zvijezda (Hilary Swank, Scarlett Johansson, Josh Hartnett…), ali i na reputaciji reditelja koja je u najmanju ruku legendarna. Pogodili ste u pitanju je »Crna Dalija« Briana de Palme. Film govori o opsesiji, ljubavi, korupciji, pohlepi i izopačenosti, a inspiriran je istinitim događajem. Dva policajca, bivši bokseri Lee i Backy, istražuju ubojstvo ambicioz-ne glumice sa velikog ekrana, Betty Ann Short, poznatije kao Crna Dalija. Prizor ubojstva je bio toliko strašan da su slike čuvane od javnosti. Blankardova sve veća zaokupljenost senzacionalnim ubojstvom dovodi u pitanje njegovu vezu sa Kay (Scarlett Johansson), a njegovog partnera veoma privlači zagonetna Madelaine Linskot (dvostruka dobitnica Oskara Hilary Swank), iz jedne od najpoznatijih obitelji u gradu, koja je imala nemoralnu vezu sa žrtvom. Sasvim dovoljno zaintrigira i najtvrdokornije gledatelje.
»ĐAVO NOSI PRADU«: »Đavo nosi Pradu« je nepretenciozan film koji vrijedi pogledati ako ni zbog čega drugog onda zbog dvostruke oskarovke Meryl Streep, zahvaljujući kojoj je film i dospio u ovaj tekst.  Priča filma je smještena u New Yorku i to u New Yorku visoke mode (redatelj David Frankel radio je popularnu seriju »Sex i grad«) i zasnovana je na bestseleru Loren Vajsberger. Miranda Prestley (Meryl Streep) je »carica svijeta« koja vodi uglednu modnu kuću, a zaplet filma se bazira na njenom pokušaju da nađe adekvatnog asistenta.
»Ako nisi prvi, onda si posljednji...«, krilatica je nove potencijalne hit komedije Willa Farrella i ostatka družine »Frat Pack«. Komedija studija Columbia Pictures »Riki Bobi«: Legenda brzine govori o sanjaru koji ume brojati samo do broja jedan. A broj jedan je upravo ono što momci iz »Frat Packa« danas jesu u svijetu komedije (istina konkurencija nije jaka), ali biti prvi jest uvijek jednako teško. Zato ovaj film upišite pod obveznu literaturu s ovogodišnje Cinemanie.
Film »Parfem - Kronologija jednog zločina«: 1766. godina, Gras, južna Francuska. Masa se okupila kazniti majstora za parfeme, Jeana-Batista (Ben Whishaw). Kada ga dovuku, u okovima, na balkon, okupljeni podivljaju, glasno odobravajući izricanje smrtne presude. Film koji nisam imao priliku pogledati, ali je definitivno film koji ima najbolji trailer posljednjih godina. Ako tome dodamo briljantnu rolu (bar po traileru) Dustina Hoffmana i krajnje originalan i dinamičan soundtrack, mislim da imamo potencijalnog dobitnika Oskara.
Jasno je da po jedna rečenica o samo nekoliko filmova nije dovoljna da se dobije pravi uvid u raznolikost i kvalitetu ovogodišnje Cinemanie, ali nekada morate vjerovati ljudima na riječ. U svakom slučaju, izbor je dovoljno veliki da svako pronađe ono što mu odgovara. 
M. Šokčić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika