Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Odmor uz manje nastupe

Nakon sudjelovanja u izvedbama dvaju velikih glazbenih projekata u Subotici - Mozartove »Krunidbene mise« za blagdan sv. Terezije Avilske, a potom i tzv. reprize »Carmine Burane« Carla Orffa - članovi komornog zbora »Collegium Musicum Catholicum« svoj su godišnji izlet proveli na proputovanju po gradovima Dalmacije, te u povratku i u nekoliko mjesta u Bosni i Hercegovini.
»Proputovanje je trajalo od 20. do 24. listopada, a cilj puta je uz odmor i pojedine manje nastupe, bilo i upoznavanje i druženje s zborovima u Hrvatskoj«, kaže umjetnički voditelj i ravnatelj zbora Miroslav Stantić.
U većini mjesta u kojima su tijekom proputovanja boravili, Collegijevci su ujedno nastojali i predstaviti svoj rad. »Obilazeći znamenitosti u pratnji domaćina, pjevali smo primjerice na Forumu i u katedrali sv. Stošije u Zadru, slično i u Trogiru. U Splitu smo u Dioklecijanovoj palači izveli kraće dijelove ‘Carmine Burane’ i pjevali u katedrali sv. Duje, a također smo posjetili i grob hrvatskoga skladatelja Ivana Marka Lukačića, čija djela redovito izvodimo. Glavni nastup u Splitu održali smo u okviru liturgijskog slavlja u crkvi Gospe Fatimske, gdje smo se predstavili djelima subotičkih skladatelja – Milana Asića, Albe Vidakovića i Alena Kopunovića Legetina, a na orguljama nas je pratio Kornelije Vizin. Sa zborom ove splitske crkve, kojega vodi s. Pavla Negovec, suradnja će biti nastavljena te očekujemo njihovo gostovanje kod nas u Subotici«, kaže Stantić, dodajući kako ih je nakon Splita put vodio južnije, preko Veprica, u Makarsku, gdje su se kraćim nastupom predstavili u katedrali sv. Marka. 
Po povratku članovi zbora posjetili su nekoliko mjesta u Bosni i Hercegovini, gdje su također priredili nekoliko sličnih nastupa. »Nastupili smo pod svetom misom u crkvi svetih Filipa i Jakova u Međugorju, te u Šćitrami, mjestu na Ramskom jezeru, gdje su nas srdačno primili u tamošnjem Franjevačkom samostanu. Posljednja destinacija bilo je Sarajevo, u kome smo pogledali znamenitosti grada«, kaže Stantić.
Inače, ovo je treći puta kako Collegium organizira ovakvu vrstu putovanja za svoje članove. Prije dvije godine posjetili su Sarajevo i Međugorje, dok su prošlogodišnji »radni« odmor proveli u Zagrebu i Mariji Bistrici. 
Nakon ovogodišnjeg putovanja, zbor očekuju pripreme za Adventski koncert, na kome skupa s Gudačkim kvartetom »Garden« iz Subotice, solistima Opere novosadskog SNP-a i orguljašem Kornelijem Vizinom, planiraju izvesti djela bečkih klasičara Mozarta, Beethovena i Haydna.                                     D. B. P. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika