Arhiv tekstova Arhiv tekstova

S radošću služiti Bogu

Svečana sveta misa, koja je obilježila trideset godina služenja Gospodinu, mons. Marka Forgića, rođenog Monoštorca, služena je 29. listopada u crkvi sv. Petara i Pavla u Bačkom Monoštoru. 
Nakon procesije prilikom ulaska u crkvu pozdrav mons. Forgiću uputili su i najmlađi Monoštorci recitirajući prigodne stihove, kao i crkveni zbor koji je predvodio pjevanje, te mnoštvo mladih obučenih u tradicionalnu šokačku i bunjevačku narodnu nošnju. 
SLAVLJE I POTICAJ: Na misi je bilo prisutno i mnoštvo gostiju i prijatelja iz bivših župa, Male Bosne i Sonte, kao i veliki broj prijatelja iz inozemstva. Ponosna majka mons. Forgića, je i pored narušenog zdravlja, bila sa svojim sinom, kako bi mu i u ovome svečanom trenutku pružila podršku.
Kao gost propovjednik vjernicima se obratio prečasni dr. Andrija Kopilović  koji se u propovijedi dotakao i bolne činjenice, da je ovaj jubilej pored veselja kojim odiše ujedno i podsjetnik mladima da već 30 godina Bački Monoštor nije iznjedrio svećenika, što je jedna od velikih želja i mons Forgića.
Zahvaljujući se prisutnima mons. Forgić je bio vidno dirnut raznolikošću narodnih nošnji, velikim brojem prisutnih mještana, ukrašenom crkvom, mladim vjernicima, a u zahvali je posebno istakao ulogu svog prijtelja prečasnog dr. Andrije Kopilovića.
Nakon Svete mise radosni jubilej obilježen je i ispred crkve, kao i u Domu kulture gde je za sve prisutne organizirana zakuska koju su upriličili članovi Kulturno umjetničkog društva Hrvata »Bodrog« na čelu s predsjednicom Marijom Turkalj, a uz pomoć ostalih mještana.
Obilježavanjem ove obljetnice proslavilo se trideset godina službe Bogu, mons. Marka Forgića. Pored zahvale Bogu za ovoga svećenika, trebali bi i slijediti njegov primjer u svakodnevnom životu, te na taj način doprinijeti izgradnji svoje vjere. 
 
Aleksandar Forgić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika