Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Zlatni« rukometaši i

Svi ljubitelji hrvatskog sporta protek-le nedjelje, 29. listopada, mogli su uživati u dva velika sportska uspjeha svojih ljubimaca, koji su se u razmaku od samo nekoliko sati uspjeli zabilježiti finalne pobjede u dva prestižna svjetska sporta. Rukometaši su, po prvi puta uspjeli svojoj kolekciji brojnih trofeja pridodati i naslov pobjednika Svjetskog kupa, dok je tenisač Mario Ančić uspio osvojiti svoj treći ATP naslov na velikom turniru (1.000.000 $) u St. Petersburgu.
VATRENI: Izabranici Line Červara u proteklim »zlatnim godinama« uspjeli su osvojiti Olimpijadu, Svjetsko prvenstvo i Mediteranske igre, no naslov najboljih na Svjetskom kupu i Europskom prvenstvu ostao je neispunjeni san. Sve do prošle nedjelje, kada je poslije, istina velike borbe i dramatične završnice uz sedmerce u finalnom duelu svladan iznenađujući Tunis (33-31, 29-29) i na popisu neostvarenih želja ostao samo naslov sa EP-a. Kako to obično biva, start na turniru je bio znatni ispod očekivanja i rezultirao je porazom od Danske (33-34), što je u startu nagovijestilo polemike oko još jednog potencijalnog neuspjeha na ovom svjetskom natjecanju. Ali, poslije prebrođene krize i sređenih redova, Hrvatska je nezadrživo krenula po nedostajući naslov i redom su padale: Njemačka (30-27), Srbija (41-26), Švedska (27-26) i na koncu, posve neočekivani finalist i najveće iznenađenje ovogodišnjeg natjecanja Tunis (33-31, 29-29).
Uz naslov najbolje momčadi u dream team turnira su ušli Igor Vori kao najbolji pivot i najbolji svjetski rukometaš Ivano Balić na poziciji srednjeg vanjskog igrača. Prema nekim neslužbenim najavama ovo bi moglo biti posljednje izdanje Svjetskog kupa, a time ovaj uspjeh dobiva još više na značenju, jer će u povijesti rukometne igre ostati zabilježeno ima Hrvatske kao posljednjeg pobjednika.
SUPER MARIO: Poslije nesretne ljetne ozljede (nesmotrena vožnja scootera na moru), Splićanin Mario Ančić doveo je u pitanje svoje sudjelovanje na summitu osam najboljih tenisača svijeta, koji će se tijekom studenoga ogledati na Mastersu u Šangaju (Kina). U tom trenutku, kolovoz, pred njim je bila američka turneja na »njegovoj« podlozi (hard) i posljednji Grand Slam sezone (Us Open). No, iako je sve to propustio liječeći ozlijeđeno koljeno, Mario je povratkom na teren odlučio »hvatati« posljednje mjesto u »vlaku za Šangaj«. Pobjeda protiv branitelja naslova Šveda Johanssona (7-5, 7-6), na velikom turniru u St. Petersburgu, vrijednom čak milijun američkih dolara nagradnog fonda, uz pozamašan nagradni ček, donijela mu je i pregršt vrijednih poena (38) za novi uspon na svjetskog ranking ljestvici. Trijumf u Rusiji vratio ga je među deset najboljih svjetskih tenisača, a posljednji ovogodišnji turnir u pariškom Bercyju pruža mu izvanrednu priliku da sam odluči o svojoj »kineskoj vizi«. Izravni konkurenti za putovanje u Šangaj bit će mu sedmoplasirani Amerikanac Blake, osmi Španjolac Robredo i deveti igrač svijeta Čileanac Gonzalez. Držimo palčeve Mariju da se uspije pridružiti Ivanu Ljubičiću, sigurnom putniku na Masters, jer bi to značilo da Hrvatska po prvi puta u svojoj teniskoj povijesti ima dva predstavnika među osam najboljih tenisača svijeta.
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika