Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hodočašće tisuće vjernika

Ove, kao i prethodnih godina, Marijansko svetište Gospe Sniježne na Tekijama u Petrovaradinu okupilo je mnoštvo katoličkih vjernika. Pristigli su hodočasnici iz svih djelova Đakovačke i Srijemske biskupije, posebice iz Srijemskog vikarijata, ali i iz Hrvatske. Također je bilo puno hodočasnika iz susjednih biskupija, i to Subotičke i Zrenjaninske, te Beogradske nadbiskupije.
    Vjernici su počeli pristizati već u poslijepodnevnim satima 4. kolovoza, a kako je noć padala broj hodočasnika se uvećavao, tako da je tijekom noći bio popriličan broj hodočasnika na bdijenju. U nazočnosti mnoštva vjernika 5. kolovoza u 9 sati počela je misa na mađarskom jeziku, dok je glavna misa na hrvatskome jeziku bila u 11 sati. Misu na hrvatskom jeziku predvodio je beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, uz prisustvo biskupa Đakovačke i Srijemske biskupije Marina Srakića, biskupa Subotičke biskupije Ivana Penzeša, te pomoćnog biskupa Đakovačke i Srijemske biskupije Đure Gašparovića, uz nazočnost velikog broja župnika.
    Nakon završene mise, mnoštvo vjernika išlo je pokloniti se Gospi Sniježnoj, čiji se kip nalazi unutar crkve.
    Treba istaći da su vrijedni Petrovaradinci sa svojim župnicima uistinu sve odlično organizirali, a kako je i vrijeme bilo prekrasno, sve je besprekorno funkcioniralo.                                                                                     I. K.
Kata Turkalj, Petrovaradin

Veliki doga|aj

Ovo hodočašće je za mene i moju obitelj uistinu veliki događaj. Obvezno smo svi nazočni svake godine.
   Osobno sam doživjela veliku Kristovu milost, što smatram najvećim darom na ovom hodočašću. Svoje dojmove ću prenijeti i na svoje bližnje, koji su bili spriječeni i nisu mogli biti danas ovdje.
Marija Abjanović, Osijek

 Susret s prijateljima

Živim u Osijeku od početka devedesetih godina, ali sam zapravo iz Petrovaradina. Za mene je već sam dolazak u Petrovaradin velika stvar a hodočašće na Tekije nešto osobito. Sjećam se jako dobro svih hodočašća od prije rata, koja mi Petrovaradinci nismo nikako propuštali. Na žalost, nekoliko godina nisam dolazila, ali od kako se može normalno putovati ovaj događaj više ne propuštam. Osim toga, ovo mi je i prigoda da se vidim sa starim prijateljima i rodbinom koji još uvijek žive u Srijemu.                                               
Vedran Jegić, Subotica

 Treći put na Tekijama

Nije mi prvi put da dolazim na Tekije za Sniježnu Gospu. Prije dvije godine smo moji prijatelji i ja došli biciklima iz Subotice, to je bio osobit doživljaj. Inače, ovo mi je treći put da dolazim na hodočašće na Tekije. Nas iz Subotice je došlo četrdesetak mladih, organizirano autobusom, ali mnogi su došli i osobnim vozilima. Drago mi je što je i naš biskup danas bio nazočan na ovom euharistijskom slavlju.
Branislav Herceg, Petrovaradin
Odlična organizacija

Išao sam na mnoga hodočašća, koja su bila organizirana preko naše Biskupije, ali za mene je ovo nešto posebno. Vjerojatno i iz razloga što sam i sam aktivno uključen u rad župne zajednice kod nas u Pet-rovaradinu. Svake sam godine za Sniježnu Gospu ovdje nazočan i svake godine doživim novo iskustvo vjere.                    
     Robert Štimac, Petrovaradin
Najveći događaj

Što da Vam kažem, za nas Petrovaradince ovo je najveći događaj tjekom godine koji nas sve okupi. Svakako, dolazi i veliki broj hodočasnika iz drugih župa diljem Biskupije, ali i iz susjednih biskupija. Mi mladi u Petrovaradinu tijekom godine organiziramo nekoliko tuluma na koje budu pozvani i mladi iz svih župa našeg Vikarijata, tako da se već dobro poznajemo međusobno, a na ovo hodočašće većina njih dolazi, pa je to i prilika da se ponovno vidimo. I osobno sam se, nakon prekrasne mise, sreo s prijateljima iz drugih župa koji su bili nazočni.          
  Dubravka Špancir, Slankamen
Uvi­jek pre­kra­sno
 
Skupa smo došli Stari i Novi Slankamen. Ja sam došla, kao i većina iz naše župe, autobusom koji je organiziran za ovu prigodu. Osobno mi se sviđa kada vidim ovoliko ljudi koji su nazočni na misi i koji su poslije išli da se poklone kipu Marije Sniježne. Nije mi prvi put, bila sam nekoliko posljednjih godina i svaki puta mi je prekrasno, tako da ću sigurno doći i iduću godinu. Od starijih sam čula da su naši slankamenci i prije rata redovito štovali Gospu Sniježnu i da su uvijek dolazili u velikom broju kao hodočasnici na ovo naše svetište. Svakako je ovo i prilika da se mladi iz raznih župa našeg Vikarijata i međusobno upoznaju i sprijatelje.    
        Igor Kušeta, Šid
Sjedočanstva vjere
Dojmovi s ovakvog hodočašća su svakako veliki. Kada samo vidite toliki broj vjernika, koji skupa mole tijekom euharistijskoga slavlja, to nikoga nemože ostaviti ravnodušnim. Zato ovo hodočašće za mene pretstavlja istinski izraz vjere, ljubavi i nade za naš narod na ovim prostorima, a za to se pobrinula i sama Gospa Sniježna koja nas povezuje kroz stoljeća. Rekao bih da je i sama Gospa u službi opstojnosti naše vjere i našeg naroda na ovoj srijemskoj zemlji. Poseban dojam na sve ostavlja i nazočnost četiri biskupa tijekom misnog slavlja, i veliki broj svećenika. Nakon ovog hodočašća i osobno sam doma ponio još jedno svjedočanstvo kršćanske vjere. Svakako ću doći i iduću godinu. Mi u Šidu se spremamo i na hodočašće u Ilaču 15. kolovoza, pa pozivam sve koji mogu da nam se pridruže.                   
        Ana Milošević, Slankamen
Organizirano iz Slankamena

Mi smo iz Slankamena organizirano došli jednim autobusom, ali bilo je dosta i onih koji su došli osobnim prijevozom. Nije mi prvi put da sam na Tekijama. Dolazila sam i nekoliko prijašnjih godina. Ovo je i za nas mlade veliko iskustvo vjere, a ujedno i prilika da se sretnemo s prijateljima iz drugih župa.                                                         

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika