Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

EKL-V8 V8 Cooling
 
lz tvrtke EKL stiže kuler koji je i po mjeri obožavatelja automobila i računala. EKL-V8 V8 Cooling je veliki kuler koji svojim izgledom podsjeća na blok motora sa V8 rasporedom. Kuler je u potpunosti izrađen od aluminija, ima osam pipelinea koji asociraju na osam cilindara. Težina kulera je 800 grama i ima ogromne dimenzije od 117 x 158 x 134 mm. Ventilator od 11 cm radi na promjenIjivom broju obrtaja od 500 do 2200 u minutu i buka ne prelazi relativno tihih 28 decibela. Na samom tijelu kulera nalaze se plave LED diode koje svijetle tijekom rada. Kuler se isporučuje sa svim potrebnim dodacima kako bi bio kompatibilan sa AMD-ovim Socket 939 i 754, kao i sa Intelovim Socket 478 i Socket 775 ležištima. Sve ovo ima prihvatljivu cijenu od oko 30 dolara.
 
Gigapikseli
 
Polako prelazimo na gigapiksele. DALSA Semiconductors je razvila senzor sa najvećom razlučljivosti do sada - 10.560 x 10.560 piksela, što daje ukupno 111 milijuna piksela ili 0,111 gigapiksela. Veličina CCD senzora je 10,16 x 10,16 centimetara, a naručitelj ovog senzora je odjeljenje za astronomiju Američke pomorske observatorije. Senzor će se koristiti u uređajima za astronomsko proučavanje pozicija i kretanje zvijezda, objekata solarnog sustava i utvrđivanje činilaca nebeskih tijela.
 
Pad pod nagibom
 
Iz Koreje stiže podloga (pad) za miša pod kutom. Tvrtka Echery je, za razliku od ostalih koje leže na ravnoj površini, napravila podlogu koja se montira ukoso. Sastoji se od dva dijela i omogućava individualno podešavanje nagiba. Dizajneri ističu da ovakav položaj ruku omogućava korisniku izbjegavanje bolova u ramenima i ruci koji se javljaju prilikom dugotrajnog rada za računalom. Za sada nije poznata cijena niti vrijeme pojavljivanja podloge pod nagibom.
 
Fuji FinePix S6500fd
 
Novom digitalnom fotoaparatu FinePix S6500fd Fuji je dodao interesantnu osobitost. Fotoaparat je opremljen biometrijom, konkretno detekcijom ljudskog lica. Procesor fotoaparata je u stanju uočiti do 10 osoba na fotografiji koju treba snimiti, prepoznavajući oči i usta. Detekcija lica osoba moguća je čak i kada se nose naočale ili ako je osoba u pokretu sve dok je u vidnom polju kamere. Na taj način se optimizira fokus i ekspozicija radi dobivanja što bolje kvalitete fotografije. Sve ukupno, ovo automatsko podešavanje traje samo 0,04 sekunda. Fotoaparat ima razlučljivost od 6 megapiksela, osjetljivost od IS0100 do 3200, optički zum 10,7x, 2,5-inčni LCD, 14 unaprijed programiranih modova i mogućnost ručnog podešavanja svih paremetara. Fotoaparat se očekuje na tržištu u studenom, a cijena još uvijek nije poznata.
 
DVD Twin
 
Osim samih čitača, kompatibilnost novih DVD standarda sa starima može se postići i na samom mediju. To dokazuje najava dvije tvrtke, Toshibe i Memory-Tech-a, koja kaže da su razvili novu generaciju hibridnih medija. Oni će imati tri sloja na kojima će biti moguće smjestiti i DVD i HD DVD zapis. DVD Twin je službeno ime novog standarda, a za sada se cilja na filmsko tržište. Postoje dvije varijante: prva sadrži dva sloja DVD-a (kapaciteta 8,5 GB) i jedan sloj HD DVD-a (15 GB), dok druga sadrži jedan DVD sloj (4,7 GB) i dva HD DVD sloja (30 GB). Mediji DVD Twin bit će u cjelosti kompatibilni sa već postojećim DVD i HD DVD uređajima. Proizvodnja medija je nešto skuplja od proizvodnje običnih HD DVD diskova, ali objedinjavanje proizvodnje dva standarda kao krajnji proizvod ima ukupnu nižu cijenu i lakše manipuliranje različitim formatima. Ovo će dodatno pomoći HD DVD skupini u ratu protiv BluRaya.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika