Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Francusko-vojvođanski kulinarski ugođaj

Svoje dugogodišnje kulinarsko iskustvo i rad u brojnim znamenitim subotičkim ugostiteljskim objektima Ivan Kujundžić i Saša Milenković odlučili su udružiti u francuskom restoranu »Colbert«, koji odnedavno vode u svom gradu. Uz pripremu vrhunskih jela najpoznatije svjetske kuhinje, odlučili su posvetiti i veću pažnju izvornim vojvođanskim specijalitetima, sve u želji kvalitetnije gastro edukacije i očuvanja tradicije izvorne kulture spremanja hrane.
4Što Vas je potaknulo na ideju za otvaranje i vođenje vlastita restorana, konkretno francuskog restorana »Colbert«?
Ivan: Godinama smo radili »za drugoga« i poslije 20 godina zanata u renomiranim gradskim ugostiteljskim objektima odlučili smo zajednički započeti vlastiti biznis preuzimanjem francuskog restorana »Colbert« u Subotici.
4Gdje ste sve kuhali protekle dvije decenije?
Saša: Oba smo nekada davno radili u »Agros« centru i »Majuru« na Kelebiji pokraj Subotice, dok sam ja još nekoliko godina radio i u glasovitom subotičkom restoranu »Spartak«, koji je svojim zatvaranjem otišao u povijest.
4Što nudite klijenteli u vašem francuskom restoranu i je li ponuda hrane usko specijalizirana prema ponudi generičkog naziva?
Ivan: Kako je u pitanju, prije svega francuski restoran, dominantna gastronomska ponuda jamačno dolazi iz bogatog reperetoara kuhinje ove zemlje, no odlučili smo posvetiti pažnju i izvornim vojvođanskim jelima u nastojanju njihovog očuvanja i prezentiranja, posebice, stranoj klijenteli koja dolazi kod nas.
4Ipak, za one koji manje poznaju karakteristike francuske kuhinje pojasnite koja se jela najčešće nalaze na njihovoj nacionalnoj trpezi?
Ivan: Nema tu neke velike nepoznanice, jer su u pitanju jela koja, prema svojoj odrednici, dijelom pripadaju mediteranskoj kuhinji. Glede izbora mesa dominiraju ptice poput guščetine, pačetine, i prepelica, široka je lepeza morske ribe, a od egzotičnijih jela izdvojio bih puževe koji sve više postaju popularniji i kod nas.
4Kao kompetentne osobe s bogatim kuharskim iskustvom kako biste ocijenili glavne karakteristike obje kuhinje koje se nalaze u vašoj ponudi?
Saša: Generalno gledano francuska i vojvođanska kuhinja imaju, recimo, vrlo slične okuse svojih jela, ali velika razlika nastaje prilikom odabira materijala od kojih se spravljaju određena jela. Također, francusku kuhinja karakterizira minimalizam porcija koje pak imaju znatno kvalitetniju sadržinu najfinijih gastronomskih doživljaja.
4Možete li odati dio tajne i recepta prema kojima se spravljaju specijaliteti vaše kuhinje?
Saša: Nema tu neke velike tajne u spremanju jela, već je najveći dio posla u samoj pripremi (80 posto) namirnica i materijala koji se koriste u kuhanju. Sva jela se rade isključivo po porudžbi, prema tradicionalnim recepturama starih majstora kuhinje.
4Koliko dugo već radite i što je vaša kulinarsko-gastronomska misija?
Ivan: Restoran smo preuzeli prije nekih četiri mjeseca i mislim da smo već uspjeli stvoriti određeni renome kod klijentele koja dolazi kod nas. Mislimo da ovaj grad zaslužuje ovakav ugostiteljski objekt u kojemu se prepliću francusko-vojvođanska kuhinja, a povrh svega što je u pitanju jedini francuski restoran na potezu sve do Beograda. Željeli bismo, na određeni način, educirati ljude prema kvalitetnijoj ishrani, i uživanju u kulinarskim delicijama i kvalitnom izboru pića.    g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika