Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Sanacija mosta koji povezuje Bogojevo i Erdut
Nova odgoda otvaranja mosta preko Dunava
 
Tijekom izvođenja sanacije, pojavili su se nepredviđeni problemi, 
koji su produljili radove i svi su izgledi da će vlakovi krenuti tek u prosincu
SONTA – Iako je Ministar za kapitalne investicije Vlade Srbije Velimir Ilić  još proljetos, prigodom posjeta Somboru i Apatinu najavio da će željeznički most  preko Dunava, koji povezuje Bogojevo i Erdut, nakon 7 godina prekida  biti pušten u promet najkasnije u rujnu, došlo je do nove odgode. Ova prometnica, jedina željeznička veza velikog dijela  Vojvodine s Hrvatskom, oštećena je u jednom od naleta NATO-bombardera 1999. godine. 
Sanacija mosta je započeta ljetos, a predviđena vrijednost radova veća je od 700.000 eura. Donacije Kraljevine Belgije i Norveške u iznosu od 400.000 eura osigurala je vlada Republike Hrvatske, a ostatak će se namiriti iz proračuna Srbije. Tijekom izvođenja sanacije, pojavili su se nepredviđeni problemi, koji su produljili radove i svi su izgledi da će vlakovi krenuti tek u prosincu. Po riječima direktora sektora za tehnologiju i razvoj »Mostogradnje«  Siniše Brusina ovaj most je izgrađen od više dijelova, a ima i velikih razlika u konstrukciji na hrvatskoj i srbijanskoj strani, što je iziskivalo dodatne radove i kontrole, koje nisu predviđene projektom. 
Svršetak građevinskih radova očekuje se početkom studenoga, nakon čega će biti provedene potrebne provjere, koje će trajati dvadesetak dana. Kako je potrebno i da se uskladi vozni red između željeznica Srbije i Hrvatske, a u obje države isti se mijenja u prosincu, očekuje se da će željeznički promet na ovoj relaciji profunkcionirati tek koncem godine.                                                                                            
I. Andrašić
 
 
Novoimenovana veleposlanica Nizozemske u RH boravila u Vukovaru 
Nastavljeni razgovori oko uspostave trajekta Vukovar-Bač
 
»Pokušat ćemo napraviti plan budućeg djelovanja u kojemu će strane podijeliti odgovornosti, 
kako bi one bile jasne. Svi mi koji u njemu sudjelujemo dajemo veliku potporu 
projektu na svim razinama«, rekla je veleposlanica Trooster
Prošli tjedan, Božo Galić, predsjednik Gradskog vijeća grada Vukovara Nikola Toth te zamjenici gradonačelnika Vladimir Emedi i Svetislav Lađarević, primili su novoimenovanu veleposlanicu Kraljevine Nizozemske u RH, Chatarinu Mariu Trooster, s kojom su razgovarali o nastavku realizacije trajekta Vukovar –Bač, kojega u cijelosti financira nizozemska vlada. 
»Susrest ćemo se također i sa stručnim institucijama kako bismo u što kraćem roku mogli uspostaviti vezu, jer držimo kako je trajekt simbol pomirbe i važan za uspostavu veze između ljudi koji žive tako blizu jedni pored drugih. Pokušat ćemo napraviti plan budućeg djelovanja u kojemu će strane podijeliti odgovornosti, kako bi one bile jasne. Svi mi koji u njemu sudjelujemo dajemo veliku potporu projektu na svim razinama«, rekla je veleposlanica Trooster. 
Zastoj u realizaciji uslijedio je zbog tehničkih problema. Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić upoznao je visoku gošću s zemljovidnim položajem, stanovništvom, gospodarskom i političkom situacijom u Vukovarsko-srijemskoj županiji te izrazio zadovoljstvo potporom koju je u ime svoje zemlje Troosterova iskazala za sve projekte Vukovarsko-srijemske županije, a posebno gospodarske. Što se tiče hrvatske strane, realizacija trajekta Vukovar- Bač već je počela pripremama za izgradnju prilaza trajekta te osposobljavanjem kandidata za posadu trajekta, a kako je istaknuo vukovarski dogradonačelnik Vladimir Emedi, čelnici općine Bač izrazili su želju da vukovarske komunalne tvrtke urede i prilaz za trajekt na bačkoj strani. Prema prvoj procjeni cijena izgradnje trajekta iznosila bi oko 1,5 milijuna eura. Predloženo je da se do izgradnje trajekta privremeno uspostavi skelni prijelaz kako bi prometna komunikacija s obje strane profunkcionirala već za nekoliko mjeseci.
Igor Kušeta
 
 
 
Promocija izdanja zagrebačkog Zavoda 
»Politička kultura« u Subotici
Promocija izdanja Nakladno-istraživačkog zavoda »Politička kultura« iz Zagreba, održat će u subotu 28. listopada, u dvorani 213 Otvorenoga sveučilišta, s početkom u  17 i 30 sati. U okviru prezentacije izlagat će gosti iz Zagreba: na temu zaštite nacionalnih manjina govorit će prof. dr. Siniša Tatalović, savjetnik predsjednika RH za pitanja političkog sustava i profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a na temu politička kultura, prof. dr. Radule Knežević, direktor Naklado-istraživačkog zavoda »Politička kultura« i također  profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.
Moderatori su prof. dr. Boško Kovačević, ispred subotičkog Otvorenog sveučilišta, i mr. Davor Vidiš, generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici. 
Organizatori predstavljanja su Generalni konzulat RH u Subotici, te Hrvatsko akademsko društvo i Otvoreno sveučilište iz Subotice.                                                                            D. B. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika