Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prisjećanje na žrtve otpora sovjetskoj dominaciji

Otvorenjem izložbe fotografija u Gradskoj kući, a potom i otkrivanjem spomen-ploče na Paliću, u Subotici je prošloga četvrtka 19. listopada, počelo obilježavanje 50. obljetnice Revolucije u Mađarskoj 1956., jednog od prijelomnih događaja suvremene povijesti te zemlje kojim su iskazane demokratske težnje mađarskog naroda u otporu prema komunizmu i borba protiv sovjetske dominacije.
Prigodom otkrivanja spomen-ploče u velikom parku na Paliću, predsjednica Parlamenta Republike Mađarske dr. Katalin Szili je istaknula kako ova spomen-ploča odražava zajedništvo Srbije i Mađarske, što za sve može značiti zajednička Europa.  
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srbije Predrag Marković je, ističući uzajamnu podršku i suradnju dviju država, rekao da je divljenje herojskog borbi u mađarskoj državi ‘56. istodobno prisjećanje na njihove žrtve i prilike zbog kojih su mnogi morali napustiti svoju zemlju. 
Predsjednik Saveza vojvođanskih Mađara József Kasza je podsjetio na povijesne događaje koji su, kako je naglasio, odražavali htijenje naroda za slobodom, demokracijom i ravnopravnošću. »Nadajmo se da će granica ponovo biti otvorena, ali ne za prihvat izbjeglica, nego zbog toga da i Srbija uzdignute glave uđe u zajednicu europskih naroda«, rekao je Kasza, dodajući da su se za iste ciljeve borili i revolucionari 1456., 1848. i 1956. godine.
Svečanosti otkrivanja spomen-ploče na Paliću nazočili su i predsjednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš, predsjednik Mađarskog nacionalnog vijeća Lászlo Jozsa, gradonačelnik Subotice Géza Kucsera, te predstavnici nekoliko lokalnih samouprava iz Vojvodine i Mađarske, kao i udruga koje obilježavaju spomen na revoluciju iz 1956.
Spomen-ploča u velikom parku na Paliću nalazi se na mjestu jednog od ukupno 24 prihvatna centra, koliko ih je bilo u tadašnjoj Jugoslaviji, za oko 20.000 izbjeglica iz Mađarske 1956. i 1957. godine. Najveći dio njih, oko 12.000, ubrzo je otišao u neku od zemalja Zapada ili prekooceanske države, jedan dio se vratio u Mađarsku, dok ih je oko 2.000 ostalo u SFRJ, mahom u Vojvodini.
U povodu obilježavanja mađarske Revolucije, narednoga dana u petak 20. listopada, u Velikoj vijećnici Gradske kuće održana je znanstvena konferencija pod nazivom »Međunarodni aspekti revolucije 1956. u Mađarskoj«, te središnja svečanost na kojoj su predane plakete godišnjice. 
Iste večeri, u velikoj dvorani Otvorenog sveučilišta, prikazan je i film redateljice Márte Mészáros »Nesahranjeni pokojnik«, koji je posvećen predsjedniku tadašnje Vlade Republike Mađarske Imreu Nagyu.
 L. O.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika