Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Otvaramo nova vrata u Europu

Jedan od prioritetnih zakona koji se u Srbiji treba donijeti je zakon koji će regulirati rad nacionalnih vijeća. Također, posebno je važno da pripadnici nacionalnih zajednica, svih nacionalnih manjina, imaju mogućnost iskazati svoju političku volju i svoje političke ideje kroz rad našeg parlamenta. I u tom smislu potrebno je u budućnosti mijenjati izborni zakon koji danas imamo.
Ovo je, među ostalim, izjavio predsjednik Republike Srbije Boris Tadić na konferenciji za novinare u Subotici u ponedjeljak 23. listopada, nakon sastanka s predstavnicima lokalne samouprave na čelu s gradonačelnikom Gézom Kucserom i triju manjinskih nacionalnih vijeća – hrvatskog, mađarskog i bunjevačkog. Uz to, Boris Tadić je rekao i kako političke stranke u Srbiji trebaju pronaći načina da uključe predstavnike nacionalnih manjina u rad Narodne skupštine Srbije.
BOLJI OD PRETHODNOG: Predsjednik Republike Srbije pozvao je sve građane da na referendumu glasuju za novi Ustav, naglasivši kako je ovaj predloženi »kudikamo bolji od prethodnog Ustava«.
»Neovisno o tome je li novi Ustav idealan ili nije, on ima tu karakteristiku da je bolji od prethodnog, a taj prethodni našu zemlju u međunarodnom smislu čini nekredibilnom«, rekao je Tadić. »Umanjuje kredibilitet naše zemlje jer se nismo ni makar ustavno ni u pravnom smislu distancirali od Miloševićeva vremena. To čitava Europa, u koju mi želimo ući, očekuje od nas. Tako da ukoliko ne donesemo ovaj novi Ustav, ja mogu točno zamisliti kako će izgledati nastupi ili naslovi u nekim međunarodnim medijima: Srbija je glasovala za Miloševićev ustav. To je jedan od razloga na koji pozivam sve građane da glasuju za novi Ustav.«
USTAV VODI U IZBORE: Osvrćući se na kritike pojedinih dijelova teksta novoga Ustava, Boris Tadić je rekao da će se on u budućnosti, ako bude potrebe, lakše mijenjati nego postojeći. 
»Ovim Ustavom prije svega otvaramo mogućnosti za nove izbore«, dodao je Tadić. »Novim izborima otvaramo nova vrata prema europskim integracijama Srbije, integracijama u Europsku uniju i time otvaramo mogućnosti za bolji život naših građana.«               
 
T. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika