Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Smjena obavljena obrazloženje izostalo

Vijećnici Hrvatskog nacionalnog vijeća prepuštaju pripadnicima hrvatske zajednice da odluče hoće li izaći na predstojeći referendum o Ustavu Republike Srbije, te da po svojoj savjesti donesu odluku hoće li podržati prijedlog Ustava. Ovako je, nakon rasprave u kojoj je bilo puno kritika na predloženi tekst Ustava i na kojoj se nekoliko vijećnika zalagalo za bojkot referenduma, odlučeno na sjednici HNV-a koja je održana 21. listopada u Subotici. 
Na istoj je sjednici dužnosti predsjednika Izvršnog odbora HNV-a razriješen Lazo Vojnić Hajduk, a na ovu je dužnost izabrana mr. Slavica Peić. 
PROMJENA DNEVNOG REDA: Sjednica je započela raspravom o prijedlogu skupine vijećnika za dopunu dnevnog reda, kojim se traži rasprava o uskraćivanju povjerenja predsjedniku Izvršnog odbora HNV-a Laze Vojnić Hajduka i izbor novog predsjednika i članova Izvršnog odbora. Taj je prijedlog stigao u ured HNV-a u propisanom roku tri dana prije početka sjednice HNV-a, a zahtjev za razrješenje pismeno je obrazložen sljedećim zamjerkama: prekoračivanje ovlasti, netransparentno upravljanje i poslovanje, neprovođenje odluka Vijeća, nereguliranje poslovanja Vijeća niti ureda Vijeća, te nereguliranje poslovnih odnosa Vijeća s drugim pravnim ili fizičkim osobama. 
Neposredno prije početka sjednice, skupina vijećnika dostavila je još jedan prijedlog za dopunu dnevnog reda kojim se traži rasprava o razrješenju predsjednika HNV-a Josipa Z. Pekanovića, ali kako taj prijedlog nije dostavljen 24 sata prije početka sjednice, kako je propisano Poslovnikom Vijeća, nije se niti razmatrao.
KRITIKA JE BILO, ALI NE I DIJALOGA: Na samom početku član Izvršnog odbora HNV-a zadužen za informiranje Zvonimir Perušić rekao je glede prijedloga za dopunu dnevnog reda čiji je predmet rad Izvršnog odbora, da je Hrvatsko nacionalno vijeće u dubokoj krizi, a hrvatska je zajednica u Vojvodini pred totalnim rascjepom.
»Razlog za stavljanje na dnevni red ove točke sasvim sigurno nisu propusti u radu Izvršnog odbora HNV-a. Ne kažem da Izvršni odbor radi bezgrešno, ali potpuno sam uvjeren da eventualni propusti nisu razlogom da se u ovom kritičnom momentu, samo mjesec i pol dana prije isteka mandata, Izvršni odbor smjenjuje, da se Hrvatsko nacionalno vijeće dovodi u stanje šoka i da se provocira razlaz u hrvatskoj zajednici. Za takvo što postoji jedan drugi razlog, koji s radom Izvršnog odbora HNV-a nema nikakve veze. Ovo mogu potvrditi činjenicom da nikada nitko službeno nije zatražio razgovor s Izvršnim odborom HNV-a, kako bi mu ukazao na propuste u radu, na eventualne pogreške. Kritika je bilo na sastancima na koje članovi Izvršnog odbora HNV-a nisu pozivani, ali dobronamjernog razgovora, dijaloga nije bilo«, rekao je Zvonimir Perušić i istaknuo kako je za svakog onog, tko želi dobro hrvatskoj zajednici, takav razgovor bio pravi put za ukazivanje na pogreške i za mogućnosti da se one otklone. 
RAZGOVOROM RIJEŠITI PROB-LEME: »Ovo je pokušaj da se, bez prethodno i najmanjeg napora da se o prob-lemima razgovara, da se pokuša pronaći izlaz, stvar presiječe na sjednici HNV-a, ne obazirući se na posljedice. Neshvatljivo je da se evo već drugi put zaredom, istovremeno traži smjena postojećeg i izbor novog Izvršnog odbora. Toga nema nigdje u parlamentarnoj praksi i to pokazuje da je cilj samo jedan: rušiti zbog rušenja«, rekao je Zvonimir Perušić.
»Ja bih osobno volio čuti argumentaciju za ono što se predbacuje Izvršnom odboru HNV-a. Volio bih to čuti, jer znam da imamo odgovore na mnoga, a možda čak i na sva pitanja. Predlažem, zbog svega što sam već rekao, a bez namjere da itko mijenja stav, mišljenje, opredjeljenje, da pokušamo smiriti strasti i da još jednom otvoreno i iskreno razmotrimo u čemu je naš problem. Predlažem, dakle, da danas ne raspravljamo o ovim točkama dnevnog reda. Predlažem da to privremeno skinemo i da hitno, već u ponedjeljak, održimo sastanak na kojemu će zajedno za stol sjesti svi ključni ljudi hrvatske zajednice. Da sjednemo i otvorimo sve probleme. Da iskreno i časno porazgovaramo o svemu što nas muči. Da vidimo što mi to loše radimo, gdje tko griješi i da pokušamo pronaći minimum zajedničkih interesa.«
IZBORI SE BLIŽE: Zvonimir Perušić je predložio razgovor bez unaprijed donesenih zaključaka. 
»Ako uspije, vratit ćemo se na HNV i reći da smo postigli dogovor, da smo usvojili kodeks ponašanja i da ćemo ga se držati u interesu zajednice. Ako ne uspije, opet ćemo se časno vratiti na HNV i reći da nismo uspjeli i onda idemo na raspravu o Izvršnom odboru. Nemojmo sudjelovati u daljnjem trovanju hrvatske zajednice, jer izbori dolaze, ne samo za HNV. Dolaze izbori na svim razinama, pa i na općinskoj, koja je za nas možda i najbitnija. Posvađani, podijeljeni, raspolućeni, na izborima ćemo izgorjeti. Nigdje nas neće biti. Ako nam je to cilj, onda je to tragedija. Nadam se ipak da nije«, rekao je Zvonimir Perušić, apelirajući da vijećnici podrže njegov prijedlog za razgovor o aktualnim problemima.  
Vijećnik Petar Kuntić je u daljnjem tijeku rasprave rekao kako se još ne zna točno kada će biti održani izbori za novi saziv HNV-a te da on smatra kako će vijećnici u ovome sazivu još dulje vrijeme obnašati svoje dužnosti, a s tom konstatacijom se složio i vijećnik Bela Tonković, dok je vijećnik Bela Ivković rekao kako smatra da se inicijativa za smjenu predsjednika Izvršnog odbora HNV-a ne treba razmatrati, jer ubrzo slijede izbori za novi saziv Vijeća, a upitao je zašto neki od vijećnika dolaze samo na one sjednice na kojima je na dnevnom redu nečija smjena, a ne i onda kada treba raspravljati i odlučivati o važnim pitanjima za hrvatsku zajednicu. Vijećnik Joza Kolar naglasio je da se svi problemi trebaju rješavati na sjednicama Vijeća, a rješavanje problema može se ostvariti samo putem razgovora. 
Većinom glasova vijećnika prijedlog rasprave o uskraćivanju povjerenja predsjedniku Izvršnog odbora HNV-a i o istovremenom izboru novog predsjednika i članova Izvršnog odbora uvršten je na dnevni red.
Predsjednik Izvršnog odbora Lazo Vojnić Hajduk zatražio je da se u zapisniku konstatira kako je time prekršen Poslovnik Vijeća, jer se na istoj sjednici ne mogu naći na dnevnom redu točke o uskraćivanju povjerenja predsjedniku Izvršnog odbora i o imenovanju novog predsjednika, jer su te dvije točke u koliziji.
O USTAVU I REFERENDUMU: U nastavku sjednice, predsjednik Vijeća Josip Z. Pekanović otvorio je raspravu o prijedlogu Ustava Republike Srbije. Vijećnik Petar Kuntić je pročitao priopćenje Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini glede pojedinih ustavnih rješenja, u kojemu se među ostalim navodi kako je izostavljeno pravo na tzv. garantirane mandate za manjine na državnoj razini, kao i pravo manjina na odgovarajuću zastupljenost u javnim službama, tijelima državne vlasti i lokalne samouprave, uz zaključak da DSHV ostavlja svojim članovima i simpatizerima da po svojoj savjesti odluče o izlasku na referendum, kao i da po svojoj savjesti odluče kako će glasovati.
Josip Z. Pekanović je pročitao Izjavu povodom Referenduma o novom Ustavu Republike Srbije, koju su ispred komisije Pravednost i mir, potpisali msgr. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolit, predsjednik komisije, i vlč. dr. Andrija Kopilović, tajnik te komisije, u kojoj se među ostalim navodi kako Katolička crkva poziva vjernike da dobro informirani, budući su proučili prijedlog Ustava, sudjeluju na referendumu i donesu odluku po svojoj savjesti, kako bi time pomogli čitavom društvu da dođe do neophodnih pozitivnih povijesnih i humanih pomaka i unapređenja dijaloga u nacionalnom, regionalnom i europskom okviru.
ZA I PROTIV: Vijećnik Zdenko Đaković predložio je da Vijeće donese preporuku o bojkotiranju referenduma i da pozove hrvatsku nacionalnu zajednicu da ne izađe na birališta. 
»Mi Hrvati smo preko svoje institucije HNV-a, i DSHV-a tražili da imamo predstavnika u komisiji za izradu Ustava. To se nije desilo. Netko je u naše ime osmislio ono što je najbolje za nas. Tražili smo i da imamo vijećnika u parlamentu Srbije, ali ni to nije prošlo, a Vojvodina je po novom Ustavu svedena na malo veću lokalnu samoupravu. Upravo zbog rješenja statusa Vojvodine, radikali su zaprijetili bojkotiranjem referenduma, a sve vladajuće stranke i oporba u parlamentu Srbije prihvatile su zahtjev radikala za ovakvim rješenjem statusa Vojvodine. Ustav se trebao stvarati u razgovoru sa svim političkim strankama i predstavnicima svih nacionalnih manjina, pa se tek nakon takve rasprave trebalo ići na referendum«, rekao je među ostalim Zdenko Đaković, obrazlažući svoj prijedlog da se hrvatski narod u Srbiji pozove na bojkot referenduma.
Stajalište da referendum treba bojkotirati zastupali su i vijećnici Antun Kajić, Stipan Stipić i Josip Ivanković.
Vijećnik Bela Tonković je u svome izlaganju rekao kako vijećnici HNV-a trebaju raspravljati o Ustavu Republike Srbije u perspektivi interesa hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji i sa stajališta aktualne situacije hrvatske nacionalne manjine i naglasio kako međunarodni dokumenti, prije svega Europska konvencija o ljudskim pravima, Okvirna konvencija o zaštiti nacionalnih manjina i Europska povelja o regionalnim jezicima, a u slučaju hrvatske zajednice u Srbiji i Međudržavni sporazum između Republike Hrvatske i SR Jugoslavije o zaštiti hrvatske, odnosno srpske i crnogorske nacionalne manjine, daju temelj, okvir i sadržaj korpusa manjinskih prava hrvatske zajednice u Srbiji kao integralnog dijela korpusa općih ljudskih prava.
»Na području ljudskih i manjinskih prava ne može se govoriti o napretku u odnosu na bivše propise. Kvaliteta ovog segmenta Ustava mora se mjeriti po tome, u kojoj mjeri on prihvaća propise međunarodnih akata koje sam naveo i koji obvezuju i Republiku Srbiju. Analiza pokazuje da Ustav prihvaća od svih njih 65 posto izravno i potpuno, a 35 posto djelomice ili uopće ne«, rekao je među ostalim Bela Tonković i istaknuo kako su u Ustavu predviđena prava koja se u domaćoj praksi jamče duže vrijeme, a od prava stečenih poslije raspada komunizma neka se predviđaju, kao što su pravo na političko organiziranje i međudržavnu kontrolu, neka se dijelom predviđaju, samo kulturna autonomija, ne i teritorijalna, a neka se uopće ne predviđaju, kao što su izravni politički mandat ili financiranje iz proračuna.
»Temeljem iznesene analize možemo reći da ovaj Ustav u korpusu prava nacionalnih manjina preuzima propise navedenih međunarodnih dokumenata, koji su obvezujući i za Republiku Srbiju, samo dijelom, ali ne i u potpunosti. Bez obzira na rečeno, mislim da treba pozvati narod da iskoristi svoje pravo na izjašnjavanje, ali ne trebamo utjecati na odluku glasovanja na referendumu«, zaključio je Bela Tonković.
ODLUČITI PO SVOJOJ SAVJESTI: Vijećnik Grgo Kujundžić rekao je kako bi se glede referenduma trebala donijeti jasnija odluka od formulacije da svatko glasuje po svojoj savjesti, dok je predsjednik Vijeća Josip Z. Pekanović pozvao vijećnike da na predstojećem referendumu podrže novi Ustav, koji i pokraj nedostataka, globalno rješava problematiku prava nacionalnih manjina, a prema informacijama koje je, po njegovim riječima, dobio od premijera Vojislava Koštunice naknadnim će zakonima biti riješena određena pitanja, kao što je pitanje pozitivne diskriminacije, čime bi nacionalnim manjinama bila osigurana mjesta u skupštini Srbije. 
Vijećnik Marinko Jadrijević rekao je među ostalim da vijećnici nisu ništa zgriješili pa da traže savjet od nadbiskupa i da on ne zna zašto bi trebali uzimati naputak nadbiskupa u obzir i da HNV ne treba donositi nikakav proglas glede referenduma, jer se HNV ne bavi politikom i vijećnici nisu kompetentni donijeti takav proglas, na što je vijećnik Zdenko Đaković pojasnio kako upravo iz Ustava proizlaze i prava hrvatske nacionalne manjine glede obrazovanja i informiranja na materinjem jeziku, kao i službene uporabe jezika, a o tim pravima hrvatske nacionalne manjine skrbi HNV, te je to razlog zbog kojega se vijećnici trebaju izjasniti o prijedlogu Ustava Republike Srbije.
Preč. Josip Pekanović iznio je prijedlog da HNV podrži izjavu neke od političkih stranaka, a na koncu rasprave, glasovanjem je prihvaćeno da se kao stav HNV-a prihvati zaključak iz priopćenja DSHV-a glede novog Ustava, te da HNV prepusti pripadnicima hrvatske zajednice da odluče hoće li izaći na predstojeći referendum o Ustavu i da po svojoj savjesti donesu odluku hoće li podržati prijedlog Ustava. 
Vijećnici su na sjednici prihvatili, pod posebnom točkom, Izvješće o ostvarivanju prava na službenu uporabu jezika i pisma nacionalnih manjina u AP Vojvodini, koje je sačinilo Pokrajinsko tajništvo za propise, upravu i nacionalne manjine, nakon čega je predsjednik HNV-a Josip Z. Pekanović podnio kratku informaciju o predstojećim izborima vijećnika Hrvatskog nacionalnog vijeća, istaknuvši kako Zakon o nacionalnim vijećima u Republici Srbiji tek treba biti donesen, a do donošenja tog zakona HNV će raditi u sadašnjem sastavu. Glede izbora za novi saziv Vijeća, Petar Kuntić je predložio da vijećnici daju preporuku da se u nove izbore ide s jedinstvenom listom, a vijećnik Josip Ivanković je rekao kako taj prijedlog nije dobar, jer je jednoumlje ionako suviše dugo trajalo u vrijeme komunističkog i režima Miloševića. 
BEZ DOKAZA ZA IZNESENE PRIMJEDBE: U daljnjem tijeku sjednice, tajnica ureda HNV-a Aleksandra Lipozenčić pročitala je prijedlog skupine vijećnika kojim se traži uskraćivanje povjerenja predsjedniku Izvršnog odbora Lazi Vojnić Hajduku, a vijećnik Milivoj Prćić je zatražio da podnositelji ove inicijative argumentirano obrazlože svaku zamjerku koje su navedene u obrazloženju prijedloga, jer su zamjerke paušalne, a dokazi nisu prezentirani.
»Prijedlog za smjenu predsjednika Izvršnog odbora Vijeća prema Poslovniku Vijeća mora biti obrazložen i mora se otvoriti rasprava. Nadam se da je ovo demokratska sredina i da će mi se pružiti prilika odgovoriti na optužbe, ali se prvo pitam gdje su dokazi za te optužbe?«, rekao je Lazo Vojnić Hajduk.  
Vijećnik Ladislav Suknović, prvi potpisnik ove inicijative, rekao je kako prijedlog ne iziskuje detaljno obrazlaganje, a zadovoljava formu i proceduru, dok je vijećnik Zdenko Đaković također tražio od predlagača da obrazloži inicijativu za smjenu predsjednika Izvršnog odbora Vijeća. 
Protiv iznošenja obrazloženja bio je vijećnik Marinko Jadrijević. 
»Poznajemo situaciju i tko bi raspravljao o stotinu sitnica i nekakvih kobasica. Nema potrebe da Lazo bilo što dokazuje. Za moje mišljenje mi ne trebaju dokazi«, rekao je Marinko Jadrijević.
Vijećnik Joza Kolar je rekao kako je apsurdno i sramno opet spominjati »nekakve kobasice«, jer je vijećniku Jadrijeviću, nakon isto neprimjerene rasprave na prošloj sjednici u Petrovaradinu, već objašnjeno da je riječ o organiziranju i sponzoriranju večere prigodom ovogodišnjeg Šokačkog prela u Bačkom Bregu.
Vijećnik Grgo Kujundžić je rekao da se eventualne pogreške prvo trebaju dokazati, a onda i otkloniti i upitao se hoće li novi sastav Izvršnog odbora bolje obavljati svoja zaduženja, a što se ne može znati dok nije prezentiran plan i program rada.
Član Izvršnog odbora Vijeća Zvonimir Perušić rekao je da se, prema dokumentima HNV-a, radi o zahtjevu za razrješenjem kompletnog Izvršnog odbora.
»Očekivao sam danas jednu odgovornu raspravu o radu Izvršnog odbora i da će se o našem radu tražiti informacije, a nisam čuo niti jedno pitanje. Imali smo pogrešaka za ovih godinu i pol dana, ali gdje su dokazi za ove iznesene primjedbe? Pitajte nas i mi ćemo vam reći gdje smo griješili«, rekao je Zvonimir Perušić.
Zamjerke iz obrazloženja prijedloga za uskraćivanje povjerenja predsjedniku Izvršnog odbora HNV-a nisu obrazložene, a vijećnici su glasovanjem donijeli odluku o smjeni predsjednika IO HNV-a Laze Vojnić Hajduka. Glasovalo se javno, a za razrješenje je bilo 19 vijećnika, protiv 6, dok su se 3 suzdržala. 
Predsjednik HNV-a je za predsjednicu Izvršnog odbora HNV-a predložio mr. Slavicu Peić, koja se obratila vijećnicima rekavši kako je prihvatila odgovornost i da će tražiti odgovornost za ispunjenje ambicioznog plana. 
»Prvi korak bit će analiza poslovanja Izvršnog odbora, drugi korak bit će reforma strukture HNV-a koja je glomazna, a treba povećati efikasnost odbora i odjela HNV-a i povećati zastupljenost žena u radu Vijeća. Potrebno je i izmijeniti poslovnike, a neophodno je da Vijeće konkurira na što više raznih natječaja. Također je potrebno naći bolji termin za emitiranje »TV tjednika« na YU ECO televiziji  jer je ovaj koji se najavljuje, u 22 i 30 neprihvatljiv. Potreban je timski rad«, rekla je Slavica Peić, nakon čega je sa 19 glasova za i 8 suzdržanih izabrana za predsjednicu Izvršnog odbora HNV-a.  
                                                            g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika