Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Iskoristimo moguće

Konačno definiranje najvišeg pravnog okvira nove, samostalne Republike Srbije, potvrđivanje Kosova srbijanskim teritorijem, imenovanje novih državnih obilježja na najvišoj razini, te pravni razvod od Miloševićeva režima, najčešći su razlozi i vrijednosti  koje aktualna srbijanska vlast navodi obrazlažući novi Ustav Republike Srbije, kojega je Narodna Skupština usvojila 30. rujna. Široki politički dogovor je neophodni temelj najvišeg državno-pravnog dokumenta, a sve se to onda, dakako, temelji na kompromisima. 
Izvršno vijeće Autonomne Pokrajine Vojvodine, na čelu s predsjednikom Bojanom Pajtićem, pozvalo je građane Vojvodine da podrže novi Ustav. U posljednjih je nekoliko tjedana nastojalo građanima predočiti što to novim Ustavom dobiva ova Pokrajina, te se javno priznavalo kako se, u političkom ringu uz aktualni odnos snaga u Srbiji, više nije moglo ostvariti, bar za sada. Nešto više o tome što Vojvodina i njezini građani konkretno dobivaju novim Ustavom, za ovaj broj »Hrvatske riječi« govori pokrajinski tajnik za sport i omladinu, te potpredsjednik Općinskog odbora Demokratske stranke u Subotici Modest Dulić.
4Građani Vojvodine, kada je riječ o novome Ustavu, najveće zanimanje pokazuju za status ove Pokrajine. Što novi Ustav garantira Vojvodini i u čemu je razlika ako to usporedimo sa sadašnjim stanjem? 
Tvrda centralizacija tijekom Miloševićeva vremena ostavila je zastrašujuće ekonomske rezultate na Vojvodinu. Osiromašila je, devastirala  i upropastila jednu od najrazvijenijih regija u bivšoj SFRJ.  Nakon demokratskih promjena 2000. godine, u očekivanju donošenja novog Ustava ponuđeno je prijelazno rješenje, Omnibus zakon, kojim su neke nadležnosti s razine Republike spuštene na razinu APV. Međutim i dalje  preko 60 posto proračuna APV čine transferna sredstva na čiju raspodjelu pokrajinska administracija nema utjecaja. Dakle, danas Vojvodina nema svoju imovinu, ima premalene nadležnosti i  nema svoje izvorne prihode. Iako prijedlog Ustava  nije do kraja uvažio platformu Izvršnog vijeća u kojoj se traži veća izvršna, zakonodavna i dijelom sudska vlast, Vojvodina  je  dobila ono što je od suštinske važnosti. Dobiva veće nadležnosti, mogućnost konačnog posjedovanja i raspolaganja svojom imovinom,  mogućnost donošenja odluka koje praktično imaju snagu zakona, svoja obilježja i ono što je najvažnije dobiva izvorne prihode. DS je inzistirala da se Ustavom garantira postotak sudjelovanja  pokrajinskog u republičkom proračunu i postotak obveznih investicija u Vojvodini. Druge stranke taj zahtjev nisu prihvatile pa je DS, na čelu s Borisom Tadićem i Bojanom  Pajtićem, prekinula pregovore i izašla iz procesa donošenja novog Ustava. Taj čvrst i beskompromisan stav po pitanju položaja Vojvodine je natjerao pregovarače drugih stranaka na ustupke. Zahvaljujući DS-u Vojvodina će već od sljedeće godine, ukoliko se usvoji novi Ustav, imati proračun od najmanje 7 posto od republičkog, s time da su tri sedmine namijenjene za investicije. To znači da će oko 18 milijardi dinara  tj. više od 200 milijuna eura godišnje biti namijenjeno ulaganju u kapitalne projekte na koje smo tako dugo čekali. Obnovit će se putovi, vodovodna i kanalizacijska mreža, nasipi, izgraditi škole, tvornice, zdravstveni centri, sportske i fiskulturne dvorane diljem  Vojvodine. Pored ovih značajnih sredstava, pokrajinski proračun će činiti i sredstva iz republičkog proračuna za ostvarivanje onih nadležnosti koje su republičkog značaja.
4Prema novome Ustavu, Srbija je država srpskog naroda i ostalih građana. Kako je njime reguliran položaj manjinskih zajednica? 
Prijedlogom novog Ustava u potpunosti je ispoštovana Povelja o ljudskim i manjinskim pravima tako da je potvrđen čitav set prava koja nacionalne manjine imaju, poput prava na obrazovanje, kulturu, informiranje, službenu uporabu jezika a dodano je i pravo na osnivanje nacionalnih vijeća i ostvarivanje kulturne autonomije. Potvrda kako je Ustav moderan jest i članak Ustava koji poziva i nameće kao državnu obvezu poticanje, uvažavanje i njegovanje  različitosti. Važno je reći kako će Vojvodina imati mogućnosti pokrajinskim propisima dodatno proširiti prava nacionalnih manjina. Činjenica da su sve relevantne manjinske organizacije pozvale na potvrđivanje Ustava govori o pozitivnom odnosu prema dijelu Ustava kojim se tretiraju i garantiraju prava nacionalnih zajednica.
4Ovoga je vikenda referendum, na kojemu o sudbini ovoga akta ima pravo odluke preko 6.500.000 birača. Što biste poručili biračima iz Vojvodine?
Poručio bih biračima da izađu na birališta i podrže donošenje novog Ustava. Ukoliko Ustav ne dobije dovoljnu podršku najveći gubitnik će svakako biti Vojvodina. Ostat će bez izvornih prihoda i  sredstava za investicije, bez imovine, bez značajnijih nadležnosti, bez svega onoga što predstavlja preduvjet za razvoj, prosperitet. Naravno da borba za veće nadležnosti i punu autonomiju,  koje čine sastavni dio platforme Izvršnog vijeća, ne prestaje. Demokratska stranka će se, vjerojatno kao stožer i predvodnik buduće demokratske vlade, truditi da Vojvodini osigura sve preduvjete koji će od Vojvodine napraviti bogatu i modernu europsku regiju.
T. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika