Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Građanski branitelj u službi pojedinca

Prošlog tjedna u Centru za regionalizam u Novom Sadu prezentirana je publikacija pod  nazivom »Preporuke za izgradnju institucije ombudsmana u multietničkim lokalnim zajednicama«, koji je realiziran u okviru šireg projekta »Lokalne politike u multietničkim zajednicama«. Pokraj direktora Centra, Aleksandra Popova, nazočni su bili i pokrajinski ombudsman Petar Teofilović, te članovi Savjeta projekta »Lokalne politike«. Mirosalav Samardžić i Žužana Serenčeš.
Cilj ovog šireg, višegodišnjeg i složenog projekta je doprinijeti razvoju održivog i etno-kulturalno pravičnog modela upravljanja multietničkim lokalnim zajednicama. Sudionici projekta stajališta su da se cilj  može realizirati uspostavom i razvojem novih lokalnih politika koje će etnički biti senzitivne i uvažavati načela multikulturalnosti. Također, osnaživanjem institucija na lokalnoj razini mogu se povećati interkulturalni kapaciteti organa javne uprave. 
SPECIFIČNA ULOGA OMBUD-SMANA: Naime, u multietničkim sredinama u Vojvodini, a takve su u 41 općini od 45, lokalna uprava trebala bi reflektirati nacionalni sastav stanovništva, udovoljiti jezičnim zahtjevima, to jest osigurati nesmetanu uporabu službenog jezika i pisma koji je u službenoj uporabi u lokalu, te biti spremna rješavati moguće slučajeve diskriminiranosti, kako nalažu pravni akti, dok praksa pokazuje nespremnost ispratiti pravne norme. Upravo iz ovih obveza i zahtjeva koji se postavljaju spram organa lokalne samouprave u multietničkim zajednicama proizlazi specifična uloga ombudsmana.
Kao posljedica ovakvog shvaćanja situacije, tim okupljen oko projekta posebno je pozornost usmjerio na funkciju, ulogu, mjesto i značaj institucije ombudsmana na lokalnoj razini. Dva su se pravca nametnula, kako je rekla Žužana Serenčeš, predsjednica Savjeta »Lokalne politike u multietničkim zajednicama« – jedan, glede ostvarivanja manjinskih i ljudskih prava i drugi, glede procesa upravljanja u  multietničkim lokalnim zajednicama. Pokraj bavljenja preporukama za izgradnju institucije ombudsmana i potrebe sagledavanja mjesta, funkcije, uloge i značaja ove institucije istraživači su pozornost usmjerili na još jedno novo tijelo kod nas - općinski Savjet za nacionalne manjine koji još uvijek nemaju jasno definirane zadatke, funkciju i obveze. 
RJEŠAVANJE MNOGIH SPOROVA: Sa obzirom da do sada nije bilo ozbiljnijeg javnog i stručnog sagledavanja dosadašnjih iskustava u radu lokalnih ombudsmana, naročito ne o njihovim mogućim specifičnostima u multietničkim zajednicama, rezultati istraživanja i ponuđene Preporuke, po stajalištu pokrajinskog ombudsmana Petra Teofilovića koristit će u radu svih lokalnih zajednica i onima u kojima su formirane institucije ombudsmana u Vojvodini, kao što su Zrenjanin, Sombor, Bačka Topola i Subotica. Iako je institucija ombudsmna mlada demokratska pravna tvorevina u Republici Srbiji, koja mirnim putem - medijacijom -  uspješno rješava mnoge sporove i time rasterećuje ionako zagušeno i nespretno sudstvo, nepostojanje službene evaluacije rezultata rada ombudsmana može se tumačiti kao nedovoljna zainteresiranost za unapređenje ljudskih i manjinskih prava namjenskih dužnosnika Republike Srbije, koji su na ta mjesta postavljeni zahvaljujući i manjinama.
NAČIN I DJELOKRUG RADA: Institucija ombudsmana je nezavisan i samostalno tijelo javne uprave koji ima cilj zaštititi i unaprijediti ljudska i manjinska prava bez obzira jesu li ona propisana domaćim i međunarodnim pravnim aktima. Iz položaja pojedinca građanski branitelj ima funkciju reagirati u svakom specifičnom slučaju u kojem bilo koje tijelo državne uprave ne poštuje ljudska i/ili manjinska prava koja su propisana pravnim aktima. Ukoliko se pojedinac sa povrijeđenim pravima obrati ombudsmanu, jer na primjerice, državno tijelo nije htio izdati osobnu iskaznicu na jeziku manjine, građanski branitelj po dužnosti dijapazanom dozvoljenih metoda staje u zaštitu pojedinca čija prava su ugrožena. Tako da, institucija ombudsmana po osnovnoj vokaciji štiti građane i kontrolira rad državnih tijela uprava. 
Po riječima pokrajinskog ombudsmana Petra Teofilovića, dvije su osnovne polaz-ne točke formiranja i funkcioniranja institucije ombudsmana. Prva koja se navodi u vezi je sa mogućnosti osiguranja nezavisnosti rada bez kojeg ombudsman ne može uspješno funkcionirati. »Povjerenje građana u instituciju ombudsmana može se steći samo ukoliko institucija djeluje snagom autoriteta, ako ne zastupa posebne interese određene grupe moćnika i ako nije zavisna od tijela koje kontrolira«, tvrdi Teofilović. 
Druga važna točka Preporuka je način i djelokrug rada ombudsmana. »Ombudsman ima mogućnosti široke lepeze djelovanja. Ona nije formalizirana, a akti koje donaša djeluju snagom autoriteta institucije. Za stranku, bilo da se pokreće po službenoj dužnosti ili na inicijativu pojedinca, postupak koji pokrećemo uvjek je besplatan«, objasnio je pokrajinski ombudsman. 
Iz ove dvije osnovne, izvedene su ostale točke koje objašnjavaju i upotpunjavaju osnutak, rad i funkcioniranje ombudsmana kao institucije koje štiti ljudska i manjinska prava.
D. Popov
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika