Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ukloniti Zvonimira Perušića s funkcije

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini Podružnica u Subotici pozdravlja odluku Hrvatskog nacionalnog vijeća o smjeni Laze Vojnić Hajduka s dužnosti predsjednika Izvršnoga odbora ovoga tijela. Pozdravlja isto tako odluku da se na njegovo mjesto imenuje gospođa Slavica Peić, smatrajući da će se na ovaj način biti riješen problem stvaranja stalnog razdora među Hrvatima u Vojvodini. Iskreno se nadamo da će sada HNV biti predstavnik hrvatske zajednice u za to zakonom propisanim djelatnostima, a ne kao što je do sada radio Izvršni odbor, odnosno njegov bivši predsjednik, koji je pri tome ignorirao i samog predsjednika HNV-a te očekujemo da će se gospođa Slavica Peić u svojemu radu, za razliku od dosadašnje prakse, striktno pridržavati propisa glede HNV-a.
DSHV se nije ni do sada miješao u rad Izvršnoga odbora, niti to želi činiti u buduće, već nam je cilj da svatko radi svoj posao u zakonom određenim okvirima prema istovjetnome cilju kojemu težimo, pri čemu predstavnici stranke u  HNV-u moraju zastupati stajalište stranke  u  pitanjima koja su zakonom određena kao djelokrug rada HNV-a. Ali, stranka ne može, a ne reagirati kada dozna da predsjednik  Izvršnoga odbora izjavljuje kako mu je »cilj uništiti DSHV«; ili kada Izvršni odbor donosi odluku  o raspodjeli novca hrvatskoj  zajednici iako  je za to apsolutno nenadležan  a da pri tome niti ne obavijesti HNV, a zatim na temelju tog fantomskog propisa još i podijeli novac na  zaprepaštenje većine članova  zajednice; ili kada na otvorenju Učiteljskog fakulteta  na mađarskom jeziku  u  Subotici  pokrajinski tajnik za obrazovanje  izjavi da je u istoj zgradi trebao biti otvoren i učiteljski fakultet s hrvatskim nastavnim jezikom, ali nije zato što hrvatska zajednica nije obavila svoj posao, za što su bili zaduženi ljudi u Izvršnom odboru HNV-a, koji su za to još i dobro plaćeni, a trebalo je samo stupiti u kontakt s Mađarskim nacionalnim vijećem i pripremiti istu dokumentaciju; ili kada se zna da pitanje nastave na hrvatskom jeziku u gimnaziji nije ni do danas riješeno, opet samo zato što ništa nije urađeno, čime se nanose  velike štete hrvatskoj zajednici u  Vojvodini.
Iskreno očekujemo da će gospođa Slavica Peić naći sebi stručne suradnike, koji će svoj posao obavljati na zadovoljstvo sviju nas, a  izgubljeno nadoknaditi. Isto tako očekujemo da će se voditi računa o trošenju novca sastavljajući proračun i izviješće o utrošenim sredstvima na uvid javnosti, jer smatramo da  HNV ne dobiva novac da bi isplaćivao zarade svojih uposlenika i dužnosnika, već i da pomaže hrvatske organizacije, udruge, aktivne pojedince, studente itd.
Međutim, želimo ukazati da subotnjom smjenom nije riješen još jedan ključni izvor stvaranja razdora u  hrvatskome korpusu, a  u »cilju uništenja DSHV«. To je aktualni direktor i v. d. glavnog i odgovornog urednika NIU »Hrvatska riječ«  Zvonimir Perušić, koji je ove novine već dulje vrijeme specijalizirao za sijanje mržnje prema  DSHV-u i za aktivnosti  usmjerene  na rušenje ugleda  stranke, što se osobito očitovalo kroz otvoreno propagiranje tzv. građanske opcije kao i kroz pisanje o navodno pogrešnoj politici  DSHV-a prema Bunjevcima - istim onima koji su na ranijim izborima podržavali stranke haških optuženika Miloševića i Šešelja - ignorirajući stajalište  HAZU o ovome pitanju. Poznato je i da postoji zabrana pozitivnog pisanja o našoj stranci i njezinom predsjedniku, uz neobrazložene tvrdnje kako je raniji predsjednik bio bolji, »zaboravljajući« činjenicu da je smjena bivšeg predsjednika stranke bila volja gotovo svih delegata, a ne nekakav financijski problem. Prisjećamo se i kako je o godišnjoj skupštini DSHV-a »Hrvatska riječ« pisala nekoliko stupaca, dok istodobno, primjerice, o privatnom tulumu pojedinih članova  Izvršnog  odbora na salašu  Bele Ivkovića, nekoliko stranica s desetak fotografija. Ili  kada »Hrvatska riječ« piše o izbornome neuspjehu DSHV-a, a prešutkujući da je na posljednjim lokalnim izborima u Subotici pet vijećnika izabrano bez ijednoga dinara utrošenog za propagandu, dok su druge stranke u tu svrhu utrošile ogroman novac i na koncu imali slabiji uspjeh od DSHV. No, nije naša stranka jedini objekt naručenih tekstova, već su to i drugi koji nisu po volji bivšem Izvršnom odboru, čiji je član - u nashvatljivom sukobu interesa kao šef samome sebi – bio  i direktor »Hrvatske riječi«. U zadnjim brojevima, osim otvorenog podržavanja  isključivo jedne političke opcije, predmet su bili i Katarina Čeliković, kao organizatorica tradicionalne ugledne manifestacije Dani Balinta Vujkova, koja se napada naručenim pamfletima od strane osoba upitne stručnosti, ili pak Leksikon podunavskih Hrvata, koji dobiva visoke ocjene od stručnjaka, među ostalim i od Leksikografskog zavoda u Zagrebu, koje ocjene Perušić nije dopustio objaviti već samo pamflete nestručnih osoba. Sve ovo su samo neki od primjera koji ukazuju na tešku neprofesionalnost i zlobu direktora i v.d. glavnog i odgovornog urednika »Hrvatske riječi«, ali i pojedinih novinara koji su sami ili po njegovom diktatu ili po nalozima bivšeg predsjednika Izvršnog odbora provodili ovakvu politiku. 
Obzirom da je HNV osnivač »Hrvatske riječi« očekujemo da će se poduzeti koraci kako bi se Zvonimir Perušić uklonio sa sadašnje funkcije zbog teškog ogrješenja o profesionalnu etiku, sa tim da se hrvatskom korpusu objasni koliki je prodani tiraž novina, te koliko je sredstava ta kuća utrošila, osobito koliko je od tih sredstava isplaćivano za primanja pojedinih uposlenika. Pri ovome nismo zaboravili na Perušićevo dopisništvo iz sada strane zemlje 1991. godine, koji se unatoč tome u autorskom tekstu u posljednjem broju pita je li sadašnji predsjednik DSHV-a bio u tim godinama u mišjoj rupi – mi ga podsjećamo da je bilo noćnoga lijepljenja plakata po gradu drugačijeg sadržaja od njegova ratnoga izvješćivanja iz Baranje. 
Zato držimo da HNV ne smije dopustiti da se novinari pretvaraju u kameleone, već ih se treba smijeniti, ako sami neće dati ostavku. Tek kada se ovo pitanje riješi, može hrvatska zajednica u Vojvodini i Srbiji krenuti u novom sastavu radi ostvarivanja zajedničkog cilja svih Hrvata u Srbiji. U tome cilju želimo uspjeh u radu novome Izvršnom odboru HNV-a na čelu sa gospođom Slavicom Peić, na zadovoljstvo svih Hrvata u Vojvodini!
Subotica, 24. listopada 2006.
Demokratski savez Hrvata u Vojvodini
Podružnica Subotica           
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika