Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Nova knjiga pjesama 
Petka Vojnića Purčara 
 
U izdanju novosadske kuće »Svetovi«, ovih je dana objavljena nova knjiga pjesama Petka Vojnića Purčara pod nazivom  »Očas usprkos«. »Naizgled formalizirane i retorizirirane, u osobenoj gramatici, pjesme Petka Vojnića Purčara, od prve su vrste, u gestovima autentičnog pjesničkoga mišljenja i govore o ljubavi ili o mitskim i svakodnevnim modusima svijeta. A s druge strane ovaj pjesnik poklanja pažnju istraživanju subjektivnog, pa i ličnog i njegovih uloga u ovom svijetu rastrojstva i nemira. U svakom slučaju iz ovih pjesama Vojnića Purčara isijavaju znakovi vremena, senzibilnog bića i pitanja na koja često nema odogovora«, navodi se u recenziji ove knjige.
 
Vukovarci i Vinkovčani posjetili
Hrvate u Zemunu
 
U nedjelju 22. listopada, predstavnici vukovarske podružnice Hrvatske matice iseljenika boravili su u posjetu Zajednici Hrvata Zemuna i Hrvatskoj knjižnici i čitaonici »Ilija Okrugić« u ovom mjestu. U sklopu ovog susreta, gostovao je i crkveni zbor župe sv. Euzebije i Polina iz Vinkovaca koji je nastupio pod svetom misom u katoličkoj Crkvi Blažene djevice Marije u Zemunu. Također, ovom prigodom hrvatskoj čitaonici u Zemunu gosti iz Hrvatske darovali su oko 200 knjiga, što predstavlja donaciju Gradske knjižnice i čitaonice iz Vinkovaca, Ogranka Matice hrvatske iz Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije.  
Kako ističe Stipe Ercegović, predsjednik Zajednice Hrvata Zemuna, ovaj posjet predstavlja nastavak njihove suradnje s udrugama iz Hrvatske, koja će se nastaviti u studenom, kada će se ovdašnji Hrvati, izložbom srijemskim slikara i filmom »Srijem u vremenu i prostoru«, predstaviti publici u Vukovaru i Vinkovcima.
 
Tamburaši »Kola« snimaju CD 
s Tinom Favazzom
 
Sredinom tjedna, Tamburaški orkestar HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice počeo je snimanje zajedničkog promotivnog CD-a s tenorom sa Sicilije Tinom Favazzom. Na CD-u će se naći pet napolitanskih pjesama po izboru vokalnog soliste. Tamburaški okrestar Centra pripremila je ravnateljica Glazbenog odjela prof. Mira Temunović. Inače, zajednički koncert orkestra i talijanskog tenora, prema njihovim najavama, očekuje se u studenome.
Predstavljanje 5. sveska Leksikona 
u Vukovaru i Vinkovcima
 
Peti svezak »Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca«, kako je najavljeno, predstavljen je sinoć, u četvrtak 26. listopada, u Vukovaru, u tamošnjem Pastoralnom centru. Pokraj glavnog urednika dr. Slavena Bačića, suradnika Tomislava Žigmanova i Duje Runje predsjednika HAD-a, o Leksikonu je ovom prigodom govorila i Štefica Šarčević.  
Večeras, u petak 27. listopada, predstavljanje Leksikona će biti održano u Vinkovcima, u prostorijama Matice hrvatske, gdje će pokraj već spomenutih izlagača iz Subotice, ispred domaćina govoriti i Krešo Bušić.  Predstavljanju će prethoditi i prikazivanje filmova »Klapim« i  »Bubuš«, autora Ivana Ivkovića Ivandekića. Početak je u 19 sati.
 
 
Dvodnevna kolonija »likovnjaka« 
na Paliću
 
Prošloga vikenda, 21. i 22. listopada, članovi Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice bili  su gosti Jovana Aradskog, vlasnika odmarališta »Palićka kruna«, gdje su u neposrednoj blizini palićke obale održali dvodnevnu likovnu koloniju. U radu je sudjelovalo 25 slikara, a tema je bila - Palić u jesen.
 
Mozartov »Requiem« 
u Subotici
 
U četvrtak 2. listopada, subotička će publika u katedrali-bazilici sv. Terezije Avilske imati prigodu čuti Mozartov »Requiem«. U izvedbi ovog najveličanstvenijeg i najpoznatijeg djela čuvena skladatelja sudjelovat će Komorni orkestar Segedinskog simfonijskog orkestra, Komorni zbor »Pro musica«, Zbor Više pedagoške škole »Juhász Gyula« iz Segedina i Katedralni zbor iz Segedina. Kao solisti nastupit će: Timea Dulics iz Temerina (sopran), Izabella Guzsvány iz Novoga Sada (alt), te Ladislav Vrgoč (tenor) i Berislav Puškarić (bas) iz Opere Hrvatskog narodnog kazališta iz Osijeka. Koncertom će ravnati Csaba Paskó.
Koncert počinje u 19 sati, a karte se po cijeni od 200 dinara, mogu kupiti u Galeriji pod tornjem.
 
Dramska sekcija HKC »Bunjevačko kolo« priprema novu predstavu
 
Prošloga tjedna, Dramska sekcija HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice počela je pripremanje nove predstave. Riječ je o predstavi »Sunce djever i Neva Nevičica«, koju će prema istoimenoj bajci Ivane Brlić Mažuranić, režirati Ninoslav Šćepanović. U tom povodu, pozivaju se svi zainteresirani stariji od 15 godina, koji se žele uključiti u rad na predstavi, da se jave u prostorije Centra (Preradovićeva 4) i to utorkom i četvrtkom od 18 sati, kada se održavaju probe.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika