Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Duhovito i osvježavajuće štivo

Provokativno i  sa šarmom vrhunskog komediografa, britanska književnica Sophie Kinse1la, inače  bivša financijska novinarka, smješta radnju svoje trilogije  u London i New York kao epicentre iskušavanja izvjesne, reklo bi se, sasvim obične mlade žene Rebecce Becky Bloomwood. Ono što  je  čini specifičnom je sposobnost uobičajeni čin kupovine podignuti do razine na kojoj nestaju parametri o svrsishodnosti istog. Fenomen je poznat kao šopingholizam (kupoholizam) ili opsesivna ovisnost o kupovini.
Nesvjesno uvjetovana osobnim porokom kao imperativom uspjeha u svim segmentima života Becky hrabro stupa u labirint potrošačkog društva suočavajući se pritom i sa naličjem samonametnutih iluzija o prestižu. Moglo bi se  reći, jedan blještavi svijet iz snova u kojem, barem teoretski ne postoje granice. Ali praksa polako otkriva svoje zakonitosti te  junakinja opijena životom na visokoj nozi biva primorana na dovitljivo previđanje izvještaja o sve fantazmogoričnijim financijskim minusima čime postaje izuzetno interesantna i bankarskim činovnicima u kojima vidi zlostavljače i progonitelje, ukratko, oruđa zavjere osmišljena sa ciljem da je udalje od Luka Brandona, najpoželjnijeg među bogatim neženjama i inkarnacije ikone rješenja svih problema u čijem se vidokrugu  »po svaku cijenu« mora zadržati, iz čega proistječu njezini sve  iracionalniji postupci. Da bi groteska bila potpuna, Rebecca se u činu očajnika, a kako bi isplivala iz dugova, zapošljava ni manje-ni više nego kao savjetnica za financije u udarnom terminu jutarnjeg programa nacionalne televizije te je za očekivati rasplet u vidu javnog skandala...
Svojim prvijencem »Tajni snovi jedne šopingholičarke« stiče svjetsku slavu, dok nastavcima »Šopingholičarka u inozemstvu« i »Šopingholičarka se udaje« neprikosnoveno utvrđuje svoje mjesto među autorima bestselera te se sasvim lako može desiti da ovo, prije svega duhovito i osvježavajuće štivo, bude preneseno i na filmsko platno.
Dejan Ušumović
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika