Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Klasična, limena puhačka glazba može biti zanimljiva

»Dobro veče, ja sam Nikola«, riječi su kojima je trombonist Nikola Peić, student treće godine Fakulteta muzičke umjetnosti u Beogradu, pozdravio publiku koja ga je došla podržati na njegovom prvom samostalnom koncertu, održanom u utorak 24. listopada, u čitaonici Gradske knjižnice u Subotici. 
Premda mu je ovo prvi solistički nastup, ovaj dvadesetjednogodišnji Subotičanin počeo je nastupati već za vrijeme srednjoškolskog obrazovanja, tako da je u proteklih nekoliko godina veoma aktivan na glazbenoj sceni u Subotici. 
»Nastupao sam s kolegama iz srednje škole u čitaonici Gradske knjižnice i prije, ali i na koncertima drugim koncertima klasične glazbe koji su se održavali u Katedrali, Franjevačkoj crkvi i Velikoj vijećnici Gradske kuće«, objašnjava Peić na početku razgovora. 
Za svoje prvo samostalno predstavljanje kaže kako se nada da je to »početak jednog dugačkog niza solističkih nastupa«, a o programu, što ga je ovom prigodom izveo uz klavirsku pratnju Suzane Ivakić Samardžić, naglašava kako je riječ o standardnom odabiru, budući da je »svakom solisti bitno predstaviti se u više stilova.« 
»Koncert sam počeo skladbama iz starijim glazbenih perioda, u ovom slučaju baroknih skladatelja - Handela, Bacha, Vivaldija, dok sam za drugi dio odabrao djela autora iz 20. stoljeća, kao što su Stojowski, Bogar, Clerisse, Pryor«, kaže Peić, dodajući kako je upravo suvremena klasična glazba ta koja ga najviše zaokup-lja.
Prema njegovim riječima, u Subotici nema mnogo limenih puhača, posebice onih koji sviraju klasičnu glazbu. »Ne znam zašto je to tako... Imamo Gradski puhački orkestar gdje ima dosta limenih puhača, ali građani nisu mnogo zainteresirani za takvu glazbu. Možda je razlog taj, što nije postojao netko tko bi im na pravi način približio svu ljepotu ovih instrumenata. Cilj mojih kolega i mene je upravo to da pokažemo ljudima kako ti instrumenti mogu dobro zvučati i da se u toj domeni može postići pristojna umjetnička razina. Bilo bi dobro ako bi se Gradski puhački orkestar malo više promovirao, ako bi u njega došli i neki novi članovi, budući da je imati takav ansambl tradicija u svim manjim i većim gradovima Europe«, kaže naš sugovornik.
Također, Peić je član i novooformljenog Subotičkog puhačkog kvarteta, koji je svoj debitantski nastup imao početkom listopada u subotičkoj Katedrali. »Planiramo raditi i dalje, te bismo se time, ukoliko bude uvjeta, voljeli u budućnosti i profesionalno baviti, uz nastojanje da dosegnemo jednu, rekao bih, europsku razinu. Glede naših skorijih nastupa, bilo bi lijepo prirediti jedan novogodišnji koncert, na kome bismo osim klasične, svirali i ponešto iz repertoara zabavne, jazz i evergreen glazbe«, kaže naš sugovornik.
Po pitanju svojih planova za budućnost, kako kaže, za sada ne razmišlja još mnogo. »Volio bih završiti i poslijediplomski studij na Akademiji, možda i otići na nekoliko godina u inozemstvo, ali u svakom slučaju, volio bih se vratiti natrag u Suboticu«, kaže mladi trombonist na kraju razgovora.   
 
D.B.P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika