Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dragulj u ogrlici suradnje

U organizaciji HKUD »Vladimir Razor«, u subotu 21. listopada u Hrvatskom domu u Somboru, priređena je književna večer gostujućeg Književno likovnog društva »Rešetari« iz istoimenog mjesta u Hrvatskoj, koje je ovom prilikom predstavilo svoje izdavaštvo. Pjesmom »Na te mislim«, program je otvorila pjevačka skupina »Slavča« iz Rešetara, spremljena u prekrasne kostime iz doba baroka. 
Nazočne je u ulozi voditeljice i domaćina pozdravila Marija Šeremešić, koja se gostima zahvalila na dugogodišnjoj suradnji i prijateljstvu ova dva društva. U ime KLD »Rešetari« i u ime 195 članova ovog društva prisutne je pozdravio predsjednik društva Ivan De Villa, te čestitao domaćinu 75 godina uspješnog rada. 
RAD I SEKCIJE: De Villa je nazočne upoznao sa radom društva i sekcijama koje u njemu djeluju. Likovna sekcija broji šezdesetak članova, isti broj ima i književna sekcija, a u društvu djeluje i tamburaška sekcija koju u šali nazivaju »veterani« jer više ne sviraju po svatovima već samo za potrebe Društva. Također, De Villa je ovom prigodom pjesnike Hrvate iz ovih krajeva, ali i pjesnike iz cijele Vojvodine, Srbije i Crne Gore,  pozvao da svoja tri rada pošalju na adresu Društva do 1. veljače sljedeće godine. Kako je objasnio, pjesme će ići na odabir kod tri izbornika, a najbolje će biti objavljene u zbirci koja će biti promovirana 21. rujna 2007.godine. 
Nakon njegova izlaganja, pozdrave u ime poglavarstva Općine Rešetari uputio je načelnik Alojz Kovačević, upoznajući okupljene s Rešetarima i udrugama koje djeluju u ovom mjestu od 5.500 stanovnika. 
»Najvažniji segment  Knji-ževno Likovnog društva je gajenje dobrih, prijateljskih odnosa sa Hrvatima koji žive izvan svoje domovine. Budimo okrenuti slozi, suradnji i Božjem blagoslovu, jer bez toga nema ništa«, rekao je, između ostalog, Kovačević. Goste i nazočne pozdravila je i konzulica Generalnog konzulata RH u Subotici Iva Aranjoš  riječima: »Slušajući divne pjesme vaše pjevačke skupine, mogu vam samo čestitati. Želim vam i daljnji uspjeh u radu, jer sa tako skromnim sredstvima, ovako nešto se može raditi samo iz ljubavi, a tako slično rade i ljudi u Bačkoj. S jako  malo skromnih sredstava, oni naprave puno toga«.
ZBIRKA PJESAMA: KLD »Rešetari« je danas najpoznatije po zbirkama pjesama i Rešetaračkim susretima pjesnika, koje organiziraju. Naime, 1996. godine članovi Upravnog odbora ovoga Društva donijeli su odluku da pokušaju sčlanovima društva-pjesnicima napraviti zbirku pjesama. Pripreme su trajale gotovo dvije godine, da bi plod ovog rada bila zbirka pjesama »Šapat srca«. Knjiga je tiskana u nakladi od 500 komada i brzo je razgrabljena. Vidjevši da je to bio dobar smjer rada, Upravni odbor je obavio razgovor s predstavnicima Hrvatske Matice iseljenika, a cilj je bilo objedinjavanje pjesama pjesnika Hrvata koji žive u dijaspori, u jednoj zajedničkoj zbirci. Na natječaj se javilo 36 pjesnika, da bi izišla druga zbirka pjesama »Izvor na dnu duše«. Hrvatska Matica iseljenika je dala potporu ovom projektu i raspisan je natječaj za pjesnike Hrvate u cijelom svijetu. Vremenom je odabrana i komisija od tri književnika, koji pristigle radove pregledaju i selektiraju, da bi naredne zbirke bile što  kvalitetnije. 
Do sada  se Društvu javilo preko 300 pjesnika iz 25 zemalja cijeloga svijeta. U posljednjoj zbirci javlja se i 15 književnika kojima je književnost profesija, pa čak i  jedan pjesnik iz Čilea koji je bio kandidiran za Nobelovu nagradu. 
Književna večer u Somboru protekla je u upoznavanju s pjesmama iz zbirki koje je ovo Društvo objavilo, te uz prekrasne starogradske i tradicionalne dalmatinske melodije skupine »Slavča«, s kojom su zapjevali  svi nazočni na koncu ove prijatne večeri.
Na kraju programu gostima i nazočnima zahvalio se Šima Raič, predsjednik domaćeg HKUD »Vladimir Nazor«.
 
Z. Gorjanac
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika