Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Crnohumorna komedija o sukobu morala i koristi

Naličje ljudskog bića, pa i najbližeg člana obitelji, u situaciji izbora između moralnog postupanja s jedne, i koristi na drugoj strani, tema je predstave »Mamica je umrla dva puta« koju su glumci Kazališta »Petar Hektorović« iz Starog Grada na Hvaru izveli prošle subote 21. listopada, u Domu kulture u Ljutovu. Riječ je o »jako, jako crnoj komediji« slovenskog autora Vinka Möderndorfera, koju je u starogradskom amaterskom kazalištu prošle godine postavio slovački redatelj Michal Babiak, inače profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti u Bratislavi. 
Smještena u krug šire obitelji Drexler, radnja predstave počinje okupljanjem njezinih članova na sprovodu majke (mamice) Amalije. Zanimljivoj galeriji likova - kći Rozaliji sa supružnikom Petrom i njihovoj sluškinji Uti, sinu Ingou i njegovoj supruzi Marijani, te pokojničinoj sestri Klari - prigoda je to, kako nam otkriva medicinski brat Vili (koji je o »pokojnici« posljednji skrbio), doći do nasljedstva iz oporuke, za koje svatko ima svoju, uvijek bolju i navodno, humaniju viziju. Međutim, mamica je svojim najbližima zapravo priredila samo »predstavu«; njezino buđenje iz mrtvih okupljene šokira, baš kao i saznanje da će ostati bez novca i kuće, u kojima će majka nastaviti uživati – gle, čuda – s mlađahnim Vilijem. 
Isti scenarij za familijarno okupljanje  – smrt majke i čitanje oporuke - ponavlja se i u drugom činu, ovoga puta uz naglašenu crnohumornu nit majčine kreativnosti u poigravanju s pristiglima: budući da je sada kremirana, uvjet dobivanja nasljedstva za potomstvo je pojesti (njezin) pepeo iz urne na stolu. Pohlepa ne izostaje; međutim, dok naši junaci na različite načine svladavaju ovu neljudsku zadaću, na scenu upada policijski inspektor Štefan Holmčič, čiji je zadatak, kako saznajemo, istražiti slučaj majčine sumnjive smrti. Rezultat istrage biva sljedeći: kako se ne bi doznalo za ovaj »kanibalski« čin, rodbina se, uz cijenu ostanka bez nasljedstva, ali i svojevrsnu moralnu katarzu, uspijeva izvući, dok za zločin, kako se otkriva, trovanja majke, biva optužen dušebrižljivi Vili. I kada mislite da je sve gotovo, mamica je ponovno na sceni, živa i zdrava po drugi puta, spremna ostatak života (ponovno) podijeliti s Vilijem.    
Ipak, i njezinom poigravanju dolazi kraj. Ovoga puta konačni, s obzirom da je Vili i lažni inspektor Holmčić, kao iskusni dvojac u »radu« s imućnim bakicama, ubijaju, te za kraj, zadovoljno dijeleći plijen i plešući tango, odlaze na svoj novi, sličan zadatak.   
Budući da počiva na tekstu koji većim dijelom pogoduje zahtjevima pučkoga teatra, predstava »Mamica je umrla dva puta« poslužila je gostima s Hvara kao odličan prostor za prikazivanje glumačkog umijeća, po kome su ponekad, kako to i dio stručne javnosti tvrdi, veoma blizu kolegama profesionalcima. Što se tiče reakcija lokalne publike, vidjeli smo sljedeće: čak i kada je crnohumorna, komedija uvijek, baš kao i ova, uspijeva iskreno nasmijati.
Inače, gostovanjem ove predstave, u Ljutovu je okončan »Mjesec kulture«, skromna manifestacija u organizaciji lokalnog HKUD-a »Ljutovo«.
D. B. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika