Arhiv tekstova Arhiv tekstova

B-produkcija kao budućnost Hollywooda

Filmovi imaju svoj život. To ne znači da svaki film koji je »začet«, mora i da se »rodi«. Neki nikada ne vide više od mraka laboratorije, dok drugi sudbinu okončaju na nekoj jeftinoj talijanskoj »Muvioli«. Predviđena sudbina onih koji dožive makar jednu javnu projekciju ne mora se uvijek i ostvariti. 
Obično u filmskim magazinima možemo naći gomilu tekstova o neuspjesima velikih hitova na blagajnama ili o lošim djelima autora »na dobrom glasu«, od kojih se mnogo očekuje. Sa druge strane malo je tekstova posvećenih uspjehu filmova kojima se nije predviđala blistava budućnost, a oni su je ipak zablistali punim sjajem.
NEOČEKIVANI USPJEH: Film hol-lywoodske B-produkcije »Zmije u avionu« u režiji malo poznatog Davida R. Ellisa sa Samuel L. Jackson svakako ulazi u grupu filmova od kojih nitko ništa nije očekivao, ali su oni razbili i publiku i kritiku. David Ellis možda i nije poznato ime, ali iza ovog čovjeka stoje godine rada u Hollywoodu. Radnja filma kao što možete pretpostaviti ima veze sa zmijama u avionu. Film se prvobitno zvao »South Pacific Flight 121«, da se ne bi previše otkrilo u naslovu, ali se netko ipak sjetio da je taj naslov pretjerano glup i iskorišten je originalni naslov scenarija. Specijalni agent Neville Flynn (Samuel Jackson) vodi svjedoka Sean Jonesa (Nathan Phillips) u L.A. sa Havaja kako bi ovaj svjedočio u parnici protiv mafijaša Eddija Kima. Međutim Kim avion kojim oni lete za L.A. napuni sa oko 450 zmija raznih »vrsta i ukusa«. Ovo komplicira planove protagonista i otvara dosta mogućnosti Samuelu Jacksonu da u jednoj od svojih najgorih uloga izgovori masu nepotrebnih replika. U daljnjem razvoju filmske priče poginut će mnogo ljudi na mnogo različitih načina, ali tu se zaustavljam kako ne bih pokvario »uživanje«.
Činjenica da je većinu radnog vijeka David Ellis proveo kao kaskader i asistent redatelja ide u prilog njegovoj anonimnosti. Kao redatelj, na svoj konto stavio je filmove kao što su »hitovi za jedan vikend« – »Posljednja ekskurzija 2« i »Mobitel«. Osim Samuela Jacksona u filmu glume TV glumci ili glumci s B liste (koji su na imdb.com navedeni pod imenima tipa Nathan Phillips II), ali ovo i jeste »B« film. Gluma je generalno razočarala, čak i majstor Jackson sa izuzecima u pojedinim trenutcima izgleda kao da mjesečari ili da se dobro najeo. Svoju rolu fenomenalno je odradio Flex Alexander koji tumači ulogu hip hop zvijezde (koja neodoljivo podsjeća na P. Diddyja); obratite pozornost na detalje i iznenadit ćete se što je ovaj momak sve pružio. 
IPAK FENOMENALAN: Pokraj loše glume dijalozi su u najmanju ruku smiješno napisani, a o originalnosti i logici cijele priče dalo bi se diskutirati… ali nije važno. I specijalni efekti su izuzetno loše urađeni. Prečesto se vidi da su u pitanju CGI ili gumene zmije, koje se ne ponašaju i ponekad ne kreću poput pravih zmija (za snimanje filma je i korišteno oko 220 različitih zmijskih vrsta). Ali ni to nije važno. Pokraj svih loših stvari koje su rečene o filmu on je ipak fenomenalan i pri tome ne mislim na vrhunski urađen marketing i prateći materijal – plakati (jedan od top 10 plakata svih vremena, po mojoj procjeni) i drugi materijali kao i fenomenalna internet prezentacija filma. 
Film je specifičan i po tome što je u raz-voju projekta izravno sudjelovala publika koja je na svom siteu obožavatelja davala prijedloge za pojedine dijelove scenarija i neke replike koje izgovara Jackson, za koje se poslije glasovalo  - mnogo toga je i  stavljeno u film. Ono na što također preporučam da obratite pažnju, je fenomenalna glazba koja nije karakteristična za fimove B produkcije.
Ovo je film za kino koji se gleda uz gomilu drugih ljudi, koji vrište i skaču po stolicama (vjerujte mi bilo je baš tako) i zato nemojte ga iznajmljivati na DVD-u, jer ćete se razočarati. Uz pravu kino publiku film će vam pružiti neviđen spoj straha i napetosti, a i uzbudljivu akciju u Bruce Willis stilu. Još ako se bojite zmija ili letenja ovo ja pravi film za vas. Uostalom provjerite sami zašto svi kritičari, iako svjesni njegovih mana, daju pozitivne ocjene ovom filmu i zašto je ovo film sa najboljim odnosom uloženog i zaređenog novca poslije filma »Blair Witch – Projekat« u povijesti kinematografije. Kao što kaže reklamna parola filma: »Sjedite, opustite se i uživajte u letu«.
M. Šokčić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika