Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dani kruha

»Šokačka grana« je u suradnji s osnovnom školom »Retfala« u Osijeku prošloga vikenda organizirala  »Dane kruha 2006.«, te su  ponizno zahvalili Bogu za plodove zemlje u nazočnosti brojnih posjetitelja, građana Retfale, učenika i njihovih roditelja. Prostrano je predvorje ove škole bilo ispunjeno različitim plodinama i ukrašeno šokačkim rukotvorinama a prigodni su program osmislili učenici i njihovi učitelji, te muška pjevačka skupina »Šokci« i tamburaški sastav »Šokačka duša«, a svojom su nazočnošću pridonijeli »Belje« d.d. i najveći proizvođač kruha i peciva u Slavoniji, »Kruna«.  
»Blagovanje kruha i krušnih proizvoda nasušna je potreba svakoga čovjeka, a potrebito je i sjetiti se zahvalnosti Bogu za darove i kruh naš svagdašnji i zato danas blagoslivljamo ovaj kruh i plodove zemlje i molimo se Bogu da primi našu zahvalnost za sve što nam je darivao. Potrebito je to raditi češće, a mi vjernici to radimo slaveći euharistiju, a moram vas podsjetiti na tvrdnju ruskog pisca Turgenjeva, koji je zabilježio: dobrota i zahvalnost dvije su dame koje rijetko susrećemo u našemu životu«, rekao je prigodom blagoslova kruha vlč. Pavao Vukovac, župnik župe Uzvišenja sv. Križa u Retfali.
ČEŠĆE REĆI HVALA: »Mi  vjernici i kršćani moramo znati što češće reći hvala, izražavajući zahvalnost Bogu, zahvalnost roditeljima i starijima općenito, braći i sestrama. Uistinu, ponekad znamo biti zahvalni i za nekakvu sitnicu, djeca za bombone ili čokoladu, a stariji za cigaretu ili čašicu pića, a doista bi trebali svakodnevno zahvaljivati Bogu, za zdravlje, za sve što nam je darivao, a ta zahvalnost često zna izostati. A podsjetit ću Vas što je rekao sv. Jakov: svaka zraka sunca, svaka kap kiše, svaki udisaj zraka i svaki zalogaj kruha, sve su to darovi stvoritelja«, naglasio je vlč. Pavo.
»Ja sam iznimno sretna da je Šokačka grana baš našoj školi ponudila ovu divnu suradnju, jer šokaštvo je nešto uz što sam odrastala i što je njegovano i u mojoj obitelji, a danas nam je i vlč. Pavo rekao da moramo voljeti svoje kako bi poštovali tuđe, istaknula je ravnateljica škole Blaženka Jelaš. U našoj smo školi čitav ovaj tjedan posvetili kruhu i plodovima zemlje, a danas smo imali integriranu nastavu na temu kruha, a večeras se posjetiteljima  predstavio naš učenički zbor, recitatori I i III razreda, lutkarska sekcija i učenici VII razreda a posebno nam je drago da je naš program upotpunila Šokačka grana, i ja vjerujem da je ovo samo početak jedne dugoročnije i još plodnije suradnje. Meni je drago da se potvrđuje da suradnja koju uspostavimo za Dane kruha traje i razvija se. Tako smo prošle godine baš tom prigodom uspostavili suradnju s našim Šokcima i Bunjevcima u Somboru, Sonti i Subotici u Vojvodini, te Mohaču i Pečuhu u Mađarskoj, i ta suradnja već daje prve rezultate, a evo večeras smo u ovom prelijepo uređenom prostoru osnovne škole »Retfala«, s ovim divnim ljudima i njihovim učenicima, i vjerujem da će i ova suradnja trajati na obostranu korist, rekla je Vera Erl, predsjednica udruge »Šokačka grana«.
 ŠOKAČKI ŠTIH: »Naša udruga i djeluje na području Retfale, i kako sam naglasila otvarajući ovu manifestaciju, pokrećemo projekt Šokački suveniri, a upravo tu želimo angažirati i mlade, ali i njihove roditelje, a voditeljica je projekta poznata dizajnerica Jelena Havelka, za koju mogu reći da je kreirala odoru za Papu, pa ako je mogla dizajnirati za svetoga oca, vjerujem da će naći i neka originalna rješenja za nas Šokce. Blagovanju kruha i drugih plodova zemlje mi smo večeras dali jedan šokački štih, i kroz ovo lijepo ruho naših snaša i naših Šokaca, i kroz nastup samičara Franje Verića, muške pjevačke skupine »Šokci« i naših tamburaša, »Šokačke duše«, koji su duša naše udruge, a sva ova mladost nam je dobrodošla i oni su zaloga da će Šokačka grana trajati i granati se«, istaknula je Vera Erl.
»Pogledajte ova ukrašena zaprežna kola, pogledajte ove peškire, ručnike ili otarke, kako to već nazivamo u različitim dijelovima Šokadije, pogledajte ove kolače i slastice, sve je to djelo naših snaša i ja im od sveg srca zahvaljujem, rekao je Iva Živić, ravnatelj osnovne škole »Franje Krežme« u Osijeku. Raduje me da smo večeras uspostavili suradnju sa školom u Retfali, jer tu sam radio punih devet godina, a ova zaprežna kola sam ja pokloni ovoj školi, da djeca vide kako se nekada prometovalo. Ovo su nam drugi Dani kruha i uvjeren sam da će svaki sljedeći biti i ljepši i bogatiji«.
DOMAĆI KRUH: Snaša Ljubica Doma-činović za tu je prigodu mijesila domaći kruh. 
»Ovo je tijesto od pet kila brašna, a koristila sam domaći kvas prema receptu moje bake. Soli dodajem nekoliko prstohvata, već prema ukusu, a što se vode tiče, ne mogu vam reći nekakvu mjeru, jednostavno vode dodajem koliko brašno primi. Kada zamijesim, ostavim da se digne a onda ložim vatru u krušnoj peći, jednu dvije dobre vatre. Poslije premijesim i razdijelim tijesto, ali kruh ne oblikujem u obliku vekne već tri velika okrugla kruha, starovinski, kako bi se reklo, a dio ostavim za nekoliko lepinja. Prvo u furunu stavljam lepinje, i peku se 15 – 20 minuta, a onda stavim kruh da se peče, i to ako su manji, oko sat i pol, a ako je veći i do dva sata. Evo, probajte, vrlo je ukusan«.
Kume, Magdalena Marukić i Katica Haman, obje djevojački Kovanović i obje rodom iz Soljani, donijele su slasne kiflice, listariće, pogaču i par fela slatkih kolača. 
  »Donijele smo i ručnike i astalnike da ovaj prostor uredimo po šokački«, kaže Katica. 
 »Ovaj ručnik je star više od 150 godina i dobila ga je moja baka kad se udavala, to je tkano platno, ručno rađene šlinge a motiv na vezu je hrvatski grb i još piše Bog i Hrvati. I ovo ruho na meni je šokačko, oplečak šlingani i tkanica a na glavi vunena marama, a oko vrata dukati a tu je i šokački broš, a sve to govori da sam urbano-ruralna Šokica«, kaže Magdalena. 
 
Slavko  Žebić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika