Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Marija i Ivan stigli na cilj

Protekloga tjedna, točnije od 19. do 23. listopada održana je tradicionalna, 17. po redu, utrka Beč-Bratislava-Budimpešta, na kojoj štafetno trče brojni natjecatelji iz zemalja u okruženju. Među gotovo 3.000 natjecatelja ove godine su trčali i Marija Ivković Ivandekić (12), te Ivan Vaci (13)  učenici OŠ »Matko Vuković« iz Subotice, uspješno završivši svoju trkaću zadaću. Svoje, još uvijek svježe, dojmove,  s ove velike međunarodne utrke, iznose ekskluzivno za Hrvatsku riječ.
4O kakvoj se zapravo utrci radi i na koji način se trče svakodnevne dionice?
Marija i Ivan: U pitanju je međunarodna utrka Beč-Bratislava-Budimpešta, koja svojoj rutom prolazi kroz ove tri prijestolnice i na kojoj svake godine sudjeluje veliki broj trkača. Na ovoj utrci se prakticira tzv. štafetno trčanje što znači da se svakoga dana istrči određena zadana dionica, konkretno 21 km dnevno za manje od dva sata.
4Jeste li uspjeli izvršiti svoju trkaću zadaću?
Marija i Ivan: Uspjeli smo, istina u početku je bilo teško, ali je iz dana u dan već bilo sve lakše izdržati predviđenu kilometražu. Najteže je bio posljednjeg dana, zadnjih deset kilometara uzbrdo prilikom ulaska u Budimpeštu.
4Obzirom da se radi o višednevnoj i vrlo zahtjevnoj utrci, gdje ste noćili tijekom njezinog trajanja?
Marija i Ivan: Prvi dan smo noćili u Sopronu (Mađarska), potom u Bratislavi (Slovačka), Gyoru, Tati i pred Budimpeštom (Mađarska). U trenucima odmora, nakon istrčanih dionica, imali smo prilike za brojne zabavne aktivnosti poput druženja, kupanja u bazenima i sl.
4Kakav je osjećaj trčati jednu maratonsku utrku?
Marija i Ivan: Osjećaj je lijep, jer uz užitak trčanja sve vrijeme se moramo boriti i sa samim sobom, posebice kada nastupe trenuci krize i umora.
4Koliko dugo se bavite trčanjem?
Marija:  Ovom sportskom disciplinom se bavim već 2,5 godine i dosada sam već istrčala nekoliko utrka na duže kilometarske staze.
Ivan: U trčanju sam još uvijek nov, jer sam tek nedavno počeo ozbiljnije trčati. Inače treniram tenis i trčanje mi predstavlja dodatnu kondicijsku aktivnost. 
4Što ste osjećali kada ste prošli ciljnom ravninom na završetku utrke u Budimpešti?
Marija i Ivan: Posljednjeg dana utrke na stazi je bilo više od 1.000 trkača, u cijeloj utrci i svih 3.000, i zbilja je bio veliki doživljaj utrčati u cilj ove velike međunarodne utrke. Istrčati zadane dionice, u tri velika europska grada, ispuniti trkaću zadaću u zadanom vremenu predstavlja ispunjenje jednog sportskog cilja na koji smo oboje iznimno ponosni.                  g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika