Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Umirovljeni Schumacher

Posljednja utrka aktualne sezone (2005.-06.), vožena prošle nedjelje za VN Brazila na stazi Carlos Pace, držala je neizvjesnost borbe za novog svjetskog prvaka do samog njenog kraja i tako na najljepši mogući način obilježila posljednji nastup najvećeg i najboljeg pilota svih vremena. Michaela Schumachera.  Veličanstveni Nijemac imao je teoretske šanse za osvajanje svog osmog naslova, ali je, na koncu, ipak u mirovinu otišao s impresivnih sedam naslova osvojenih u šesnaest sezona najbrže svjetske karavane. U svojoj 37. godini iz bolida je posljednji puta izašao u nedjelju 22. listopada, osvojivši četvrto mjesto i posljednjih pet poena, što mu je konačnom redoslijedu bilo dovoljno za naslov doprvaka u sezoni 2005.-06.
IMPRESIVNA KARIJERA: Rođen 3. siječnja 1969. godine nedaleko od Kölna (Njemačka), a već u dobi od samo šest godina uspio je pobijediti u natjecanju kartinga i navijestiti veliki šampionski potencijal. S osamnaest godina (1987.) postao je njemački i europski prvak u kartingu i na određeni način njegova vozačka sudbina je bila određena. Osvajanjem naslova u natjecanju Formule 3 (1990.) u sljedećoj sezoni (1991.) dobio je priliku debitirati na velikoj sceni Formule1 vozeći svoju prvu utrku na stazi Spa (Belgija) za momčad Jordana. Njegov veliki potencijal odmah je bio uočen od strane momčadi Benettona, koja ga je uzela već sljedeće sezone i za koju je ostvario svoju prvu pobjedu u F1 karijeri, simbolično, upravo na istoj stazi. U momčadi talijanskog tekstilnog magnata u sljedeće četiri godine ostvario je impresivnu nisku od 18 osvojenih utrka i već 1994. godine stigao do prvog naslova prvaka Formule 1. Titulu je obranio i sljedeće 1995. godine postavši najmlađi vozač u povijesti kojemu je to uspjelo. Prelaskom u redove Ferrarija (1996.) započinje Schumacher era u kojoj je najpoznatijoj svjetskoj automobilskoj »štali« donio pet naslova u razdoblju od 2000-2004. godine, apsolutno dominirajući na brojnim utrkama. Posebno impresivni su njegovi rezultati u sezonama 2002. – 11 pobjeda u 17 utrka i 2004. – 13 pobjeda u 18 utrka. Na koncu svoje blistave šampionske karijere »Schummi« podvukao crtu na fenomenalnom 91 pobjedom iz 250 Grand Prix startova, te također vrijednih 68 Pole pozicija (start s prve pozicije nakon najboljeg vremena na treningu).
MARKETING: Uz košarkaša Jordana, svog imenjaka Michaela, Schumacher spada u dva najveća sportsko-marketinška imena suvremenog svijeta, jer njegovi vrhunski rezultati otvaraju idealne kombinacije za brojne promotivne aktivnosti. Naravno marketinški angažman donosi i ogromnu zaradu, govori se o čak 100 milijuna $ na godinu, ali pritom »Schummi« redovito donira pozamašne iznose u dobrotvorne svrhe (10 milijuna$ za žrtve tsunamija), i uvijek se odaziva pozivima za sudjelovanje u sličnim akcijama. Odlaskom u natjecateljsku mirovinu zasigurno neće prestati marketinški angažmani i aktivnosti velikog šampiona Formule 1, jer još dugo će svaki njegov nastup u javnosti i svijetu automobilskog sporta biti pod velikim povećalom javnosti. Stoga ne čudi najnovija ponuda Audija, da za iznos od 12,5 milijuna $ nastupi u njihovom automobilu u legendarnoj utrci 24 sata Le Mansa. Bilo kako bilo, nastavi li voziti neke druge utrke ili se možda, poput mnogih odlazećih velikana, predomisli i ponovno vrati na stazu Formule 1, Michael Schumacher je zlatnim slovima ispisao svoje ime u povijesti najatraktivnije discipline automobilskog sporta.  I to sedam puta!
                    Auf viedersehn, Schummi!
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika