Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Za­hva­la Bo­gu

Svečana sv. misa zahvalnica tvori jezgro Dužijance, a iskazana zahvalnost Bogu za plodove je duhovno religiozna dimenzija kojom je prožeta čitava svetkovina Dužijance.
    U nedjelju u 9 sati ispred Crkve sv. Roka u Subotici, nakon blagoslova bandaša i bandašice, svečana povorka je krenula ka katedrali sv. Terezije Avilske. Svečano euharistijsko slavlje je održano na otvorenom, pokraj subotičke katedrale. Misno slavlje je predvodio biskup bračko-hvarsko-viški preuzvišeni mons. Slobodan Štambuk. Po završetku sv. mise svi gosti su se uputili ka gradskom trgu, gdje su dočekivali svečanu povorku. Povorku je predvodio konjanik koji je nosio barjak Dužijance i išao u pratnji nekoliko konjanika koji su pristizali na trg u svom svojem sjaju i ljepoti. Po pravilu, na čelu su se nalazili najljepši paradni konji.
    Nakon konjanika na trg je dolazila »radna skupina« – risari, risaruše, ručkonoše i vodonoše, koji su prije nekoliko tjedana ranije stvarno kosili, stvarno rukovetali i nosili ručak i vodu. Uslijedio je »Klas«, veličanstveni simbol koji u sebi skriva tajnu našeg života. Žito nije samo hrana nego i simbol ovoga kraja. U ovom svečanom mimohodu sudjelovala su i djeca u nošnji, kao i kraljice, koje su imale vrlo važnu ulogu, da isprate »lipim kraljičkim pismama« bandaše i bandašice i zažele im sretan put. Sudjelovala su i djeca iz subotičkog vrtića »Marija Petković«.
    Nakon toga uslijedila su mnogobrojna kulturno-umjetnička društva iz zemlje i inozemstva. Okićeni žitnim vlaćem na trg su pristizali i fijakeri, karuce i haptike, kojima su se vozili mladići i djevojke u narodnim nošnjama. Velika kruna na fijakeru od žitnog vlaća ima za cilj svojim mimohodom kroz grad, samo potvrditi svečanost i važnost ovih događanja i slavlja. Kako su održavane dužijance u okolici, tako su i pristizali seoski bandaši i bandašice.
    Na samom kraju povorke nalazili su se bandaš i bandašica u pratnji tri najljepša para. Stigavši na trg, bandaš i badnašica su predali kruh od novog brašna predsjedniku Skupštine općine Subotica Gézi Kucseri, koji se prisutnima obratio zapaženim govorom. Na samom kraju odigrano je tradicionalno Veliko kolo.
    U 18 sati bandaš i bandašica su posjetili grob mons. Blaška Rajića, a nakon toga u župnom dvorištu Župe sv. Roka do kasno u noć trajalo je bandašičino kolo.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika