Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Teatar apsurda

Nije nam trebalo dugo da uhvatimo sami sebe za rep. Evo nas opet tu gdje smo i bili, za posljednjih godinu i pol dana po treći put smjenjujemo Lazu. Ne znamo baš točno zašto, a ako i znamo, ne znamo to obrazložiti. Ono što međutim dobro znamo, to je da Lazu treba smijeniti. 
Smjena Laze je eliksir života. I zato, ako imamo problem bilo kakav i ako nas muče frustracije, smijenimo Lazu. Ako nam se ne sviđa vlastiti odraz u zrcalu, ako ne ispadamo dobro na slici u novinama, ako se ne umijemo skoncentrirati na prave probleme, smijenimo Lazu. Ako loše vodimo politiku, pa nam Bunjevci razviju barjak pred nosom, ako izjavimo da će Bunjevci nestati, a zahvaljujući nama njih bude još i više, smijenimo Lazu. Ako drpimo projekt koji ne znamo dovesti do kraja, ako primijetimo da netko drži fige iza leđa kada nam tepa zvučnim titulama, smijenimo Lazu. Ako hrvatski ne znamo, a srpski mucamo i sričemo, ako smo ljubomorni i zavidni, ako nam ništa ne ide od ruke, smijenimo Lazu. Ako nitko ne zna tko smo, otkuda smo, gdje smo bili i što smo radili za loših vremena, a mi znamo da smo bili u mišjoj rupi i da je sada vrijeme da provirimo, ako mislimo da nam je netko povjerio tapiju na hrvatstvo, smijenimo Lazu. Ako ne možemo prikriti financijske manipulacije i prelijevanje novca iz nepostojeće udruge u nešto drugo, ako godinu dana tražimo tuđu pogrešku, a nađemo samo kobasice, smijenimo Lazu. 
Ako smo čak deset godina utrošili na studiranje na fakultetu pa nas je država nagradila radnim mjestom, ako ne želimo vratiti maznuti laptop, ako nikad ništa korisno nismo uradili za zajednicu, smijenimo Lazu. Ako nam je fotelja u koju su nas postavili prevelika i ako nam iz nje vise noge, ako nam šef, stranka, fond, služba zapovijedi, smijenimo Lazu. Ako nemamo odgovor niti na jedno pitanje, ako ne znamo niti pitanje postaviti, ako nas ne zanimaju manifestacije naših udruga po Bačkoj i Srijemu pa ih ne posjećujemo, ako se želimo ogaditi vlastitome narodu i svima ostalima, smijenimo Lazu. 
Ako nemamo program, nikakvu ideju, niti viziju budućnosti, smijenimo Lazu. Ako bojkotiramo raspravu o proračunu, bilo kojem, smijenimo Lazu. Ako nam je stranka u bespovratnom sunovratu – zato što je loše vodimo, ako svi govore, kako je onaj kojeg smo prije tri godine lažno optužili, smijenili i otjerali bio bolji, smijenimo Lazu. 
Kad smijenimo Lazu, budimo sigurni: glupi će se opametiti, mutavi će progovoriti, ćoravi progledati, nesposobni će postati sposobni, polja će obasjati vječno sunce i cvijeće će svijetom zamirisati. Možda ćemo imati i dvije žetve na godinu. 
Ako ne znamo što ćemo poslije Laze, nema veze, smijenimo ga. Ako ne znamo smijeniti Lazu, neka nam on sam pomogne. Treba nam makar jedan uspjeh u životu.
Z. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika