Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nastavak prekinute tradicije

Zahvaljujući svima koji su »često i po cijenu osobnog dostojanstva neumorno i nesebično radili na tomu da ovaj fakultet započne svoj rad« pokrajinski tajnik za obrazovanje i kulturu dr. Zoltan Jeges, zaželio je puno uspjeha u radu najmlađem članu novosadskog Sveučilišta –Učiteljskom fakultetu na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici. On je istaknuo i kako je realizacijom ove odluke ostvaren prvi korak u stvaranju učiteljskih fakulteta za nacionalne manjine koje žive u Vojvodini, dok je rektorica Sveučilišta u Novom Sadu Radmila Marinković – Nedučin istaknula da je osnivanje Fakulteta motivirano potrebom ulaganja u razvoj učiteljskog obrazovanja i okrenutosti potrebama višejezične i višekulturalne zajednice.
Na svečanom otvorenju, održanom u ponedjeljak, uz nazočnost studenata, profesora te visokih dužnosnika iz pokrajine, Republike Mađarske, Općine Subotica i mađarske  nacionalne zajednice pokrajinski tajnik je službeno predao i dozvolu za rad vršiteljici dužnosti dekana prof. dr. Katalin Kaich. Time je završen dugotrajni proces, a kako je istaknuo predsjednik Mađarskog nacionalnog vijeća Laszlo Jozsa i politička borba kojom je školovanje učitelja na mađarskom jeziku konačno »vraćeno kući« u Suboticu. Prof. dr. Katalin Kaich je podsjetila na dugu tradiciju obrazovanja učitelja na mađarskom jeziku u Subotici, koja je započela još 1843. godine kroz organiziranje tečajeva da bi se 1871. godine otvorila i prva učiteljska škola na mađarskom jeziku u tadašnjem slobodnom i kraljevskom gradu Subotici. Predsjednik Općine Géza Kucsera istaknuo je kako se ovim činom ispravlja nepravda koja je učinjena Subotici ali i cijeloj populaciji Mađara u Vojvodini te je izrazio zadovoljstvo što se, zahvaljujući naporima Saveza vojvođanskih Mađara ali i mnogih drugih, obrazovanje učitelja na mađarskom jeziku nastavlja u Subotici. 
Državni tajnik u uredu predsjednika Vlade Republike Mađarske Ferenc Gemesi je tom prigodom istaknuo veliku važnost koju »škole, osobito visokoškolske ustanove imaju za sve nacionalne zajednice, a to se posebno odnosi na Vojvodinu s obzirom na stalni pad broja ovdašnjih Mađara kao i njihov odlazak sa ovih prostora«.
Fakultet s nastavom na mađarskom jeziku osnovan je u okviru Sveučilišta u Novom Sadu, odlukom pokrajinske Skupštine, i uz suglasnost republičkog Ministarstva prosvjete i sporta i pokrajinskog Tajništva za obrazovanje i kulturu. 
J. D. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika