Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Visoko odlikovanje za Natašu Kandić

Prije tjedan dana agencija Beta je objavila kako je predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić dodijelio odlikovanje Nataši Kandić, direktorici nevladine organizacije Fond za humanitarno pravo. Kandićka je orden »Danica Hrvatska s likom Katarine Zrinske« dobila za zasluge u promidžbi moralnih vrijednosti sudjelovanje u mnogim humanitarnim akcijama. Na dobivenom odlikovanju joj je prema toj vijesti čestitao veleposlanik Srbije u Hrvatskoj Radivoj Cvetićanin, rekavši kako ona na svaki način zaslužuje svako priznanje za predani rad za pravdu, koji je vapeći potreban i s jedne i s druge strane granice.
Kao što je poznato, Nataša Kandić je utemeljiteljica Fonda za humanitarno pravo, koji, među ostalim, pred beogradskim sudom zastupa obitelji 192 žrtve ubijene na Ovčari, od 1991. godine je vodila prosvjede protiv rata u Hrvatskoj i BiH, istraživala zločine na Kosovu zbog čega se često nalazi u nemilosti. 
NEPOMIRLJIV BORAC: Nataša Kandić je ovim povodom izjavila kako je dobila službeno obavještenje kako je dobitnica odlikovanja i da će Hrvatsko veleposlanstvo organizirati dodjelu, te da se slaže da odlikovanje dobije u Srbiji, jer je ono za što je odlikovana tu i radila. 
Brojne humanitarne aktivnosti Nataše Kandić i ranije su prepoznavane kao hrabri koraci u cilju zalječenja ratnih rana, kako u pomoći žrtvama tako i borbom za pravdu i istinu bez koje nema pravog pomirenja. Dobitnica je priznanja Heroj godine prestižnog časopisa Time, počasni je doktor Sveučilišta u Valenciji i te Počasni građanin Sarajeva. 
Riječki Novi list objavio je povodom dodjele visokog državnog odlikovanja razgovor s Natašom Kandić u kojem ona ističe kako sama suđenja neće biti dovoljna za normalizaciju odnosa između dviju država već da treba naći i druge mehanizme kako bi se postigao odnos prema povijesti s čistim računima. To znači priznavanje i političke odgovornosti da su za zločine odgovorne institucije. 
HEROINA: Beogradski tabloid Kurir je prvi, u tekstu naslovljenom »Hrvatska heroina« prije više od mjesec dana najavio kako će Kandićka biti odlikovana. Već je tada izvijestio kako je prijedlog uputila Kolinda Grabar-Kitanović, ministrica vanjskih poslova Hrvatske, o čemu je obaviješteno Ministarstvu vanjskih poslova Srbije.
Orden Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske dodjeljuje se hrvatskim i stranim državljanima za velike zasluge u zdravstvu, socijalnoj brizi i za unapređivanje moralnih vrijednosti. Orden je srcolikog oblika i prikazuje Katarinu Zrinski koja lijevom rukom drži štit s povijesnim hrvatskim grbom, desnom rukom drži lik hrvatskog kralja sa splitske krstionice, a u pozadini je more. Ispod portreta se u desnom dijelu medaljona u dva reda u oblika luka nalazi natpis Katarina Zrinska.
N. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika