Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Cilj je osnivanje Podunavske regije

Ideja o novoj europskoj regiji koja bi povezivala deset zemalja u slijevu Dunava koju su na protekloj Međunarodnoj konferenciji »Dunav – glavna ulica Europe« predstavili dužnosnici AP Vojvodine dobila je principijelnu podršku od brojnih visokih dužnosnika Europske unije, kazao je potpredsjednik Skupštine AP Vojvodine Sándor Egeresi po povratku. 
»Sada predstoji period lobiranja kako bi se ova ideja i ostvarila i osnovala jedna politički, ekonomski, kulturno pa i povijesno možda najjača euroregija koja bi uključila sve države i regije od Schwarcvalda pa do Crnog mora«, kaže Egeresi.
DOBRI SIGNALI: Ocijenivši ovaj posjet, zajedničkog izaslanstva Republike Srbije i pokrajine Vojvodine, Bruxellesu najuspješnijim do sada,  Egeresi kaže kako su u bilateralnim razgovorima s predstavnicima njemačke pokrajine Baden-Wurttenberg, čija je diplomatska misija organizirala ovu konferenciju, te predstavnicima drugih pokrajina učvrstili dobre odnose i pokrenuli nekoliko projekata s ciljem daljih jačanja odnosa.
»S ministrom za europske integracije i vanjsku politiku pokrajine  Baden-Vurttemberg Willyjem Schteheleom, s kojim smo razgovarali prvenstveno o našim međuregionalnim odnosima, dotaknuli smo i mogućnost da u skorijoj budućnosti potpišemo neku vrstu protokola o namjerama o konkretnijoj suradnji dvije pokrajine. Glavna tema tih razgovora je ipak bila naša ideja o osnivanju jedne nove Podunavske euroregije koju su Schtehele i naši sugovornici iz Europske unije i nekolicina parlamentaraca, među njima Doris Pack, Csaba Tabajdi, Zsolt Becsei, principijelno podržali. To je izuzetno pozitivan signal i sad slijedi dalje lobiranje za ostvarivanje ove naše ideje. Druga tema razgovora je bila jedna konkretna akcija koju ćemo organizirati srpnja sljedeće godine u Bačkoj Topoli. Radi se o Kampu tolerancije Podunavske regije gdje se očekuje preko dvjesto mladih iz cijele regije, kako bi se dalje učvrstilo naše opredjeljenje prema Europi, jačao europski duh među mladima i povjerenje među našim nacionalnim zajednicama duž Dunava« kaže Egeresi, te dodaje kako je dvadesetak veoma visokih dužnosnika Europske unije i pokrajine Baden-Vurttemberg već prihvatilo poziv da budu predavači ali i pokrovitelji i sponzori ove značajane manifestacije.
U novoj euroregiji, ako bi se ova ideja ostvarila, bile bi Njemačka, Austrija, Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Srbija, Rumunjska, Bugarska, Ukrajina i Moldavija, preko dvadesetak regija i više stotina gradova. »To je ekonomski izuzetno jaka euroregija i jako je dobar signal da su principijelno svi podržali tu ideju, dobili smo zeleno svjetlo za njenu realizaciju. Od ovog dana sve do svibnja iduće godine, za kada je odložen samit ministara vanjskih poslova Podunavskih zemalja u Beogradu  (najavljivan za 21. studenoga) lobirat ćemo za ovu ideju. To je u interesu ne samo Vojvodine nego i cijele Srbije - da budemo sastavni dio integracijskih procesa koji su u posljednje vrijeme u našoj zemlji stali«, kaže Egeresi. 
Egeresi kaže kako se želi proširiti suradnja i s Hrvatskom, prvenstveno preko Dunavskih biroa u Novom Sadu i Vukovaru »prije svega simbolički, kako bi se jačalo povjerenje i  prekogranična suradnja«. 
 
J. D. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika