Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sportsko natjecanje i navijanje

U organizaciji Izvršnog vijeća AP Vojvodine, odnosno Pokrajinskog tajništva za propise, upravu i nacionalne manjine, te Općine Sombor i općinskog Sportskog saveza u Somboru je 14. i 15. listopada održan »Kup tolerancije 2006«.  
Ovo sportsko natjecanje učenika osnovnih i srednjih škola organizirano je za one odgojno-obrazovne ustanove u kojima se nastava izvodi na više jezika. Osnovni kriterij za formiranje ekipa i jest njihova multietničnost. Naime, natjecateljske ekipe čine predstavnici različitih nacionalnih pripadnosti. osnovni akcent projekta natjecanja i jeste u »povezivanju i međusobnom upoznavanju mladih, pripadnika različitih nacionalnih i etničkih zajednica Vojvodine, kao i fer borba na sportskim terenima i sportsko i tolerantno navijanje«.
SVEČANO OTVORENJE: Svečano otvorenje Kupa tolerancije održano je u gradskoj dvorani »Mostonga« Sportskog centra »Soko«. Nakon dostojanstvenog ulaska predstavnika sudionika, nastupa somborskog zbora »Iuventus cantat«m kratkih pozdrava mladih na svojim materinjim jezicima (mađarskom, rusinskom, slovačkom i srpskom) te simboličkog nastupa karatista i gimnastičarki, nazočnoj mladeži se, u ime Izvršnog vijeća AP Vojvodine obratio  pokrajinski tajnik za gospodarstvo Siniša Lazić, ističući osnovne i bitne ciljeve ovog okupljanja i natjecanja. 
U ovom svečanom dijelu programa vrijedi istaknuti i interesantan nastup članica KUD »Ravangrad« iz Sombora koje su izvele plesni sastav »Biljana platno beleše«.
Nakon ovog svečanog otvorenja, pozdravljajući sve nazočne, predsjednik Općine Sombor dr. Jovan Slavković proglasio je početak natjecanja.
Sam naziv »Kup tolerancije« već ukazuje da mu je osnovni cilj i zadatak da okupi mladež, te da kod njih razvija osjećaj uzajamnog življenja uz uvažavanje i poštivanje  razlika u njihovom govoru, nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti ili nekim drugim osobenostima, te da razvija bitne ljudske kvalitete. U sportu se podrazumijeva da svak teži ka pobjedi. No, boljeg uvijek treba uvažavati i poštivati i znati prihvatiti i poraz.
Natjecateljske ekipe su pristigle iz onih sredina somborskog bližeg i daljeg okruženja u kojima zajedno žive pripadnici raznih naroda, te u kojima je školska nastava organizirana na njihovim jezicima. Sudionici su tako bili iz Sombora, Apatina, Kule, Odžaka, Bača, Vrbasa i Budimpešte (učenici Srpske gimnazije). Procjena je da je ukupno pristiglo oko 450 sudionika.
NATJECANJE I DRU-ŽENJE: U dva dana natjecanja su organizirana u malom nogometu (za muškarce), te za muške i ženske ekipe u košarci, odbojci i stolnom tenisu. Natjecanja su održavana u Gradskoj dvorani »Mostonga«, Sokolskom domu i u Sportskoj dvorani Učiteljskog fakulteta. Ovisno o vrsti sporta bilo je i okupljanje i druženje natjecatelja. Zajednički sastanak je organiziran u večernjim satima prvoga dana kada je u dvorani Sokolskog doma priređena drugarska večer.
Poslije svih natjecanja i sumiranja rezultata u Gradskoj dvorani »Mostonga« proglašeni su pobjednici. Ne zalazeći ovoga puta u nabrajanja i rangiranje natjecatelja, navedimo samo da je borba svugdje bila fer, a navijanje sportsko, što je i osnovna zamisao i cilj ovih sportskih aktivnosti.  Tako su, eto, ostvareni i osnovni ciljevi ove vrijedne akcije – sudjelovanje, međusobno povezivanje i zbližavanje učenika Vojvodine u kojima se nastava organizira na jezicima njenih brojnih naroda. No, ne svih.
Po okončanju regionalnih natjecanja, finale vojvođanskog Kupa tolerancije bit će održano u Subotici 18. i 19. studenoga ove godine.
M. Đanić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika