Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Na Paliću otvoren dvodnevni seminar o međuregionalnoj znanstvenoj i tehnološkoj suradnji 
Više novca za znanost
 
Seminar otvorio pokrajinski tajnik za znanost Dragoslav Petrović * 
Angažiranje mladih istraživača je prioritet razvoja znanosti u Vojvodini
Plenarnom sjednicom na kojoj je govorio pokrajinski tajnik za znanost i tehnološki razvoj prof. dr. Dragoslav Petrović na Paliću je u petak 13. listopada otvoren dvodnevni stručni seminar pod nazivom »Međuregionalna znanstvena i tehnološka suradnja – mogućnosti organizacije i realizacije međunarodnih programa«. 
Govoreći na otvorenju seminara, Dragoslav Petrović je upoznao je prisutne s rezultatima aktivnosti Tajništva, istaknuvši kako je najveći pomak učinjen glede povećanja proračunskih sredstava za znanstveni razvoj i u unapređenju međuregionalne i međunarodne suradnje. Prof. dr Petrović je naglasio kako su ove godine sredstva za razvoj znanosti u Pokrajini povećana za 9 posto u odnosu na izdvajanja u prethodne dvije godine. 
Govoreći o prioritetima razvoja znanosti, Petrović je naglasio kako je na ovome planu iznimno važno angažirati mlade istraživače, o čemu svjedoči i kampus Sveučilišta u Novom Sadu, gdje se svake godine okuplja više od 400 mladih znanstvenika iz zemlje i inozemstva. On je dodao i da se izuzetna pozornost posvećuje stvaranju uvjeta za povratak mladih stručnjaka iz inozemstva, koji uključuje osiguravanje radnih mjesta i stvaranje pristojnih uvjeta za život. 
U radu ovog skupa sudjelovali su brojni znanstveni djelatnici, predstavnici Sveučilišta u Novom Sadu, Matice srpske, SANU, znanstvenih instituta i privatnih obrazovnih institucija, koji su razgovarali o mogućnostima ostvarivanja projekata vezanih za program FP 7, kao i o mogućnostima razvoja znanstvene suradnje kroz susjedske programe, međunarodnu suradnju i ostale programe koje bi sufinanciralo Izvršno vijeće AP Vojvodine. 
T. P.
 
 
Priopćenje za javnost Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini
 Na referendum po svojoj savjesti
Glede pojedinih ustavnih rješenja, želimo naglasiti da je u pogledu zaštite nacionalnih manjina, u čl. 79.  Ustava Republike Srbije pod naslovom   »Pravo na očuvanje posebnosti«, koji  je iz čl. 52. istog naslova Povelje o ljudskim i manjinskim pravima i građanskim slobodama  preuzeo cio članak izostavljene su odredbe da manjine imaju pravo »na određen broj mandata  u skupštini države članice«, dakle izostavljeno je pravo  na tkz. garantirane mandate za manjine na državnoj razini, što imaju sve zemlje bivše Jugoslavije; iz istog članka još je izostavljeno i pravo »na odgovarajuću zastupljenost u javnim službama, organima državne vlasti i lokalne samouprave«, umjesto čega je u članku 77. stavak 2. propisana neodređena obveza države da  »pri zapošljavanju u državnim  organima, javnim službama, organima autonomne pokrajine i jedinica lokalne samouprave vodi računa o nacionalnom sastavu stanovništva i odgovarajućoj  zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina«, navodi se među ostalim u priopćenju DSHV glede prijedloga novoga Ustava, uz sljedeći zaključak: Kada je riječ o stvarnoj autonomiji Vojvodine, držimo da je ovo  pitanje i dalje otvoreno te da će morati biti uskoro ponovno postavljeno na dnevni red. DSHV ne želi biti ni na koji način smetnja  u ostvarivanju interesa Republike Srbije, te ostavlja  svojim članovima i simpatizerima da po svojoj savjesti odluče o izlasku  na Referendum  kao i da po svojoj savjesti odluče kako će glasovati. 
 
Predsjedništvo DSHV
Predsjednik Petar Kuntić, dipl.ing.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika