Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Radoznala ekonomistica

Aleksandra Marcikić (1985.), studentica je četvrte godine Ekonomskog fakulteta u Subotici, na smjeru marketing menadžment, s prosjekom ocjena 10. Dobitnik je izuzetne nagrade Sveučilišta za postignut uspjeh na studijama tijekom školske 2003/2004. i 2004/2005. godine. Tijekom osnovne škole pisala je za »Subotičke novine« kao dopisnik, a kasnije je kao suradnik novina pisala teme kulture i poneke intervjue. Pokraj toga završila je Nižu muzičku školu i svira klavir. Sudjelovala je na brojnim seminarima u zemlji i inozemstvu od kojih uvijek ističe obuku za vršnjačkog edukatora kampanje protiv seksualnog zlostavljanja, koje je organizirao Centar za ženske studije i Fakulteta političkih nauka, kao i ciklus seminara »Inovacije znanja« koji su držali profesori s Portland State Sveučilišta. 
»Ja sam od malena imala mnogo aktivnosti, tako da sam nekako navikla da živim s tim i  smatram kako je najvažnije dobro si organizirati vrijeme i sve se može postići ako se to doista želi. Tečno govorim engleski jezik s obzirom da sam šesti razred osnovne škole završila u ‘Wydown Middle School’ u Sent Louisu, država Missouri u SAD-u. Život u Sent Louisu bio je novo iskustvo za mene, pogotovu pohađanje njihove državne škole tijekom dva i pol mjeseca. U biti drukčiji je sustav naobrazbe, ali tamo stečeno znanje je mnogo primamljivije u praksi, dok je stečeno znanje tu općenito i možemo ga iskoristiti na različite načine. U posjetu Moskvi bila sam sa skupinom učenika subotičke Gimnazije na usavršavanju ruskog jezika mjesec dana. Na institut ‘Aleksandar Puškin’ slušali smo predavanja i sate ruskog jezika primijenjenog u praksi. Tada sam baš dobro usavršila svoj ruski i nakon toga išla sam na republička natjecanja. To mi je ostala jedna velika ljubav«, ističe Aleksandra Marcikić. 
ISTRAŽIVAČKI DUH: U istraživačkoj stanici »Petnica«, utemeljenoj od strane Ministarstva prosvjete Republike Srbija, postoje programi istraživanja iz različitih područja znanosti, tako je Aleksandra sudjelovala na programu psihologije. Kako kaže, u toj skupini organizirani su različiti seminari, četiri tijekom godine i dolazili su eminentni stručnjaci iz naše zemlje i inozemstva, kako bi održali svoja predavanja. Uglavnom su predavanja vezana za metodologiju istraživanja, načine prikupljanja i obrade podataka, a isto tako dolaze stručnjaci iz statistike koji objašnjavaju koje metode i kada treba koristi. Cilj istraživanja provedenog u Subotici, bio je utvrditi način života i aspiracije mladih Subotičana, a pitanja su bila vezana za aktivizam, motivaciju, kao i glede upisa na fakultet. 
»U tom istraživanju razmatralo se pitanje što bi studenti najviše voljeli raditi po završetku studija i smatraju li kako će im znanje koje su dobili na studijama biti primjenljivo kasnije. Isto tako trebali su napisati koje su njihove ambicije i planovi u narednih pet godina. Jedna skupina pitanja odnosila se na socijalne probleme u zemlji, i mladi ispitanici su trebali rangirati ih po nekom stupnju težine i dati neke načine mogućih rešenja tih problema«, pojašnjava Aleksandra Marcikić. 
Nakon toga radila je za centar za marketing istraživanja »Marten Board International«, kao suradnica za Suboticu, gdje je koristila ranije stečena znanja.
STUDIJE: Aleksandra navodi kako je stvarno zadovoljna svojim izborom fakulteta i misli kako onaj tko hoće raditi i stvarno želi snaći se, može izvući maksimum iz ponuđenih resursa studiranja. 
»Kada sam upisivala fakultet imala sam neku viziju o tome da upišem paralelno dva fakulteta - ekonomiju i psihologiju, međutim kasnije sam shvatila kako je mnogo važnije opredijeliti se za određeno područje izučavanja, tek kasnije se usavršiti«, kaže naša sugovornica Aleksandra Marcikić. 
U srpnju ove godine Aleksandra je pohađala međunarodnu ljetnu školu u Rijeci na temu »Europske integracije i okruženje«, koja se održavala na engleskom jeziku, budući da su sudionici bili iz Europe, osim jednog sudionika iz Meksika. Predavanja su se održavala na Ekonomskom fakultetu u Rijeci, a držali su ih profesori iz Rijeke, Zagreba, zatim iz Slovenije, BiH, te Belgije. Otvorenje seminara bilo je održano u riječkom Rektoratu, a tijekom ljetne škole posjetila je Crikvenicu i Novi Vinodolski, značajnije institucije u Puli i u Poreču, kao i uspješna poduzeća iz regije. Na jedan dan posjetili su i  Zagreb, gdje su imali predavanja u Hrvatskoj narodnoj banci, zatim u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija i u Hrvatskom narodnom saboru, gdje su imali prijem. 
»Sudjelovala sam u skupini koja je obrađivala tematiku Bolonjskog sustava naobrazbe. Na kraju smo imali prezentaciju radova, a mi kao sudionici dobili smo 6 bodova koji vrijede na Bolonjskim studijama. Nakon toga, sudjelovala sam na međunarodnom seminaru na Fakultetu tehničkih znanosti u Novom Sadu, gdje je bilo oko 80 sudionika, a obrađivale su se sve teme koje se tiču omladine glede informiranja, obrazovanja i njihovih daljnjih mogućnosti«, prisjeća se Aleksandra. Također, ovoga ljeta sudjelovala je i na splitskoj ljetnoj školi koja se zvala »Novi start«, a tema je bila europske integracije. Ovaj seminar je, po Aleksandrinim riječima, bio veoma zahtjevan po broju sati, a imali su zadatak pravljenja razvojne strategije za pojedina mjesta u toj regiji. Konkretno, Aleksandrina skupina bavila se problematikom otoka Lastovo, koji je pored Hvara i Brača, turistički nerazvijen. 
AKTIVNOSTI: Kao članica studentske organizacije »CeMar«, tj. centra za marketing, Aleksandra sudjeluje u radu i istraživanjima koja provodi skupa sa studentima. Najznačajnija aktivnost ove organizacije je Kreativni tjedan, što je ujedno i rođendan »CeMara«. Tada se tjedan dana na fakultetu organiziraju različita kulturna dešavanja, predavanja, izložbe i tada se prezentiraju istraživanja koja su rađena tijekom godinu dana. Aleksandra uvijek sudjeluje u tim istraživanjima. Dobro se služi računarskim programima i radila je kao predavač u privatnoj školi računara. Članica je organizacije »Mensa«, koja okuplja ljude s iznad prosječnom inteligencijom. Svoju budućnost Aleksandra vidi u nastavku studija, možda u Zagrebu ili negdje vani.           g
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika