Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Gosti iz Belišća oduševili publiku

Ljutovo, malo mjesto na sjeveru Bačke, započelo je kazališnu »sezonu« u kojoj će dramska skupina HKUD »Ljutovo«, ne sumnjamo, ponovno pokazati svoje kvalitete u domeni pučkog teatra. Uloge za novu kazališnu predstavu su već podijeljene, a o njoj, kao i radu na njezinom postavljanju, moći ćete čitati u nekom od idućih brojeva »Hrvatske riječi«. 
U međuvremenu, na pozornici tamošnjeg Doma kulture gostovat će dramske skupine iz mjesta u kojima je ova mala trupa osvojila simpatije i započela nova prijateljstva, koja su dovela do međusobne suradnje. Ovaj put, prijateljska kazališta gostovat će kao dio kazališnog programa pod nazivom »Mjesec kulture«, u organizaciji HKUD »Ljutovo«.
U okviru spomenutog programa, prošle subote 14. listopada, s predstavom »Bračno putovanje bez muža« u Ljutovu je gostovala kazališna trupa iz Republike Hrvatske, iz grada Belišća, u blizini Osijeka. Predstava je odigrana doista maestralno, znajući da su to ipak glumci-amateri, koji za svoj trud ne primaju nikakvu (materijalnu) nadoknadu, osim zadovoljnih lica publike koja ih je cijelo vrijeme bodrila gromkim pljescima. Redatelj ove predstave je Ivica Koprivnjak, djelo je napisao Leo Lenc, dok je scenografiju uradila Silvija Kifer. Predstava je urađena u povodu 30 godina amaterskog djelovanja Silvije Kifer, a u povodu 40 godina amaterskog djelovanja Ivice Koprivnjaka. Njih dvoje, uz još četvero glumaca, također sudjeluju i u izvedbi ove predstave. 
Za nešto više od sat i pol, koliko je trajala izvedba, publika je mogla vidjeti mnogo toga. Autentični karakteri lokalnoga puka prikazani su slikovito i vjerno. Sve to kroz zaplet koji počinje okladom između prijatelja i nastavlja se peripatijama koje iz toga proistječu. Mnoštvo komičnih situacija izazivalo je bure smjeha kod publike, koja je doista dobro prihvatila predstavu.
Predstavi, a samim time i otvorenju »Mjeseca kulture«, između ostalih nazočili su i predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Lazo Vojnić Hajduk,  gradonačelnik grada Belišća Zvonko Borić, dogradonačelnica grada Belišća Marija Ilić i predstavnici Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici.
Tijekom boravka, gosti iz Belišća imali su priliku vidjeti i Suboticu, po prvi puta. Imali su priliku prošetati ulicama ovoga grada te saznati i ponešto iz njegove povijesti. Također, obišli su i Palić, koji im se u svojoj ljepoti jesenskoga lica, ukrašenog zlatnom bojom opaloga lišća, posebno svidio. 
Gosti su u Subotici boravili sve do nedjelje poslijepodne, kada je došlo vrijeme da se oproste sa svojim domaćinima. A njihovi domaćini, članovi HKUD »Ljutovo«, ostaju dužni posjetiti Belišće i tamošnjoj se publici predstaviti jednom od svojih predstava.
S. Jurić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika