Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Žarko sunce s visina čuva

Drugoga dana završnih manifestacija, u subotu, u Katedrali sv. Terezije održano je svečano »Večernje« (Vespere) u okviru »Dužijance 2004.«.
Večernje je počelo procesijom kroz crkvu. Na čelu je nošen križ, a u pri-sustvu ministranata, svećenstva i subotičkog biskupa mons. Ivana Penzeša, gost biskup bračko-hvarsko-viški mons. Slobodan Štambuk blagosiljajući puk, svečano je ušao u crkvu.
    Večernje je pratio katedralni zbor »Albe Vidaković« pod ravnanjem s. Mirjam Pandžić. U kratkoj homiliji, katedralni župnik  mons. Stjepan Bere-tić uručio je topli pozdrav gostu biskupu, pozivajući puk na molitvu, da se zalazak sunca proprati molitvom. Toplim riječima, mons. Beretić je napravio paralelu, u kojoj je opisao Bačku, kao mirisno zlato, s ruzmarinom viškim, lavandom hvarskom i krijesom bračkim, kada klasje šumi, podrhtava i prosipa sitno zrnje. Naveo je da gost biskup nije u stranom kraju, da je on u svom rodu, među plemenitim ljudima, iz kojih nikoše naši pastiri, svećenici, redovnici, naši seljaci, majstori i intelektualci.
    Nakon lijepe homilije, zapjevan je hvalospjev »Veliča duša moja Gospodina«, i prinijeta je kruna na oltar. Ovogodišnja kruna ispletena od slame simbolizira Isusovu muku–otajs-tvo spasenja, gdje se vidi križ nadvijen iznad zemaljske kugle i bačke ravnice.
    Na kraju je gost biskup preuzvišeni Slobodan Štambuk pozdravio bandaša i bandašicu. Zaželio je povezanost biskupija naglašujući da žarko sunce s visina čuva, a Dužijanci, da uklopi sve generacije. Naglasio je kako dobra veza između Crkve i građanske vlasti znači miran i siguran život, a da bi nas drugi uvažili i prepoznali, prvo moramo to sami učiniti.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika