Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ponovni susret mladih plesača

Prošloga petka 13. listopada, folklorci Dječjeg ansambla HKC »Bunjevačko kolo« ugostili su članove mlađe i starije dječje folklorne sekcije KUD-a »Pleter« iz Dugopolja, s kojima su navečer u Velikoj dvorani Centra priredili i zajednički nastup. Riječ je o uzvratnom posjetu, budući da su članovi Dječjeg ansambla »Kola« u povodu nastupa na 34. Smotri kulturno-glazbenog stvaralaštva mladih u Splitu, održanoj početkom lipnja, bili gosti navedenog Društva u obližnjem, 18 kilometara udaljenom mjestu Dugopolje. 
Prema riječima tajnice KUD »Pleter« Marijane Botić, u Suboticu je došlo ukupno 42 člana njihova Društva. »Mlađa folklorna sekcija predstavila se sa autohtonim plesovima i pjesmama dugopoljskog kraja, ličkim kolom i kolom tanac, dok su članovi starije dječje skupine izveli raženačko kolo i pjesme, te ujedno nekoliko pjesama s otoka Zlarina i iz Kolače mjesta u zadarskom zaleđu. Također, došao je i naš mandolinski sastav koji je pratio pojedine točke«, rekla nam je nakon nastupa tajnica dugopoljskog Društva.
GOSTUJUĆE DRUŠTVO: KUD »Pleter« službeno je osnovan 1999. godine, premda je, kako ističe naša sugovornica, sa aktivnostima započeo godinu ranije. »Namjera je bila obnoviti kulturnu baština samoga kraja, jer godinama u ovom mjestu nije postojalo kulturno-umjetničko društvo, te se sve što spada u folklornu baštinu - od nošnje, napjeva, kola i starih običaja - gotovo u potpunosti izgubilo«, rekla je Botićeva.
Vremenom je broj članova Društva rastao, te danas njih oko 130 radi u više sekcija kao što su: dječja folklorna sekcija, prvi folklorni ansambl, sekcija pučkih pjevača, glazbena sekcija (mandolinski sastav i svirači tradicijskih glazbala), ženski zbor i ženska klapa. 
Probe održavaju u prostorijama obnovljenog dugopoljskog Doma kulture, čija je obnova, dodaje Botićeva, predstavljala veliki investicijski pothvat za ovu hrvatsku općinu, koja se posljednjih godina intenzivno razvija na svim poljima. Također, »Pleter« se od osnutka bavi prikupljanjem etno-građe za zavičajni muzej, koji se u skorije vrijeme planira otvoriti pri spomenutom Domu kulture, u kome je nedavno također otvorena i knjižnica. 
GOSTOVANJA U INOZEMSTVU: S obzirom da su mlada udruga, Botićeva kaže kako su s gostovanjima u inozemstvu počeli tek prošle godine, započevši ih nastupima u Bugarskoj te Bosni i Hercegovini. Ove su godine gostovali i u Italiji, a svoj prvi dolazak u Vojvodinu, ističu kao posebno zanimljiv.
»Od prije dvije godine naši folklorci uče i bunjevačke plesove, koji im se jako sviđaju. Nažalost, još nismo nabavili tambure, kojima su članovi, a posebice voditelj  glazbene sekcije, naprosto oduševljeni. S druge strane, folklorna baština našeg kraja je interesantna ovdje, zanimljivo je da je ‘Bunjevačko kolo’ prošle godine postavilo splitske plesove”, objašnjava Botićeva. 
Inače, gosti iz Dugopolja su bili smješteni u obiteljima svojih »kolega« iz »Bunjevačkog kola«, s kojima su sutradan, u subotu, krenuli put Bačkog Monoštora gdje su nastupili na proslavi Zavitnog dana.  Posljednjeg dana druženja, u nedjelju, gosti su imali priliku turistički obići Palić, nakon čega su u popodnevnim satima, uz lijepe uspomene na »panonsku damu« i obećanje ponovnog susreta, krenuli natrag doma. 
D. B. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika