Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Predstavljanje književnog izdavaštva 
KLD-a »Rešetari« u Somboru 
 
U subotu 21. listopada, u prostorijama HKUD »Vladimir Nazor« u Somboru održat će se književna večer na kojoj će biti predstavljeno književno izdavaštvo Književno-likovnog društva »Rešetari« iz Rešetara u Republici Hrvatskoj. Također, predstavljenje će biti popraćeno i pjesmama njihove pjevačke skupine. Početak je u 20 sati.
 
Koncert segedinskog zbora »Victoria« 
u Subotici
 
U nedjelju 22. listopada, u Franjevačkoj crkvi koncert će održati Komorni zbor »Victoria« iz Segedina. Dirigent zbora je Ádám Cser. Koncert je zakazan za 19 sati, a ulaz je slobodan.   
 
Inicijativa o proglašenju Dana kravate
 
Academia Cravatica pokrenula je inicijativu o proglašenju hrvatskoga i svjetskoga Dana kravate, 18. listopada, u znak sjećanja na dan kada je 2003. oko Arene u Puli kao umjetnička instalacija omotana i zavezana najveća kravata na svijetu, priopćeno je u utorak iz te ustanove, a prenijela Hina. 
Uvođenje Dana kravate pridonijelo bi prepoznatljivosti Hrvatske u svijetu jer je kravata jedini hrvatski simbol koji je univerzalno poznat i prepoznatljiv. Istodobno, kravata je i simbol Europe, ali i znak nekih temeljnih ljudskih vrijednosti, poput dostojanstva, samosvjesti, otmjenosti, te ravnoteže između slobode i odgovornosti, ističe se u priopćenju.
Ustanova Academia Cravatica uputit će prijedlog uvođenja nacionalnog Dana kravate Hrvatskom saboru.
Academia Cravatica osnovana 1997., sebe definira kao neprofitnu ustanovu koja se bavi proučavanjem, čuvanjem i unaprjeđivanjem kravate kao pokretne hrvatske i svjetske baštine.
 
Počeo Mjesec hrvatske knjige
 
Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige trajat će od 15. listopada do 15. studenoga, a obilježit će ga brojna događanja u knjižnicama diljem Hrvatske, piše portal Culturenet.hr. Kako je 2006. obilježena obljetnicama slavnih hrvatskih znanstvenika poput Nikole Tesle i Vladimira Preloga, manifestacija će biti posvećena znanosti. 
Svečanost otvaranja Mjeseca hrvatske knjige 2006. održana je u Velikoj Gorici, u ponedjeljak, 16. listopada. 
Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture RH, a organizator Knjižnice Grada Zagreba.
»Baba-Mandina kujna« u Subotici
 
Dramski odjel Kulturno prosvjetne zajednice Hrvata »Šokadija« iz Sonte gostovat će u četvrtak, 26. listopada, u Subotici. Amaterska glumačka skupina »Šokadije« izvest će u Velikoj dvorani HKC »Bunjevačko kolo«, dramsko-satiričnu predstavu »Ljubav iz baba-Mandine kujne«, s kojom su u prošloj sezoni plijenili veliku pozornost publike u mjestima u kojima su nastupali. 
Radnja ovog autorskog djela Ivana Andrašića, koji je potpisao i režiju, smještena je u jedno šokačko selo u Podunavlju, na sam početak prošlog stoljeća. Zaplet nastaje kad se najbogatiji čovjek u mjestu, već pomalo ocvali gazda-Joza, zaljubi u seosku ljepoticu Janju, koja potječe iz sirotinjske, nadničarske obitelji. Ono što se u početku čini nemogućim, postaje izvjesno zahvaljujući pravoj seoskoj instituciji za gatanje, liječenje, masiranje, spajanje nespojivog i što sve ne, baba-Mandi i njezinom štićeniku Tuni, pravom Arlekinu, koji je spreman na svakojaka lukavstva kako bi ugodio svojoj usvojiteljici. 
Početak predstave je u 19 sati, a karte se po cijeni od 100 dinara, mogu kupiti u prostorijama HKC »Bunjevačko kolo«. 
A. I.
 
U Ljutovu predstava 
amaterskog kazališta s Hvara 
 
U subotu 21. listopada, u Ljutovu gostuje Amatersko kazalište »Petar Hektorović« iz Starog Grada sa Hvara, čiji će glumci izvesti predstavu pod nazivom »Mamica je umrla dva puta«. Početak je u 19 i 30 sati, a ulaz je slobodan.
 
Samostalni koncert trombonista 
Nikole Peića u Subotici
 
U utorak 24. listopada, u Gradskoj knjižnici održat će se samostalni koncert trombonista Nikole Peića, studenta III.godine na Akademiji umjetnosti u Beogradu. Na programu će se naći djela poznatih skladatelja: Handela, Vivaldija, Stojowskog, Bogára i Pryora. Na klaviru umjetnika će pratiti prof. Suzana Ivakić Samardžić. Početak koncerta je u 19 i 30 sati, a ulaz je slobodan.    
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika