Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Veliki uspjeh tamburaša »Kola«

Međunarodni festival tamburaških orkestara »Bisernica Janike Balaža« ove je godine održan u nedjelju 15. listopada, šesti put za redom u Studiju »M« Radija Novi Sad. Organizatori ovoga Festivala su članovi Udruženja građana »Tamburice Janike Balaža«, dok su glavni organizatori Nikola Novaković i Radomir Grujičić.
MEĐUNARODNA KONKURENCIJA: S obzirom da je ovaj Festival međunarodnog karaktera možemo reći da su mladi tamburaši iz Subotice imali veliku konkurenciju. Pored Tamburaškog orkestra HKC »Bunjevačko kolo« nastupili su i Tamburaško društvo »Panonija« iz Novog Sada, Tamburaški orkestar »Muzički signali« iz Bijelog Polja iz Crne Gore, Tamburaški orkestar »Šentjanski tamburaši« iz Austrije, Tamburaški orkestar »Garavuše«-Kutjevo iz Hrvatske, Tamburaški orkestar »Szenderege« iz Sent Andreje iz Mađarske, Tamburaški orkestar »Šukar« iz Ljubljane iz Slovenije, Tamburaški orkestar »Banja Luka« iz Banja Luke iz Bosne i Hercegovine i Tamburaški orkestar »Kumanovski tamburaši« iz Kumanova iz Makedonije. 
Tamburaši su se natjecali u dvije kategorije: za najbolji tamburaški orkestar i za najboljeg primaša. Kako nam je ispričala ravnateljica glazbenog odjela HKC »Bunjevačko kolo«, prof. Mira Temunović, titula najboljeg orkestra pripala je upravo tamburašima HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice, drugo mjesto je pripalo tamburaškom orkestru iz Mađarske, dok je treće mjesto pripalo tamburašima iz Kumanova. Za najboljeg primaša je proglašen primaš iz Tamburaškog orkestra iz Mađarske koji je za nagradu dobio primu, koju je izradio Vasilije Števin. U kategoriji najboljih primaša drugo mjesto osvojio je Marko Dulić primaš iz Tamburaškog orkestra HKC »Bunjevačko kolo«, dok je treći primaš Branimir Jovanović iz Tamburaškog društva »Panonija« iz Novog Sada.
PRVI SAMOSTALNI NASTUP: S obzirom da su dosad nastupali samo za potrebe folklornog odjela, za tamburaše HKC »Bunjevačko kolo« ovo je bio prvi samostalni nastup. Ovaj tamburaški orkestar čine: Marko Dulić-prim I, Luka Budimčević-basprim I, Vladimir Vuković-basprim II, Dario Kujundžić-E-basprim, Nenad Kostić-tamburaško čelo, Dragan Tumbas Loketić-kontra i Tomislav Romić-bas. Ovoga puta kao vokalna solistica s njima je nastupila i Martina Dulić. Na Festivalu »Bisernice Janike Balaža« predstavili su se s tri skladbe, »Krovovi Pariza« u aranžmanu Bože Potočnika, koncertnim kolom »Boljanec« za koje je aranžman napisao Vojislav Temunović i pjesmom »Tribam koga« za koju je teks napisala Cecilija Miler, a glazbu i aranžman potpisuje Emil Antunić. 
Na ovom Festivalu, kako nam je rekla prof. Temunović, uspostavljeni su novi kontakti s drugim tamburaškim orkestrima i već su predviđena neka gostovanja.
Željka Vukov
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika