Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Slavlje zajedništva

Obilježavanje Zavitnog dana u Bačkom Monoštoru počelo je 13. listopada kada je u crkvi svetih Petra i Pavla služena sveta misa koju je predvodio msgr. Stjepan Beretić. U organizaciji Kulturno-umjetničkog društva Hrvata »Bodrog« iz Bačkog Monoštora svečanost se nastavila 14. listopada kulturno-umjetničkim programom u sportskoj dvorani OŠ »22. oktobar«.
U Bačkom Monoštoru, drevnom podunavskom naselju koje je od Sombora u pravcu sjeverozapada udaljeno 15 kilometara, Zavitni dan sela se obilježava još od 1944. godine, kada se tadašnji župnik Matija Zvekanović sa župljanima zavjetovao Majci Božjoj, jer je opasnost od ratnog razaranja sela  minula tog davnog 13. listopada 1944. godine, na dan posljednjeg Gospinog ukazanja u Fatimi.
DUHOVNI IZVOR ZAVJETA: Na početku kulturno-umjetničkog programa, predsjednica KUDH »Bodrog« Marija Turkalj uputila je pozdravne riječi publici, gostima i sudionicima programa, nakon čega je govorila o značaju ovoga slavlja.
»Još dok sam bila mala ušla mi je u pamćenje riječ zavit. Niti sam znala, niti sam shvaćala koliko je ta riječ bogata. Ponajprije, ona nas podsjeća na jedan događaj, dramu ili potrebu za koju je naš Monoštor položio dušu. »Svi znamo kako je dan nastanka zavita bio težak moment koji je odlučivao o životu ili propasti našeg sela. Zavit je položen i molitva je uslišana, a selo je sačuvano. Danas sam jako sretna što su naši stari znali darovati u zavit svoju dušu. Zahvaljujući njima, mi danas postojimo i kao društvo i kao ovo selo i kao hrvatska zajednica.« Svaka kultura koja je protkana snažnim duhovnim izvorom ima još jedan motiv za rad u budućnosti. Zato je Monoštor sretan što svoju kulturnu baštinu sačuvanu ljubavlju i potvrđenu zavitom može prenositi s koljena na koljeno«, rekla je Marija Turkalj. 
SLAVLJE: Prije početka programa, Monoštorce su pozdravili zamjenik gradonačelnika Sombora Mišo Stjepanović i generalni konzul Republike Hrvatske u Pečuhu Ivan Bandić, nakon čega su se pjesmom i plesom predstavili članovi KUDH »Bodrog«, Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« iz Subotice, Kulturno-umjetničkog društva »Pleter« iz Splita, Kulturno-umjetničkog društva »Rumunka« iz Bačkog Monoštora, Hrvatskog kulturno-umjetničko prosvjetnog društva »Dukat« Vajska-Bođani, svirali su tamburaši Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva »Tomislav« iz Golubinca i tamburaški amsambl »Tanac« iz Pečuha, svoje stihove je recitirao Antun Kovač, a u tijeku programa dodijeljeno je priznanje dugogodišnjoj koreografkinji folklora u KUDH »Bodrog« Katici Pašić. 
RASPJEVANO I ULJUDBENO: Pozdravne riječi Monoštorcima i gostima na svečanosti Zavitnog dana uputio je u ime Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović« vlč. dr. Andrija Kopilović.
»Jedan sam od rijetkih svjedoka kojemu je najviše o ovom zavjetno danu govorio pokojni biskup, a vaš župnik, monsinjor Matiša Zvekanović. Za njega je jedno od životnih djela, gdje je najviše osjetio da je kao svećenik i pastir pozvan predvoditi narod i stajati na čelu onda kada gleda smrtnoj opasnosti u oči, bio taj dan. Osjetio je, kao nekoć Mojsije, da treba podići ruku i kod Boga posredovati za spas svoga naroda. Najveće iskustvo vjere doživio je upravo u tom čudesnom događaju. Drugo, čime se i onda, a i kasnije ponosio, je način na koji je Monoštor živio taj zavjetni dan. I sami znadete da nije propuštao 13. listopada biti s vama. Treće, što je osobito često spominjao, to je pjesma zanosna i jedinstvena, kako je on znao reći: kako samo Monoštorci znaju. Raduje li se on ovakvom načinu proslave zavjetnoga dana, kako ste ga prenijeli iz crkve u ovu dvoranu? Duboko sam uvjeren da se raduje. Tamo gdje se njeguje kulturna baština, gdje se doživljava lijepo, gdje se okupljaju generacije zajedno, tamo se događa kultiviranje čovjeka. Unapređivanje kulture i uljudbenog života čovjeka je poslanje i Crkve. Stoga se u ovakve događaje i način uključuje i Crkva«, rekao je vlč. dr. Andrija Kopilović.
Monoštorce je pozdravila i ravnateljica Hrvatske čitaonice Katarina Čeliković, koja je Monoštorcima darovala književna izdanja ove institucije, a kulturno-umjetnički program okončao se nastupom tamburaškog sastava »Dike« iz Vinkovaca.    
Z. Sarić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika