Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pod Gupčevim okriljem

Četvrti po redu susret kulturno umjetničkih društava koji nose naziv »Matija Gubec« održan je u Tavankutu, u subotu 14. listopada. 
Da se manifestacija održi u ovome mjestu odlučeno je još na prošlogodišnjem susretu ovih KUD-ova, a jedan od razloga takve odluke je svakako i ovogodišnji jubilej domaćina. Naime, Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo »Matija Gubec« iz Tavankuta osnovano je 1946. godine, a ove godine proslavlja 60 godina svoga rada i postojanja.
PRVI  PUTA IZVAN HRVATSKE: Ideja za ovim susretom istoimenih društava rodila se  još 1968. godine, ali je zbog političkih događanja zaživjela tek 2003. godine, kada su se spomenuta Društva prvi puta susrela. Susreti su započeti na inicijativu KUD »Matija Gubec« iz Zagreba i KUD-a »Matija Gubec« iz Gornje Stubice, te su prvi susreti održani u Zagrebu i Gornjoj Stubici. Drugi susreti održani su u Donjem Miholjcu, također u Hrvatskoj, a treći u Ilači. Ove godine susreti su, održavanjem u Tavankutu, po prvi puta prešli hrvatsku granicu. 
»Svakako nam je čast što smo mi domaćini ovoga susreta i što se u Tavankutu održavaju prvi susreti koji su izvan matične domovine. Kao i sve prijašnje i ovogodišnji susret financijski je potpomoglo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Organiziranje susreta pomogli su i Generalni konzulat Republike Hrvatske u Subotici, veliki broj udruga iz Tavankuta, OŠ »Matija Gubec« iz Tavankuta, Mjesna samouprava Tavankut, nevladina udruga‚ »Croatikum«, ZZ »Voćko«,  ZZ »Povrtar« te veliki broj mještana«, rekao je potpredsjednik HKPD »Matija Gubec« Ladislav Suknović, koji je ujedno i predsjednik Organizacijskog odbora IV. Susreta.
ZAJEDNIČKI NASTUP: U okviru ovogodišnjeg susreta sudionici su posjetili Gupčevu bistu koja je postavljena u Tavankutu i položili vijenac. Također, na zajedničkom sastanku spomenutih Društava donesena je odluka da će sljedeći susret, peti po redu, biti održan u Bosni i Hercegovini u mjestu Bakovići, koje potpada pod općinu Fojnica. Organizatori najavljuju da će šesti susret, 2008. godine biti održan u Slavonskom Kobašu u Hrvatskoj. Kako je rekao Suknović, na sastanku su se zauzele smjernice kako bi se ova manifestacija proširila i dobila još veći značaj, te postala most između Hrvata iz dijaspore i Hrvata iz matične domovine.       
U večernjim satima, u Domu kulture u Tavankutu, upriličen je nastup okupljenih društava. Prigodnim riječima nazočne je pozdravio predsjednik HAD-a Dujo Runje. 
Prvi su nastupili domaćini iz Tavankuta, a nakon njih publici su se predstavili gosti: KUD »Matija Gubec« iz Slavonskog Kobaša, KUD »Matija Gubec« iz Gornje Stubice, KUD »Matija Gubec« hrvatskih Zagoraca iz Zagreba, HKUD »Matija Gubec« iz Rume, KPUD »Matija Gubec« Bakovići-Fojnica iz Bosne i Hercegovine, KUD »Matija Gubec« iz Donjeg Miholjca, KUD »Matija Gubec« iz Ilače i KUD »Matija Gubec« iz Sotina. 
Željka Vukov
 
 
 
 
 
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika