Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hrckova sveznalica

Sapun
 
Jeste li se ikada upitali koliko sapuna trošite vi i vaši ukućani, stanovnici vašega grada i cijele naše zemlje? Doista mnogo. A samo oko stotinu godina nas dijeli od onoga vremena kada se sapun kuhao doma. Jedva možete zamisliti koliko je taj grubi sapun zaostajao za glatkim i mirišljavim, kakav se danas posvuda upotrebljava. Sapun dobivamo kada masti i ulja kuhamo zajedno s alkalnim materijama. Te masti mogu biti svinjska mast ili loj, a ulje se dobiva od biljaka ili voćnih sjemenki. Najčešće se ulja vade iz palminog drveta, kokosovog oraha i maslina. Alkalna materija koja se upotrebljava za spravljanje sapuna jest soda. Sapun se spravlja na sljedeći način: masti i alkalne materije se kuhaju u ogromnim kazanima, od kojih neki mogu primiti i 175 tona. Taj proces se naziva saponifikacija. Pred sam kraj dodaje se sol koja pomaže da se sapun izdvoji i podigne na vrh kazana. Solni rastvor potone na dno. Polutekući sapun se prebacuje u stroj, gdje se miješa sve dok ne postane glatka masa kojoj se dodaju razni sastojci kako bi sapun dobio posebnu kvalitetu. Može se dodati parfem ili boja. Kada je vrela sapunska masa dovoljno izmiješana, izljeva se u kalupe ili se podvrgava specijalnom procesu ako želimo dobiti sapun u prahu. Vještina pravljenja sapuna postoji već tisuću godina, a riječ sapun potječe od francuske riječi »savon«, što znači sapun.
 
Kako sapun čisti?
 
Sapun razlaže masnu prljavštinu u čestice koje su tako male da ih voda može sprati. Isto tako, sapun oblaže čestice prljavštine i čini ih tako skliskim da se one više ne mogu zadržati na površini na kojoj su do tada bile.  
Postoje razne vrste sapuna s raznim imenima. Sapuni za struganje skidaju nepoželjne slojeve, naftni sapuni skidaju tešku masnoću, sapuni za svakodnevnu uporabu u kućanstvu i dr. 
Naravno, sapun treba redovito koristiti u svakodnevnom održavanju higijene tijela, posebice ruku koje treba redovito prati prije svakoga obroka.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika