Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Rad s talentiranim mladim tenisačima

Uz nogomet tenis je zasigurno sport koji svojom popularnošću pokriva gotovo cijeli naš planet, a samim time predstavlja i zanat koji se može unovčiti i izvan granica matične zemlje. Mladi teniski trener Petar Vidaković (1973.) iz Subotice svoje sportsko umijeće iz »bijelog sporta« već nekoliko godina uspješno prenosi mladim tenisačima u Njemačkoj, radeći kao glavni stručnjak za mlađe generacije u regiji Nord ReinWestfalen.
4Kako ste se odlučili za profesionalni poziv tenis trenera? 
Tenis sam, uz svog oca Antuna, počeo igrati vrlo rano i trenirati ga već od svoje četvrte godine života. Moj prvi trener je bio legendarni Feri-bacsi iz »Spartaka«, a tijekom aktivne igračke karijere u Subotici prošao sam sve starosne natjecateljske kategorije i nastupao za sve selekcije matičnog kluba. Odluku da se i profesionalno bavim pozivom trenera donio sam već zarana, pretpostavivši ovu odluku daljnjoj igračkoj karijeri.
4Koju ste trenersku naobrazbu završili i s kakvom profesionalnom licencijom radite u Njemačkoj?
Prvo sam završio vrhunski tečaj USPTR-a, američke asocijacije trenera tenisa, a tijekom boravka u Njemačkoj položio sam potrebne ispite za stjecanje nacionalne »C« licencije Njemačkog teniskog saveza (DTB) bez koje se niti ne može danas raditi.
4U kojem gradu živite i što sve spada u djelokrug Vašeg trenerskog angažmana?
Živim i radim u Paderbornu, gradu vrlo sličnom rodnoj Subotici (oko 150.000 stanovnika), koji se nalazi u Nord Rein Westfalenu. Primjerice, ova regija ima čak 64 tenisačka kluba na svome teritoriju. Glede mog profesionalnog djelovanja angažiran sam na mjestu tzv. Kreistrenera, što znači da nadzirem rad najtalentiranijih mladih tenisača i tenisačica s toga područja.
4Kakve su Vaše profesionalne dnevno-tjedne obveze?
Svakoga radnoga dana angažiran sam u prosjeku 7-8 sati u radu s talentiranim mladim kategorijama, dok tijekom vikenda, skupa s njima, odlazim na turnire i klupsko-ligaška natjecanja.
4Već dulje vrijeme živite i radite u Njemačkoj, a kako ona izgleda iz Vašeg kuta?
Život u inozemstvu počiva na brojnim zakonitostima vezanim za status stranca, a koje se, ponajprije, ogledaju u konstant-nom radu uz mnogo privatnog odricanja. Uza sve to, život prolazi u čestim trenucima samoće, toliko karakteristične tijekom boravka u stranoj zemlji.
4Prije odlaska u Paderborn radili ste nekoliko godina u Zagrebu. 
U biti, svoju trenersku karijeru sam započeo radeći u TK »Rudeš« iz Zagreba, u kojemu sam živio nepune tri godine prije odlaska u Njemačku. Život u glavnom gradu Hrvatske pamtim po brojnim lijepim sportskim trenucima i prvom profesionalnom iskustvu u trenerskom pozivu.
4Uz prenatrpani dnevni raspored na teniskim terenima zasigurno Vam ne ostaje previše slobodnog vremena. Što volite raditi izvan svakodnevnih poslovnih obveza?
Kada god imam prilike i vremena, volim otići na neko veće tenisko natjecanje poput susreta Davis-cupa i ATP turnira. Ove godine sam bio na susretu Hrvatska –Argentina u Zagrebu, te tijekom ljetnih ferija na »Croatia Openu« u Umagu. Uz tenis, moja druga sportska ljubav je nogomet i kada god mogu koristim priliku pogledati neku od atraktivnijih utakmica. 
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika