Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Užitak zajedničkog druženja

Petnaesta po redu, državna i svehrvatska svečanost »Dani kruha« – dani zahvalnosti za plodove zemlje, ove godine je proslavljena u Slatini, 8. listopada. Domaćini manifestacije bili su grad Slatina i Virovitičko-podravska županija.
Drugu godinu za redom na ovoj su svečanosti sudjelovali i učenici iz Vojvodine, koji pohađaju nastavu na hrvatskome jeziku. Predstavnici iz pet ovdašnjih osnovnih škola prikazali su naše običaje i našu kulturnu baštinu, te svojom nazočnošću pridonijeli bogatstvu ove manifestacije. 
PLODOVI ZEMLJE: Ovu su svečanost organizirali Pokret prijatelja prirode »Lijepa naša« i Agencija za odgoj i obrazovanje uz suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, uz potporu Katoličke crkve, Hrvatske televizije i Zavoda za školstvo Mostar. Osnovni ciljevi održavanja ove manifestacije su upoznati djecu s nastajanjem kruha, blagovanjem kruha i narodnim, te žetvenim običajima, upoznavanje s drugim plodovima zemlje i starim vrstama, upoznavanje s voćem, povrćem, žitaricama, gljivama, ljekovitim i začinskim biljem, te drugim blagodatima zemlje.
Kako je za Hrvatsku riječ po povratku iz Slatine rekao Ivan Stipić, član Izvršnog odbora HNV-a zadužen za obrazovanje i ravnatelj OŠ »Ivan Milutinović« u Subotici,  školama su upućeni pozivi koji su prihvaćeni, te je Hrvatsko nacionalno vijeće preuzelo organiziranje i financiranje ovoga putovanja.
PREDSTAVNICI IZ VOJVODINE: Iz Vojvodine se predstavilo pet osnovnih škola: OŠ »Ivan Milutinović« iz Subotice, OŠ »Matko Vuković« također iz Subotice, OŠ »Matija Gubec« iz Tavankuta, OŠ »Vladimir Nazor« iz Đurđina i OŠ »Sveti Sava« iz Subotice. Dvadesetero djece, koja su putovala na ovaj susret i imala čast prikazati nošnju i tradicionalna jela našega podneblja, pratili su, uz Ivana Stipića, učiteljice Iris Miljački Stantić i Nataša Pastva, te nastavnici Izabela Crnković i Branko Stantić. Plodove zemlje s kojim su se predstavljali na štandovima na spomenutoj manifestaciji pripremila djeca skupa s roditeljima, učiteljicama, nastavnicima i ravnateljem. 
Sudionici ovoga skupa bili su učenici osnovnih i srednjih škola, djeca iz vrtića, učeničkih domova, te Ustanove za odgoj i obrazovanje djece s poteškoćama u razvoju. Iz Hrvatske su sudjelovala djeca škola iz svih županija, djeca iz osnovnih i srednjih škola iz Bosne i Hercegovine, Hrvatskog vrtića, Osnovne škole, Gimnazije i đačkog doma iz Budimpešte, i spomenuti učenici iz Vojvodine. Djeca su imala obvezu postaviti štandove i ukrasiti ih svojim proizvodima. Sudjelovali su u svečanoj procesiji, na sv. misi zahvalnici, u razgledanju štandova, te zajedničkom objedu. Svi su se trudili svoje plodove predstaviti na najbolji, autentičan način, a na koncu, kao zahvalu za uložen trud, mogli su uživati u plodovima zemlje i zajedničkom druženju.    
 
Željka Vukov
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika