Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Odnosi Hrvatske i Srbije sve bolji

Na tribini koju su u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu u srijedu 4. listopada organizirali beogradski tjednik Vreme, zaklada Friedrich Ebert i Europski pokret u Srbiji u povodu 10. obljetnice srpsko-hrvatskih diplomatskih odnosa, rečeno je da se suradnja dviju zemalja stalno unapređuje, a u ovom trenutku izuzetan doprinos tome daju  dvije vlade, posebice ona u Zagrebu.
Hrvatski veleposlanik u Srbiji Tonči Staničić je, istaknuvši posebice gospodarsku suradnju, naglasio da je na političkim elitama i medijima velika odgovornost da održe pozitivan trend u ukupnim odnosima.
PRIMJER ODGOVORNOG PONAŠANJA: »Izuzetno sam zadovoljan rastom gospodarske suradnje. Ona posljednjih godina strahovito raste. U ovoj se godini očekuje da bude dostignuto 800 milijuna dolara ukupne trgovinske razmjene, što je ranije bilo u domeni znanstvene fantastike«, rekao je Staničić.
Po njegovu mišljenju gledanje unazad može imati negativne posljedice u kretanju prema naprijed, jer bi i na ovakvom skupu, ma koliko svi bili dobronamjerni, »bilo teško postići konsenzus o pitanjima skore prošlosti«.
Dužnosnik Pakta za stabilnost jugoistočne Europe i bivši ministar vanjskih poslova SiCG Goran Svilanović, podsjetio je kako je tijekom proteklog desetljeća učinjeno jako puno i uklonjen veći broj spornih pitanja koje su opterećivale odnose Beograda i Zagreba, a »kao još neriješena pitanja naveo je status Srba u Hrvatskoj i povratak izbjeglica«. On i ostali sudionici tribine su kao izuzetno uspješan primjer rješenja pitanja granice istaknuli Prevlaku, što je  riješeno dogovorom vlada dviju zemalja i može biti primjerom u regiji. Veoma pozitivno je ocijenjeno i držanje Vlade Hrvatske glede pregovora  o Kosovu, što je regionalni primjer odgovornog ponašanja.
Svilanović je naglasio i da je odnos između premijera Srbije i Hrvatske Vojislava Koštunice i Ive Sanadera dobar primjer za cijelu regiju. Istaknuo je kao pozitivno i najavljenu regionalnu suradnji u gospodarstvu između hrvatskog Agrokora i srbijanske Delte.
SUOČAVANJE S PROŠ-LOŠĆU: Bivši veleposlanik SiCG u Zagrebu Milan Simurdić podsjetio je da su tijekom proteklog desetljeća potpisani sporazumi o manjinama, socijalnom osiguranju i mirovinama i Sporazum o slobodnoj trgovini, uspostavljeni vojni odnosi, kao i da policija preuzima kontrolu nad granicom što je »dokaz rasta povjerenja na obje strane«. Prema njegovim riječima, ipak, »najveći proboj u diplomatskim odnosima učinjen je ukidanjem viza«.
Sudionici tribine istaknuli su kao izuzetno važno suočavanje s vlastitom prošlošću i zato se pozdravlja suradnja pravosuđa dviju država kako bi oni koji su počinili ratne zločine, ili za njih osumnjičeni, bili procesuirani.
Svi sudionici tribine, u kojoj su još sudjelovali predsjednik Odbora za međunarodne odnose pri Socijaldemokratskoj partiji Hrvatske Zoran Milanović i predsjednik Europskog pokreta u Srbiji Živorad Kovačević, istaknuli su da ako postoje neki sporovi oko prošlosti, kada je u pitanju budućnost nema nikakvih nesuglasnosti.
 
Hina
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika