Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Na proljeće temelji Hrvatskoga doma

Nakon što je Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo »Tomislav« iz Golubinaca ljetos kupilo plac za gradnju Hrvatskoga doma u ovom srijemskom selu, u tijeku je prikupljanje dokumentacije za početak radova. Stara kuća, koja se nalazila na placu, srušena je i dragovoljnim je radom mještana plac očišćen.
Novac za kupovinu placa osigurana su temeljem natječaja Hrvatskog nacionalnog vijeća, a iz sredstava koja je hrvatskoj zajednici u Srbiji odobrila Vlada Republike Hrvatske. Golubinčanima je za ovu investiciju odobreno 700.000 dinara. Gradilište, kao i privremene prostorije HKPD »Tomislav« u Golubincima u ponedjeljak su obišli predsjednik i zamjenik predsjednika Izvršnog odbora HNV-a Lazo Vojnić Hajduk i Zvonimir Perušić. Tijekom posjeta, dužnosnici Izvršnog odbora HNV-a razgovarali su s predsjednikom HKPD »Tomislav« Igorom Gašparovićem, dopredsjednikom Andrijom Dokozom, tajnikom Ivanom Radošem, te s članovima Upravnog, Izvršnog  i Nadzornog odbora Ilijom Žarkovićem, Mirkom Peršićem, Perom Kovačevićem, Vladom Ćaćićem i Ivanom Žarkovićem i nekolicinom članova udruge. U razgovoru je sudjelovao i golubinački župnik vlč. Ivica Damjanović.
INVESTICIJA OD KLJUČNOG ZNAČAJA: »Sada smo u fazi izrade glavnog projekta zgrade«, rekao je Igor Gašparović. »Planiramo do kraja ove godine osigurati sve potrebne dozvole za gradnju, kako bismo na proljeće mogli izliti temelje. Plac koji smo kupili nalazi se na manje od 100 metara od katoličke crkve, veličine je 19 ari, a planiramo izgraditi zgradu od 300 četvornih metara u prizemlju. Predvidjeli smo da u dvjema prostorijama uredimo stalnu postavku hrvatskih narodnih nošnji i rukotvorina, jedna bi prostorija bila dvorana za priredbe, a u dvorištu bi se nalazila stalna postavka starih oruđa i sredstava za rad u poljoprivredi. Naravno, tu su i kuhinja i sanitarni čvor.«
HKPD »Tomislav« iz Golubinaca jedno je od onih vojvođanskih hrvatskih udruga koje nemaju vlastite prostorije i to je do sada bio veliki problem za rad ove udruge. No, i pokraj toga, »Tomislav« se zavidno razvijao u raznim smjerovima, pri čemu su najistaknutiji Tamburaški i Foklorni odjel. Ukoliko bi se, uz daljnju potporu HNV-a, Općine Stara Pazova i Republike Hrvatske, u skorijem roku završila gradnja doma ove udruge, bio bi to pravi poticaj za ne tako malu skupinu entuzijasta koji se trenutačno, uz dozvolu župnika, snalaze u skučenim župnim prostorijama. 
Lazo Vojnić Hajduk je rekao, kako investicija u hrvatskoj zajednici ima puno, ali da će investicija u Golubincima i dalje biti podržavana.
KLJUČ U NAŠIM RUKAMA: Osim o ovoj investiciji, dužnosnici Izvršnog odbora HNV-a u Golubincima su s članovima uprave »Tomislava« razgovarali i o aktualnom stanju u hrvatskoj zajednici, problemima i mogućnostima njihovoga razrješavanja. Zajednički je konstatirano kako su predstojeći izbori za HNV mogućnost da se porođajne muke ove institucije konačno završe i da se pokrene zamašnjak razvoja, koji kao da je u posljednje vrijeme privremeno zaustavljen.
»Drugi saziv HNV-a morao bi biti bolji od sadašnjeg«, rekao je Ivan Radoš, elektor na Elektorskoj skupštini u prosincu 2002. godine. »Svjedoci smo da se zbog raznih problema HNV sastajao vrlo često na ivici kvoruma i ja očekujem da se ubuduće radu u zajednici priđe konstruktivnije.« 
Lazo Vojnić Hajduk istaknuo je kako bi Hrvatsko nacionalno vijeće trebalo biti objedinjavajući faktor u hrvatskoj zajednici. »Mi smo prije četiri godine dospjeli u novu situaciju i odmah nas je dočekalo puno problema. Nismo imali iskustva, niti smo ga imali mi u rukovodstvu HNV-a, niti su ga imali ljudi u hrvatskim udrugama. No, ipak je i u ove četiri godine prilično urađeno. Imamo učenike u hrvatskim odjelima, imamo medije, razvijamo kulturne aktivnosti po udrugama i kao zajednica ipak napredujemo. Mislim da bi HNV i hrvatske udruge ubuduće trebali bolje surađivati, kako bismo kao manjinska zajednica ostvarili što više od onih prava koja nam se zakonom garantiraju«, rekao je Lazo Vojnić Hajduk.
Tijekom razgovora Zvonimir Perušić je istaknuo kako je, od 2002. godine, puno toga u našim rukama. »Država je nama, kao nacionalnoj zajednici, prepustila uređivanje četiriju oblasti koje su od ključnog značaja za očuvanje hrvatskoga identiteta«, rekao je Perušić. »Kao što je u našim rukama mogućnost za daljnji razvoj zajednice, tako je i u rukama svakog pojedinca mogućnost da djeluje na Hrvatsko nacionalno vijeće, a najbolje vrijeme za to su izbori. Organizirajte se, prikupljajte potpise, odaberite najbolje među vama, one koji će se u HNV-u na najbolji način zalagati za vaše interese. Konačno smo došli u situaciju sami odlučivati o vlastitoj sudbini i to bismo trebali iskoristiti«.
 
P. T.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika