Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zahvala dobročiniteljima

Zahvaliti se čovjeku za učinjeno dobro djelo znak je ljudskosti i plemenitosti. Zahvaljivati smatram obvezom i velikom radošću jer taj čin je garancija kako se sigurno dogodilo nešto lijepo, korisno i dobro. Zahvaljujući otvaramo izvor sigurnije budućnosti, gradimo bolju budućnost i stavljamo temelje sutrašnjice koja više obećava.
U našoj hrvatskoj zajednici događaju se odista lijepe stvari, koje zaslužuju svaku pozornost. No, onaj koji čini dobro našoj mladeži svakako mora dobiti posebnu i javnu zahvalnost. 
OKUS GORKOG KORIJENA: Postoji jedna stara latinska izreka koja glasi »Doctrina est fructus dulcis radicis amarae«, što znači »Znanost je sladak plod gorkog korijena«. Čitatelji »Hrvatske riječi« dobro znaju kako već godinama znatan broj naše mladeži odlazi na visoke studije u Republiku Hrvatsku, najviše u Zagreb, sa željom postići akademsku titulu, obogatiti se znanjem i tako osigurati svoju budućnost i dati svoj doprinos svojoj zajednici. To ne ide lako i zato kaže izreka, znanost je sladak plod gorkog korijena. 
Početak svakog studija je jednostavno rečeno težak. Odmah u početku osjeća se okus gorkog korijena. Tu su brojne prepreke koje se moraju premostiti prije nego mlad čovjek dođe u situaciju da mu iz džepa ili ženske tašne viri indeks, trenutak kada postaje brucoš, kada je upisao prvu godinu izabranog fakulteta. 
O redoslijedu radnji potrebnih prije upisa na fakultet u Republici Hrvatskoj mogli smo pročitati u vrlo jasnom opisu u prošlom broju ovoga lista. Vrlo lijepo nam je to ispričala konzulica Mirela Lucić. Izvršni odbor Hrvatskog nacionalnog vijeća od svog osnutka permanentno prati sva zbivanja oko upisa na visoke studije i tijek studija naše mladeži. U tom tijeku IO HNV-a nailazio je na mnoge vrlo ozbiljne probleme i uz velike poteškoće rješavao zapreke u korist studenata. 
KORISTAN NOVI NAPUTAK: Ne želim ovdje iznositi tijek aktivnosti koje je IO HNV-a bio u obvezi činiti, niti o rezultatima niti o poteškoćama niti o zaduženim osobama za izvršenje. Bilo je sve skupa vrlo naporno. Prvi koji je uočio problem u svezi studiranja naše mladeži u Republici Hrvatskoj i prvi koji je potražio rješenje toga pitanja na racionalan i svrsishodan način, je Davor Vidiš, generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici. Učinkoviti prijedlozi rješavanja studentskih pitanja, poglavito upisa, u Republici Hrvatskoj, koja je generalni konzul Davor Vidiš sugerirao, naišla su na plodno tlo. Od ove godine taj prvi korak kojega čine budući studenti učinjen je po novom naputku. Pokazalo se kako je to dobro. Gospodična Mirela Lucić, konzulica Generalnog kozulata, bila je izravni koordinator i informator za buduće studente u Republici Hrvatskoj i taj je posao obavila briljantno, mirno i učinkovito. Naravno i Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske putem svojih djelatnika u Zagrebu dalo je svoj vidni doprinos u rješavanju studentskih pitanja Hrvata iz Republike Srbije.
Nastavno rečenome želim u ime svih studenata i brucoša iz naše zajednice koji su u Republici Hrvatskoj i u svoje osobno ime najsrdačnije i najiskrenije se zahvaliti generalnom konzulu Republike Hrvatske u Subotici Davoru Vidišu za veliki doprinos našoj hrvatskoj zajednici u Republici Srbiji. On je prepoznao teškoće i probleme. On je uvijek bio na raspolaganju i pomoći kako za male ljudske potrebe, tako i za krucijalne probleme u našoj zajednici. Iskreno hvala. Hvala i konzulici Generalnog konzulata, Mireli Lucić za njenu nesebičnu žrtvu i ljudski pristup rješavanju svih pitanja kod naših studenata. Gospodo, pružili ste nam hrabrosti, samopouzdanja i vidimo da nismo sami.
Lazo Vojnić Hajduk, 
predsjednik IO HNV-a
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika