Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Tradicionalna manifestacija u Bilju u Hrvatskoj
Sedmi etno susreti
Bilje nadomak Osijeka, jedna od najljepših općina u Baranji, prošloga je vikenda ugostilo nekoliko stotina sudionika sedmih po redu susreta i nekoliko tisuća posjetitelja koji su uživali u ovoj tradicionalnoj manifestaciji koja je poprimila međunarodni karakter, jer bilo je tu sudionika iz Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine. Cilj manifestacije je razvijanje ruralnog turizma, poticanje ekološke proizvodnje i priprema zdrave hrane te očuvanje tradicijske baštine i starih običaja.
Marija Turkalj, predsjednica HKUD »Bodrog« iz Bačkog Monoštora dovela je u Bilje pun autobus folkloraca. »Imamo prijatelje u Bilju, ima tu dosta naših Monoštoraca i oni su prije par godina osnovali udrugu Monoštoraca u RH pod nazivom ‘Šokadija’ sa sjedištem u Bilju. Na njihov poziv, a i na poziv domaćina, mi evo dolazimo već 3-4 godinu, obično za ove susrete u Bilju, a oni k nama dolaze u Monoštor na Zavitni dan«, objašnjava Turkaljeva.
Sedmi etno susreti u Bilju završeni su veličajnim vatrometom i prelijepim koncertom tamburaškog sastava »Slavonska ravnica« uz pjesmu Željka Vitovskog.
S. Žebić
 
 
 
Međureligijska konferencija na Krku
Izgradnja mira i pomirenja
 
Opasnosti nasilja u mojoj veri, šanse za nenasilje i kako graditi mir u regiji, samo su neka od pitanja koja su okupila vjernike iz Jugoistočne Europe na prvu Međureligijsku konferenciju na Krku od 20. do 24. rujna ove godine, na kojoj su sudjelovali i predstavnici Udruženja građana »Ravangrad«.
Konferencija »Gradeći mir, slavimo Boga« okupila je osobe kojima je vjera važan dio života i koji prepoznaju šansu za mir i nenasilje. Pedesetak katolika, protestanata, muslimana i pravoslavaca iz Makedonije, Bosne, Hrvatske, Srbije, kao i iz zapadnoeuropskih zemalja koji su motivirani da se angažiraju u izgradnji mira i pomirenja okupili su se da razmijene ideje i iskustva. 
Program konferencije sastavljen je od predavanja, radionica i diskusija koje su svojim kratkim uvodnim predavanjima obogatili sociolog Mirko Đorđević i pjesnikinja Vesna Krmpotić , teolog fra Ivo Marković i postdiplomkinja socioloških nauka Amra Pandžo Đurić, te teološkinja Marie Noelle von der Recke. 
Na pripremi i organizaciji konferencije radila je jedanaestoročlana skupina pojedinaca iz organizacija: Europska mreža kršćanskih crkava Church and Peace (Nemačka), udruženje RAND (Hrvatska), MCC Menonitski mirovni centar u Sarajevu, CNA (Sarajevo), TABITA (Novi Sad), KIFA (Makedonija), Centar za izgradnju mira BIH i Udruženje građana »Ravangrad« iz Sombora.
Tamara Stojković
 
 
Renoviranje crkve sv. Mihovila Arkanđela u Bačkom Bregu
 Počela popravka crkvenog tornja
 
Općina Sombor je iz proračuna za vjerske zajednice dodijelila župi sv. Mihovila Arkanđela iz Bačkog Brega, 700.000 dinara, za popravku crkvenog tornja. Izvršitelj  radova je firma »Daljac 67« iz Deronja, a ovih dana su otpočeli radovi. U planu je kompletna zamjena starog lima novim, prijeđenim emulzijom bakrene boje, koja će štititi toranj od vanjskih utjecaja. U planu je i kompletna popravka križa na vrhu tornja. Velečasni Davor Kovačević se na svetoj misi zahvalio Općini Sombor i predsjedniku Jovanu Slavkoviću, te je poželio da se nastave dodjeljivati tako potrebna sredstva svim vjerskim zajednicama u cilju očuvanja ljepote i kulturnih vrednota naših crkvi. Radovi na crkvenom tornju se planiraju završiti u roku od četrdeset dana.
 Z.G.
 
 
U Bačkoj Topoli održan drugi krug natjecanja
Kup tolerancije
 
Prošloga vikenda, 7. i 8. listopada, u Bačkoj Topoli održan je drugi krug natjecanja »Kup tolerancije 2006.«, koji se odvija u okviru projekta Izvršnog vijeća AP Vojvodine »Afirmacija multikulturalizma i tolerancije u Vojvodini«. 
Sudionici natjecanja bili su učenici osnovnih i srednjih škola delegirani od strane lokalnih sportskih organizacija iz općina Bačka Topola, Mali Iđoš, Kanjiža, Novi Kneževac, Čoka, Senta, Ada i Bečej. Tijekom dva dana, oni su se natjecali u sljedećim sportskim disciplinama: košarka (muška konkurencija), košarka (ženska konkurencija), odbojka (mješovita muško-ženska konkurencija), mali nogomet (muška konkurencija) i stolni tenis (mješovita muško ženska konkurencija). 
Cilj akcije je približavanje i međusobno upoznavanje i druženje pripadnika različitih nacionalnih i etničkih zajednica u Vojvodini i u tom smislu izgrađivanje i unapređenje međuetničkog povjerenja i uvažavanja kod mladih u Vojvodini.                              g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika