Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Gdje nam nestaju liječnici?

Veliki problem Sonte, sela od 5000 žitelja, je medicinska zaštita pučanstva. Seoska zdravstvena stanica je u sklopu Doma zdravlja Apatin. Iako je u Sonti uposleno dvoje liječnika opće medicine, što je po mjerilima Ministarstva zdravlja Srbije dovoljno, stanje u stvarnosti je suprotno. Veliki dio godine uistinu radi samo jedan liječnik, dok je drugi na starom ili novom godišnjem odmoru, slobodnim danima, službenom ili već kakvom odsustvu, na putu… 
Dodatni problem za bolesnike je ukidanje permanencije, tako da u Sonti liječnik nije nazočan od 19 sati do 7 ujutro u danima kad rade oboje, što je rijetkost. Ukoliko momentalno radi samo jedno od liječnika, zdravstvena stanica je zaključana od 14 sati do 6 ujutro. Na vratima je samo nalijepljena obavijest da se u hitnim slučajevima možete obratiti na telefon broj taj i taj službi hitne pomoći u Apatinu, udaljenom od Sonte šesnaest kilometara. Ukoliko posjedujete auto bolesnika možete odvesti u Apatin, ili ukoliko ne, na vaš telefonski poziv doći će ekipa za hitne intervencije, teorijski za pola sata, a u stvarnosti se čekanje obično odulji na nekoliko sati, jer u hitnoj službi apatinskog Doma zdravlja postoji samo jedna mobilna ekipa, koja pokriva ne samo grad, nego i  naselja u općini. Koliko to može biti pogubno za one kojima je pomoć hitno potrebna suvišno je govoriti. Posljedice će osjetiti mali čovjek, običan pacijent, koji će na koncu ostati samo jedna recka u nekakvom statističkom izvješću. 
DNEVNI  PROSJEK: Svakodnevne guž-ve u sonćanskoj zdravstvenoj stanici svjedoče nam o poraznosti podatka dobivenog od glavne sestre Magde Stojčeske da je dnevni prosjek pacijenata nevjerojatnih 60 po liječniku. To nam otvara niz novih pitanja, među kojima je prioritetno ono o mogućnosti pružanja minimuma kvalitete medicinskog tretmana pacijenta tijekom malog broja minuta koje mu liječnik može posvetiti, ukoliko mora obraditi sve bolesnike iz uvijek pune čekaonice. Povremeni odlasci liječnika u hitnu intervenciju na terenu stvaraju dodatne gužve, a moramo priznati i veliku neurozu i ogorčenost kod pacijenata, koji često i ne razmišljaju o činjenici da je i drugima potrebna pomoć.  Veliki problem primarne medicinske zaštite je i taj, što mladi liječnici po svršetku studija, navikli na prednosti života u urbanoj sredini, nerado odlaze u sela, pa čak i ona u kojima su rođeni. I mladi Sonćani odlaze na studij medicine, no u Sontu se ne vraćaju. Bez obzira na ljubav prema rodnom selu, ostaju, čak i pod cijenu višegodišnjeg čekanja na uposlenje u struci, u gradu u kojem su i studirali. Propadanje ruralnih sredina, koje srozava opću kvalitetu života, kao i nedostatak stanova namijenjenih liječnicima, nikako im ne može biti motiv za povratak. Za razliku od starijih generacija, mladi puno praktičnije razmišljaju o životu, tako da im nostalgija i ljubav prema sredini iz koje potječu baš i nisu prioriteti, privlačniji im je način života što sličniji onom koji se živi na zapadu. 
STANOVI ZA LIJEČNIKE: U Sonti su svojedobno sredstvima mjesnog samodoprinosa izgrađeni namjenski stanovi za liječnike, no zakonskim podržavljenjem i nekontroliranom prodajom u bescjenje ovih stambenih jedinica tijekom ranih devedesetih godina selo je ostalo bez jedinog aduta koji bi mladog liječnika privukao u ovu sredinu. Težine problema svjestan je i ravnatelj Doma zdravlja Apatin dr. Živorad Smiljanić. »Otkako je dopuštena volonterska specijalizacija, imamo velike probleme sa popunom seoskih zdravstvenih stanica liječnicima opće prakse. Sonta je nekada i to dulji niz godina, imala liječnike iz svoje sredine, poput dr. Stevana Stojanovića, dr. Vinka Silađeva, dr. Jakoba Zeca, dr. Irene Miloš, koji su kroz godine rada u selu, pučki rečeno, dobro ispekli zanat, a danas su izuzetno cijenjeni specijalisti. Nadam se da će ukidanje volonterskih specijalizacija, te uvođenje obveznog dvogodišnjeg rada na mjestu liječnika opće prakse i polaganja državnog ispita uvesti red u zdravstvenoj zaštiti u selima naše općine.  Otvorili smo natječaj za prijem mladih liječnika u opću praksu, a uvjetima ćemo ih vezati za obvezno stanovanje u mjestu službovanja, tako da će Sonta opet imati 24-rosatnu permanenciju, što će znatno poboljšati opću situaciju glede primarne medicinske zaštite u selu. Prioritetna zadaća  lokalne uprave u narednom razdoblju bit će iznalaženje mogućnosti da se Domu zdravlja osiguraju namjenski stanovi za liječnike, što će u mnogome pomoći rješavanju nedostatka liječnika opće prakse u selima«, kaže za »Hrvatsku riječ« dr. Smiljanić. 
U interesu pučanstva, nadamo se da su ove riječi nagovještaj bolje situacije glede rješavanja kadrovskih problema u zdravstvenoj stanici Sonta.                             g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika