Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Osječki jesenski sajam

U Osijeku je od 5. do 8. listopada održan 9. jesenski sajam, tradicijska gospodarska priredba koja je okupila 135 izlagača iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, koji su na 2000 četvornih metara zatvorenog i više od 5000 otvorenog prostora ponudili proizvode i tehnologiju iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, opreme za dom i kućanske aparate, tekstil, kožu i obuću te sredstva za kozmetiku i higijenu. U okviru Sajma održani su i tradicionalni Dani meda u Hrvatskoj i 11. ocjenjivanje meda te pakovina i pića na bazi meda, a u hotelu Waldinger tim je povodom održan Medeni bal.
»Osim prezentacije i prodaje proizvoda, Sajam je i prigoda za zaključivanje poslova i plodne poslovne suradnje, a brojna predavanja i prezentacije pridonijet će upoznavanju s znanstvenim dostignućima i novim tehnologijama«, istaknula je Ines Teskera, ravnateljica Osječkog sajma d.o.o. u pozdravnoj riječi. 
DUGA TRADICIJA: »Osijek ima dugu tradiciju održavanja sajmova, a evo, danas obilježavamo i 10. godišnjicu sajmova na Pampasu nakon Domovinskoga rata« istaknuo je u prigodnom govoru župan Osječko-baranjski, Krešimir Bubalo.  »Mi smo redoviti sudionici i na drugim sajamskim priredbama, pa smo tako prošle godine nagrađeni zlatnom plaketom za nastup na Zagrebačkom velesajmu, a ove godine naš su nastup ocijenili najboljim predstavnici tiska i ja se zahvaljujem svim novinarima. Slavonija i Baranje idu u dobrom pravcu, a kako ste već čuli, u okviru sajma su i Dani meda u Hrvatskoj, pa vas molim da svako u svojemu djelokrugu rada i djelovanja radimo kao male pčelice, i uspjeh ne smije izostati«, rekao je Bubalo, koji je najavljen kao osoba koja će otvoriti 9. Sajam, tu čast prepustio osječkoj umjetnici Blanki Došen, ovogodišnjoj dobitnici PORIN-a, koja je pjesmom otvorila 9. Osječki jesenski sajam.
DANI MEDA: U tri sajamska dana više od 20 tisuća posjetitelja moglo je obilaziti štandove u dva paviljona i na otvorenom prostoru, a osječki i hrvatski pčelari priredili su lijepu manifestaciju na središnjem osječkom trgu dr. Ante Starčevića, gdje su brojni posjetitelji, među kojima puno djece, mogli kušati med i medovinu, medenjake i paprenjake s medom i još trista čuda, kako je rekao Zvonimir Pajnić, predsjednik županijskog saveza pčelara Slavonije i Baranje. 
»Evo, domaćini smo manifestacije ‘Dani meda’, gdje su nazočni mnogi naši pčelari i naš pomladak i ovo je svojevrsna fešta za mlade ali i za sve naše sugrađane koji mogu kušati sortni med i kupiti ga po promotivnim cijenama. Zahvalni smo na pomoći i Gradu i Županiji, a Turistička je zajednica angažirala i najstariji osječki električni tramvaj u promotivne svrhe. Imamo i niz predavanja za pčelare, imamo 11. ocjenjivanje meda i pakovina a imamo i naš tradicionalni Medeni bal u hotelu Waldinger«, rekao nam je Pajnić.
Zadnjega dana sajma održan je susret svih pčelarskih Saveza, na poziv Hrvatskog pčelarskog saveza iz Zagreba u Osijek su doputovale delegacije svih susjednih zemalja, dakle, Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.
Kako ni jedna manifestacija u Slavoniji ne može proći bez tambure, prigodan program izveli su učenici tamburaške škole »Batorek« iz Osijeka, a na svojemu štandu predstavio se Marinko Katulić, graditelj tambura iz Buševca kod Velike Gorice.
Slavko  Žebić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika