Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Trodnevni susret u znaku hrvatske knjige i riječi

Peti po redu Dani Balinta Vujkova - dani hrvatske knjige i riječi, započeli su u četvratak, 5. listopada u Dječjem kazalištu u Subotici. Ovogodišnju manifestaciju, obogaćenu još jednim danom, čast da otvore imala su djeca koja pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku i  slušaju predmet hrvatski jezik s elemetnima nacionalne kulture. Na smotri pod nazivom »Narodna književnost u školi«, ona su se predstavila dramatizacijama narodnih pripovjedaka i bajki koje je sakupio Balint Vujkov.
Na početku programa ispred Organizacijskog odbora nazočne je pozdravila predsjednica i ravnateljica Hrvatske čitaonice u Subotici Katarina Čeliković. Ispred grada Subotice, djecu, učiteljice, odgojiteljice i roditelje pozdravio je potpredsjednik općine Subotica Petar Kuntić.
SUDIONICI PROGRAMA: Na programu su se našle pripovijetke i bajke Balinta Vujkova, a djeca su uživala nastupajući u originalnim kostimima i na pravim kazališnim »daskama«. Program su otvorila djeca iz OŠ »Matija Gubec« iz Tavankuta, koju su za ovaj nastup pripremile učiteljica Marica Skenderović i ravnateljica škole Stanislava Stantić Prćić. Nakon njih predstavili su se učenici OŠ »Vladimir Nazor« iz Đurđina koje je pripemila nastavnica Biljana Horvat. Djecu iz OŠ »Ivan Milutinović« iz Subotice pripremila je učiteljica Zorica Ćakić. Osnovna škola »Ivan Milutinović« ima svoj ogranak u Maloj Bosni, pa su se na ovoj manifestaciji predstavila i djeca iz Male Bosne. Iz OŠ »Sveti Sava« iz Aleksandrova, iz Subotice predstavila su se djeca drugog i trećeg razreda, a njih je pripremila učiteljica Nataša Pastva. Učenici petog razreda OŠ »Matko Vuković« su također nastupili na ovoj smotri koje je pripremila profesorica hrvatskoj jezika i književnosti Miranda Glavaš-Kul, dok je djecu iz trećeg razreda pripremila učiteljica Ljubica Ramović. Na kraju programa su se predstavila djeca iz vrtića »Marija Petković«, skupa sa svojim odgajateljicama Dajanom Šimić i Marinom Piuković. 
ANIMIRANI FILM: Kao iznenađenje za djecu, na ovoj manifestaciji je premijerno prikazan i animirani film »Čukundidino zrno ora« u režiji Rajka Ljubiča, dok je producentica Katarina Čeliković. Autorica crteža za film je Cilika Dulić, animaciju su uradili Igor Temunović i Danijela Mamužić, a glasove posudili Franjo Vujkov, Lazo Jaramazović, Ankica Pešut, Ladislav Suknović, Nevena Mlinko, Stipan Bašić-Škaraba, Dejan Kovač, Ivan Jaramazović, Bela Francišković, Alojzije Stantić i Pajo Đurašević. 
Doista interesantan program mnogima će ostati u lijepom sjećanju, a organizatorima će poslužiti kao poticaj da i sljedeće godine, kao i ove, Dani traju dan duže, te da ih otvore djeca s prikazima djela koje je Balint Vujkov upravo za njih priredio. 
PREDSTAVLJANJE ZBORNIKA: Dani Balinta Vujkova nastavljeni su u petak 6. listopada, stručno-znanstvenim skupom  u čitaonici Gradske knjižnice. Skup je počeo predstavljanjem netom objavljenog »Zbornika radova« s prijašnje četiri manifestacije, o kome su govorili jezikoslovka dr. sc. Sanja Vulić iz Zagreba, novinar iz Subotice Zlatko Romić i ravnateljica Hrvatske čitaonice Katarina Čeliković.
Radni dio skupa započet je izlaganjem o zastupljenost Balinta Vujkova u subotičkoj Gradskoj knjižnici, o čemu je govorio djelatnik Zavičajnog odjela ove knjižnice Mile Tasić.  O »Vukovoj nagradi« koju je 1971. Balintu Vujkovu dodijelila Kulturno-prosvjetna zajednica Srbije, govorio je autor prijedloga ove nagrade, književni kritičar   dr. Draško Ređep iz Novog Sada.
U okviru ovog dijela skupa svoje radove predstavila su i dvojica sudionika iz inozemstva: o jezičnoj situaciji i problematici gradišćanskih Hrvata govorio je urednik »Panonskog ljetopisa« Robert Hajszan iz Pinkovca u Austriji, dok se temom »Sveti Mihovil u pučkoj tradiciji Hrvata u Mađarskoj« u svome izlaganju bavio Đuro Franković iz Pečuha. 
MULTIMEDIJALNA VEČER: Program Dana nastavljen je istoga dana navečer, kada je u Velikoj vijećnici subotičke Gradske kuće priređena multimedijalna večer. Otvarajući večer organizatorica Katarina Čeliković je istaknula kako Dani Balinta Vujkova traju tijekom cijele godine, kada se pripremaju slikovnice, animirani filmovi ili pak zbornik, kao što je to slučaj ove godine. »Dani Balinta Vujkova su ušli i u škole, Dani Balinta Vujkova i sam Balint Vujkov žive među svima nama i među djecom«, naglasila je ona.
Hrvatsko izdavaštvo u Vojvodini u razdoblju od proteklih Dana, predstavio je dr. Slaven Bačić. Govoreći o ovoj temi on je, među ostalim, naveo kako se brojnošću objavljenih djela u proteklom razdoblju izdvaja NIU »Hrvatska riječ«, ali i da su unatoč tome i drugi nakladnici unutar zajednice uspjeli opstati. 
U dijelu večeri namijenjenom dramatizacijama pripovjedaka i bajki koje je Vujkov sakupio, posjetitelji su mogli vidjeti nastup dramskih skupina KPZH »Šokadija« iz Sonte i HKUD »Vladimir Nazor«, na što se nadovezalo i izvođenje jedne od narodnih pjesama groktalica u obnovljenoj verziji, koju je skladala Nela Skenderović, a izveli Jovana Kosanović i Ivan Ivković Ivandekić. Također, za ovu prigodu priređena je i izložba ilustracija iz slikovnice »Razlinkavi zec«, o kojima je govorila povjesničarka umjetnosti Olga Šram, dok je na koncu večeri prikazan animirani film »Čukundidino zrno ora«.
NASTAVAK SKUPA: Znanstveni skup nastavljen je u subotu, u plavoj vijećnici Gradske kuće izlaganjem mr. Petra Vukovića iz Zagreba na temu »Bunjevački jezik – korijeni, varijeteti, perspektive«. O nakladničkoj djelatnosti NIU »Hrvatska riječ«, s posebnim osvrtom na zbirku »Krilati momak« Balinta Vujkova i roman »Svršetak vražjeg stoljeća« Vladimira Bošnjaka, govorila je dr. Sanja Vulić, dok je u svom drugom izlaganju na ovogodišnjem skupu, ovoga puta na temu »O svjedočanstvu o posljednjim trenucima patrijarhalnog načina života i uloge Balinta Vujkova u njemu« dr. Draško Ređep, među ostalim, naveo kako u suvremenim zbivanjima u književnosti vojvođanskih Hrvata »nedostaje kritičarski duh«, koji je potreban za književno-čitateljsku sredinu, koja prema njegovim riječima nastaje tek onda »kada je moguće birati.«
Sljedeći izlagač, pravnik Naco Zelić iz Zagreba, govorio je o sadržaju i kratkom trajanju časopisa »Njiva« (čiji je jedini broj izišao u siječnju 1947. godine), kao i o šapirografskom izdanju »Parlog« u kome se na kritički duhovit način reagiralo na tekstove u «Njivi», a samim time i na tadašnju situaciju u hrvatskoj zajednici. 
Posljednji dio stručno-znanstvenog skupa obilježili su sudionici iz Subotice: Tomislav Žigmanov govorio je o nepostojanju temeljnih institucionalnih pretpostavki za razvoj hrvatske književnosti u Vojvodini, dok se književnik Vojislav Sekelj na primjeru vlastite zbirke poezije »Rič fali«, osvrnuo na nastavljanje Vujkovljeva djela u suvremenoj dijalektalnoj književnosti. Skup je okončan izlaganjima Zlatka Romića o sintaksičkoj stilistici u »Bunjevačkim narodnim pripovitkama« Balinta Vujkova, te Katarine Čeliković o zastupljenosti djela Balinta Vujkova u knjižnicama izvan Subotice. 
PREDSTAVLJANJE KNJIGE:Ovogodišnji Dani Balinta Vujkova završeni su predstavljanjem knjige Tomislava Žigmanova »Hrvati u Vojvodini danas – traganje za identitetom«, koja je održana u čitaonici Gradske knjižnice. O ovoj knjizi govorili su recenzenti dr. Srećko Lipovčan, prof. Đuro Vidmarović, ispred nakladnika Pučkog otvorenog učilišta iz Zagreba Anita Šikić i Zoran Vlašić, te Vladimir Ilić iz Zrenjanina i dr. Slaven Bačić iz Subotice. 
»Knjiga je poticajna jer je autor na stručnoj razini uspio sublimirati složenu tematiku«, rekao je, među ostalim, dr. Vidmarović, dodajući kako je univerzalna za sve nacionalne manjine, te kao takva potrebna i ovdje u Vojvodini, ali i u Hrvatskoj.
 
Ž. Vukov i D. Bašić Palković
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika