Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hrckova sveznalica

Što sve treba znati o našim zubima?
 
KOLIKO PUTA RASTU ZUBI?
Zubi kod čovjeka niču dva puta tijekom života. Prvi zubi su mliječnjaci, a drugi su stalni zubi. Prvih zuba ima 20, po 10 u svakoj vilici. Počinju se stvarati oko tridesetog tjedna prije rođenja. Kod većine djece prvo izrastaju donji sjekutići. Oni obično niču kada beba ima šest mjeseci. Između 6. i 13. mjeseca se pojavljuju i ostali mliječni zubi. Mliječnih zuba ima po 10: 4 sekutića, 2 očnjaka i 4 kutnjaka. Poslije šeste godine mliječni zubi ispadaju i zamjenjuju se stalnim zubima. Od 32 stalna zuba, 28 izbija između 6. i 14. godine, a ostala četiri zuba, treći kutnjaci ili umnjaci izbijaju do 21. godine. Stalnih zuba u svakoj vilici ima 16: 4 sekutića, 2 očnjaka, 4 pretkutnjaka i 6 kutnjaka. Stalni kutnjaci ne zamjenjuju nijedan od mliječnih zuba, međutim zamjenjuju kutnjake mliječnih zuba. Prvo izbiju stalni kutnjaci. To su najveći i najvažniji zubi. Njihov položaj u vilici utječe na oblik donjeg dijela lica i položaj ostalih zuba. 
KAKVA JE GRAĐA ZUBA?
Zubi su veoma čvrsti – toliko čvrsti kao staklo. Svaki zub ima dva dijela: korijen kojim je usađen u vilicu i krunu, dio koji se može vidjeti u ustima. Zubi se sastoje pretežito od mineralnih soli od kojih je najviše kalcija i fosfora. Gleđ je čvrsta i sjajna materija kojom je prekrivena kruna. Dentin je nalik slonovači i sačinjava tijelo zuba. Zubna pulpa se nalazi u zubu u šupljini koja se naziva duplja. Zubna pulpa se sastoji od tkiva koje sadrži živce, arterije i vene. 
ZAŠTO SE ZUBI KVARE?
Čovjek mijenja zube samo jednom u životu. Zato je važno da ih održavamo i zaštitimo od kvarenja. Zubi se obično počinju kvariti na gleđi. Tu se najprije pojavi kvar kao skoro nevidljiva rupica, ali kako u ustima uvijek ima bakterija, one ubrzo prodiru kroz ovaj otvor i nastanjuju se ispod gleđi. One ne mogu jesti gleđ ali nagrizaju dentin stvarajući šupljinu. Kvar može ostati neprimijećen ali ako zamijetimo da neki zub reagira na toplo ili hladno, to je znak za uzbunu – zub se kvari. Kada bakterije prodru u šupljinu pulpe, brzo se razmnožavaju i izazivaju zubobolju. Kvarenje zuba se nastavlja i ako se zub na vrijeme ne popravi, postaje mrtva ljuštura koja se može lomiti. 
 Pouka: idite redovito na kontrolu zubnom liječniku.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika