Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Sonyjev GPS dodatak
 
Tvrtka Sony razvila je GPS dodatak za digitalne fotoaparate koji ne samo što određuje položaj korisnika fotoaparata, nego i omogućuje unošenje zemljopisnih podataka na snimljene fotografije.
Sonyjev aparat nosi naziv GPS-CS1; radi se o sistemu koji svakih 15 sekunda provjerava trenutačnu lokaciju i vrijeme, kako bi se ti podaci kasnije mogli uporediti i uskladiti sa vremenskim oznakama na fotografijama.
Sony je razvio i softversku aplikaciju GPS Image Tracker, koja obrađuje snimljene podatke i čuva ih kao metapodatke u okviru JPG datoteke. Osim toga, korisnicima je na raspolaganju i nova verzija Sonyjevog programa Motion Picture Browser, koja omogućuje da se digitalne fotografije, osim po datumu, mogu pretraživati i po lokaciji na kojoj su snimljene.
Sonyjev GPS dodatak ima internu memoriju kapaciteta 31 MB; količina podataka koja se u nju smješta može se prikupiti za približno 15 dana rada. Uređaj se nosi na zasebnom kaišu, dimenzije su mu 9 x 4 cm, a težina 55 grama. Napaja ga jedna AA baterija, sa kojom može raditi deset sati neprekidno.
 
Mobitel za 
macho dečke
 
Tvrtke Sprint Nextel i Motorola predstavile su i580, voki-toki mobitel s gumiranom vanjštinom, koja je usaglašena s vojnom specifikacijom 810F za otpornost na kišu, prašinu, udare, vibracije i druge utjecaje okruženja. Telefon ima 1,3-megapikselski foto aparat, a podržava GPS usluge poput  TeleNav, MapOuest Find-Me i Trimble Outdoors. Ovaj preklopni telefon košta približno 280 dolara sa svim uračunatim popustima, isporučuje se sa zamjenjivom karticom SD Card kapaciteta 64 MB i ima podršku za Blue-tooth i zaslon u boji.
 
Veliki – mali Microsoft
 
Microsoftov muzički player Zune pojavit će se u prodavaonicama u SAD krajem ove godine, u vrijeme sezone prazničnih kupovina. Radi se o muzičkom playeru sa čvrstim diskom kapaciteta 30 GB i velikim zaslonom za reproduciraanje video sadržaja. Istovrijemeno sa pojavljivanjem playera, počet će sa radom i mrežna muzička prodavaonica Zune Marketplace.
 
Prijenosni video-recorder
 
Potreban vam je video-recorder na terenu? Fast Forward Video predstavio je novi uređaj pod imenom NDT200, prijenosni video-recorder zasnovan na hard disku. Za kontrolu uređaja zadužen je touchpad, sličan kao kod iPoda, mada se uređajem može upravljati i daljinski, preko PC-a ili VTR kontrolera. Video-zapise snima u Ouicktime formatu ili MJPEG kompresiji od 4:1 pa do 30:1. Za povezivanje koristi USB 2.0 port, ali se jednostavno može skinuti i hard disk i ubaciti u računalo. Rikorder je NTSC i PAL kompatibilan, postoji mogućnost ubacivanja raznih efekata ili tekstova, datuma, predefiniranja načina snimanja - jednostavno sve što je minimalno potrebno jednoj profesionalnoj ekipi. Zato cijena ovog uređaja nije niska i iznosi 1500 dolara.
 
Proteinom do 50 TB
 
Nedavno su publicirani rezultati istraživanja obavljenih u medicinskoj školi na Harvardu koji su otkrili da se na diskove dimenzija klasičnog DVD-a može smjestiti čak dok 50 TB podataka. Za razliku od klasičnih medija koji koriste magnetni sloj za snimanje podataka, mediji koje je razvio profesor V. Renugopalakrisihnan (nemojte ni pokušati izgovoriti ovo prezime) prekriveni su slojem proteina pod imenom bakteriorodopsin. Ovi proteini su interesantni jer se pod djelovanjem sunčeve svjetlosti privremeno transformiraju u serije molekula. To svojstvo omogućuje da se koriste kao zasebni bitovi u binarnom sistemu. Međutim, s obzirom da se nakon nekoliko dana bakteriorodopsin vraća u prvotno stanje, profesor je sa svojim timom uspio modificirati njihov DNA tako da zadrže promijenjeno stanje u periodu od nekoliko godina. Nažalost, ovaj sistem je tek u ranoj eksperimentalnoj fazi i procjenjeni teorijski kapacitet od 50 TB je još uvijek daleko od svojih mjesta u prodavaonicama.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika